Moderaten Sten Bergheden är kritisk till regeringens politik i jakt- och skyttefrågor.

Debatt: ”Regeringens förslag om magasin hör hemma i papperskorgen”

Regeringen hävdar att magasinslagen behövs som en åtgärd mot gängvåldet. Men redan idag omhändertar Polisen magasin från kriminella. Det skriver moderaten Sten Bergheden i den här debattartikeln.

Regeringen har lagt fram ett nytt lagförslag till riksdagen som innebär att det ska krävas tillstånd för att inneha löstagbara vapenmagasin. Vi moderater kommer säga nej till förslaget, eftersom det helt i onödan försvårar för lagliga jägare och sportskyttar. I Sverige har vi drygt 600 000 lagliga vapenägare som ägnar sig åt jakt, sportskytte eller samling. Sverige har mycket hårda krav för att få vapenlicens – man måste genomgå utbildning, avlägga godkända prov, vara lämplig och ha en godkänd förvaring. Vapenägare i Sverige kontrolleras varje dag och den vapenägare som begår brott förlorar omedelbart sina vapen och sina tillstånd. Sveriges lagliga vapenägare utför viktiga uppgifter så som att sköta om viltvården, de tävlar i olika skyttegrenar eller vårdar och bevarar vårt kulturarv.

Försvårar

Regeringen har sagt nej till moderaternas alla förslag för att stoppa det grova gängvåldet. Att de nu istället lägger fram en proposition som försvårar för landets jägare, sportskyttar och samlare, trots att det bara är två år sedan som regeringen, efter hård kritik, tvingades dra tillbaka i princip samma förslag är anmärkningsvärt. Regeringen hävdar att magasinslagen behövs som en åtgärd mot gängvåldet. Men redan idag omhändertar Polisen magasin från kriminella. 2018 omhändertog polisen 1009 st magasin och 2019, fram till 14 nov, omhändertog polisen 962 st magasin. Det finns heller ingen statistik på att polisen behövt återlämna ett enda magasin. Förslaget innebär också att polisen drabbas av nya arbetsuppgifter för att kontrollera och registrera vapenmagasin för landets lagliga jägare och sportskyttar, det kan knappast vara rätt prioritering för polismyndigheten. Redan idag har polisen en stor arbetsuppgift med att kontrollera och lämna ut vapenlicenser när jägare och sportskyttar byter, säljer eller köper nya vapen det är ca 90 000 handläggningsärenden per år.

JO-kritik för långa handläggningstider

Polisen har fått kritik från JO för sina långa handläggningstider på licenser. Trots det vill regeringen nu belasta polisen med nya handläggningsärenden, tillstånd och kontroller av de idag licensfria magasinen. Att ge polisen nya uppgifter att kontrollera lagliga jägare och sportskyttars magasin kan inte vara den mest prioriterade uppgiften för polisen när gängkriminella skjuter och spränger på öppen gata i Sverige. Självklart måste allt som går att göra göras för att få stopp på de olagliga vapnen och den grova brottsligheten. Våra gränskontroller måste stärkas, den olagliga vapeninförseln stoppas och fler poliser måste bekämpa kriminaliteten. Att genomföra nya lagar, som försvårar för lagliga jägare och sportskyttar och ger polisen merarbete, när det redan idag är möjligt att beslagta magasin m.m. från kriminella med stöd i brottsbalken verkar helt ogenomtänkt.

Hör hemma i papperskorgen

Regeringens försök att försvåra för landets jägare och sportskyttar att hantera och inneha löstagbara vapenmagasin kommer knappast stoppa gängvåldet. Regeringens magasinsproposition hör inte hemma i riksdagen – den hör hemma i papperskorgen. Vapenfrågor ska tas på stort allvar. Men Sverige måste lösa rätt problem. Det är gängkriminaliteten och övrig brottslighet som ska bekämpas med hårdare straff och tuffare regler, inte skötsamma jägare och sportskyttar.

Talesperson i vapen- och jaktfrågor (M)Riksdagsledamot Skaraborg