Debatt: ”Regeringen vill inskränka vapenägarnas rättigheter”

"När EU:s vapendirektiv ska föras in i svensk lag vill regeringen gå betydligt länge i att inskränka vapenägarnas rättigheter än vad som krävs och är rimligt." Det skriver Jörgen Warborn (M), och John Widegren (M) i en debattartikel.

Moderater debatterar vapenpolitik. Foto: Gettyimages

Ungefär en halv miljon svenskar har vapenlicens. Det gör Sverige till ett av världens mest vapentäta länder. Jakten och sportskyttet är folkrörelser i vårt land och djupt rotade delar av samhället. Utan jägarna skulle viltförvaltningen kollapsa och mycket av det djur- och naturliv vi tar för givet förändras i grunden. För oss som moderater och frihetskämpar är det självklart att stå upp för laglydiga vapenägares rätt att jaga och utöva sportskytte. Tyvärr är det en inställning som långt ifrån alla politiker delar. 

”Högre krav och mer krångel”

Från den socialdemokratiska och miljöpartistiska regeringen kommer nu signaler som med rätta oroar många hederliga vapenägare. När EU:s vapendirektiv ska föras in i svensk lag vill regeringen gå betydligt länge i att inskränka vapenägarnas rättigheter än vad som krävs och är rimligt. Vi ser nu hur regeringen går fram med förslag som innebär högre krav och mer krångel. T.ex. rör det sig om överreglering av magasin, en inskränkning av tillåtna vapentyper och hårt tidsbegränsade licenser. Detta gör man med motiveringen att organiserad brottslighet och terrorism ska försvåras. Det är inte bara fel i sak – det är faktiskt en ren och skär kränkning mot alla de 500 000 hederliga och laglydiga svenskar som jagar eller utövar sportskytte. 

”Missar målet helt”

Det är och ska vara en högt prioriterad fråga att minska antalet illegala vapen ute i samhället. De senaste årens allvarliga brottsutveckling måste brytas. Men det är helt fel att då ge sig på alla landets jägare och sportskyttar. Det är inte hos dem som problemen ligger. Kriminella gäng kommer inte att bry sig om att deras redan olagliga vapen blir mer illegala. Däremot kommer det bli dyrt och krångligt för alla de vapenägare som vill göra rätt för sig. Socialdemokraterna och Miljöpartiet missar målet helt. 

Vi moderater har varit tydliga med att vi inte kommer ställa oss bakom regeringens övertolkning av EU:s vapendirektiv. Vi kommer att arbeta för att stoppa dessa förslag. Moderaterna står upp för svenska jägare och sportskyttar.

Jörgen Warborn (M)
toppkandidat i EU-valet

John Widegren (M)
landsbygdspolitik talesperson

 

Var med i debatten!

Gör din röst hörd och nå Jaktjournalens 100.000 läsare. Skicka din insändare till redaktionen@jaktjournalen.se

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Varg rymde från djurpark under natten

Någon gång under natten lyckades en varg ta sig över ett fyra meter högt stängsel med taggtråd och el på Orsa rovdjurspark. Parken är i krisläge och polis och länsstyrelse är inkopplad för att genomföra eftersök.

Vargvalp konstaterad i Sjundareviret

Länsstyrelsen i Södermanlands län har fått en bild på en vargvalp i Sjundareviret och kan därför bekräfta att föryngring ägt rum, något som de tidigare förväntat sig men inte kunnat konstatera.

Ledare: Tio år av misslyckad vargförvaltning

Det må vara tioårsjubileum av Sveriges nya rovdjurspolitik, men jag ser ingen anledning att fira något. Kvar är bara bevisen för att beslutsfattare inte bryr sig om oss jägare, skriver chefredaktör Daniel Sachez.

Terroriserande älgar skjutna

Under två månaders tid har en älgko med två kalvar satt skräck i Lerumsborna. Två hundar har sparkats ihjäl och folk har blivit skadade och jagade. Nu har älgarna skjutits.
ANNONS ▼

Annonser