Anders Gidrup lyfter flera viktiga aspekter av älgförvaltningen i Dalarna och jag delar hans oro för älgstammens utveckling i vissa delar av länet. Detta är något som jag och mina medarbetare kontinuerligt tar upp vid våra kontakter med jägare, markägare och de organisationer som företräder dem.
De förslag till åtgärder som Gidrup föreslår går dock utanför mitt och Länsstyrelsens mandat. Riksdagen har beslutat om en lokal älgförvaltning i Sverige vilket innebär att markägare och jägare lokalt och i samförstånd ska förvalta älgstammen. Man har ett gemensamt ansvar för att nå målen om en livskraftig älgstam av hög kvalitet som också är i balans med betesresurserna.
”Utbildningsinsatser”
Siffrorna från den nationella täthetsberäkningen ”LstMoose” (framtagen av SLU och Naturvårdsverket) kom till Länsstyrelsen sent i våras och skickades då direkt ut till alla älgförvaltningsgrupper i Dalarna. Grupperna fick extra tid och möjlighet att revidera sina planer utifrån den nya kunskapen.
Det är viktigt för mig som landshövding och för Länsstyrelsen att det finns en fungerande älgförvaltning i länet. Därför planerar Länsstyrelsen bland annat, att tillsammans med Jägarförbundet och Skogsstyrelsen, genomföra utbildningsinsatser inför nästa års planarbete. Utöver de insatserna kommer Länsstyrelsen att fortsätta undersöka på vilka andra sätt vi kan vara ett stöd till länets aktörer.
Camilla Fagerberg Littorin
Tf landshövding i Dalarnas län
Var med i debatten!
Gör din röst hörd och nå Jaktjournalens 100.000 läsare.
Skicka din insändare till: redaktionen@jaktjournalen.se