Debatt: Ska predatorer räknas i den biologiska mångfalden?

I ett öppet brev till Jaktjournalen undrar Naturskyddsföreningen om Rovdjurskampanjen. En fråga är hur den biologiska mångfalden gynnas av predatorjakt. Jaktjournalens Roger C Åström svarar.

"En del kritiker glömmer att berätta hur viktig jägarnas insats är för mängder av vilt och speciellt fridlysta och sällsynta fågelarter", skriver Jaktjournalens Roger C Åström.

Vi är glada över att rovdjurskampanjen ligger på is för närvarande och hoppas att den inte återupptas. Vi undrar dock över hur ni resonerar kring viltvård, ekologi och biologisk mångfald. Därför har vi några frågor som vi väldigt gärna vill att ni svarar på.

  • Hur ser ni på ekologi som begrepp?
  • Ska predatorer räknas in i den biologiska mångfalden?
  • På vilket sätt gynnas mångfalden av predatorsjakt?
  • Varför inriktar ni er inte på invasiva arter? (Mink ger 20 poäng medan den inhemska arten mård ger 90 poäng). Vi skulle uppskatta om ni försöker utrota minken, den förstör så oerhört mycket.
  • Varför spelar det ingen roll för rovdjurskampanjen var djuren dödas?
  • Till exempel om en viss art invaderat en plats (mink,kajor etc) eller tvärtom är sällsynta i det området?
  • Gråtruten klassas som sårbar. Varför ges jägarna poäng för djur som finns med på den svenska rödlistan?

Med bästa hälsningar
Naturskyddsföreningen Östergötland
Genom Barbro Carlberg

 

Roger C Åström svarar:

Viltvård gynnar mångfalden

När Sveriges jägare bedriver viltvård gynnar det många fler arter än dem som jagas.  Jaktjournalen har sedan 15 år redovisat och uppmuntrat det viltvårdsarbete som våra duktiga läsare och jägare utför enligt jakttider som är fastställd i samråd med landets djurskyddsorganisationer. Ett arbete som jägare, ornitologer och djurvänner har stor nytta av.

När Rovdjurskampanjen inleddes intervjuade Jaktjournalen professor emeritus Widar Marcström, om hans erfarenheter från rovdjursforskningen på Norrbottensöarna Rånön och Bergön.

Widar kunde efter åtta års forskning och intensiv jakt på öarna slå fast vikten av att hålla efter våra små rovdjur. Widars visdomsord och råd till landets rovdjursjägare och viltvårdare var vikten av uthållighet.

En rovdjursjägare och viltvårdare måste vara långsiktig och jobba med jakten år ut och år in för att det ska ge resultat. Våra små rovdjur tar aldrig paus eller sabbatsår och ett förlorat år märks omgående på annat vilt.

Uppmärksamma de som jobbar i det tysta

Jaktjournalen har valt att under alla år uppmärksamma de jägare som arbetar i det tysta och utför stora insatser för landets vilt. Det är inte bara jaktbara viltarter som gynnas. Tvärtom, mängder av fridlysta och sällsynta arter får en chans att klara sig när jägarna håller efter våra små rovdjur.

Ett bra exempel är de jägare och ornitologer som samarbetade i Stockholms skärgård för att rädda skärgårdens fågelliv som var på väg att utrotas på grund av minkens härjningar.
Mården är ett annat exempel på ett rovdjur som bland annat tar ugglor och hackspettar när de valt att övernatta i någon trädhåla. Mården är även expert på att röva fågelägg.
Listan kan göras lång på den nytta jägarna gör när de håller efter räv och grävling. För att inte tala om nötskrikan som är en otroligt effektiv, och för många en osynlig predator som gör stor skada när den rövar fågelbon i skydd av storskogen.

Viltvård gynnar allt vilt och fåglar

En del kritiker glömmer att berätta hur viktig jägarnas insats är för mängder av vilt och speciellt fridlysta och sällsynta fågelarter.
Rovdjuren gör ingen skillnad på lovligt vilt, fridlyst eller mycket sällsynta fåglar. Rovdjuren dödar allt vilt de har möjlighet till under hela året.
Jägarna har till skillnad från rovdjuren en jakttabell att hålla sig till och jaktbara viltarter har alla en jakttid som är fastställd i samråd med landets djurskyddsorganisationer.

Jaktkritikerna skriver att jägarna utarmar naturen.
Vi vet att jägarna viltvårdsarbete stärker viltstammar och ger fridlysta och sällsynta fågelarter en chans att föröka sig och överleva.
Jakt och viltvård går hand i hand och jägarna är ofta de största naturvännerna.

Roger C Åström
Jaktjournalens Rovdjurskampanj

 

 

Var med i debatten!

Skicka din insändare till redaktionen@jaktjournalen.se

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼