Annons
Debatt, replik: "Delar oron för älgstammens utveckling" - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
6 månader sedan älgjakt
Tillförordnade landshövdingen delar oron för älgstammens utveckling i delar av länet. Foto: Gettyimages
Debatt, replik: "Delar oron för älgstammens utveckling"

Tillförodnade landshövdingen i Dalarna, Camilla Fagerberg Littorin, replikerar nu på en debattartikel om älgstammen i Dalarna som publicerades nyligen på Jaktjournalen.se. Landshövdingen delar oron för älgstammens utveckling i delar av länet.

Anders Gidrup lyfter flera viktiga aspekter av älgförvaltningen i Dalarna och jag delar hans oro för älgstammens utveckling i vissa delar av länet. Detta är något som jag och mina medarbetare kontinuerligt tar upp vid våra kontakter med jägare, markägare och de organisationer som företräder dem.

De förslag till åtgärder som Gidrup föreslår går dock utanför mitt och Länsstyrelsens mandat. Riksdagen har beslutat om en lokal älgförvaltning i Sverige vilket innebär att markägare och jägare lokalt och i samförstånd ska förvalta älgstammen. Man har ett gemensamt ansvar för att nå målen om en livskraftig älgstam av hög kvalitet som också är i balans med betesresurserna.

”Utbildningsinsatser”

Siffrorna från den nationella täthetsberäkningen ”LstMoose” (framtagen av SLU och Naturvårdsverket) kom till Länsstyrelsen sent i våras och skickades då direkt ut till alla älgförvaltningsgrupper i Dalarna. Grupperna fick extra tid och möjlighet att revidera sina planer utifrån den nya kunskapen.

Det är viktigt för mig som landshövding och för Länsstyrelsen att det finns en fungerande älgförvaltning i länet. Därför planerar Länsstyrelsen bland annat, att tillsammans med Jägarförbundet och Skogsstyrelsen, genomföra utbildningsinsatser inför nästa års planarbete. Utöver de insatserna kommer Länsstyrelsen att fortsätta undersöka på vilka andra sätt vi kan vara ett stöd till länets aktörer.

Camilla Fagerberg Littorin
Tf landshövding i Dalarnas län

Var med i debatten!

Gör din röst hörd och nå Jaktjournalens 100.000 läsare.

Skicka din insändare till: redaktionen@jaktjournalen.se

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

    SENASTE NYTT

      VAPENTEST

        RECEPT

          FLER NYHETER

            Missa inga nyheter!

            Prenumerera på vårt nyhetsbrev
            Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
            Jag vill testa!