Debatt: Regeringen ger MP vargfrågan

Dagens debattinlägg är skrivet av Bo Lindevall, f d informationschef vid Svenska Jägareförbundet. Han är kritisk till regeringen som nu ska utreda vargförvaltningen igen.

En av mina gamla taxar hade egenheten att han ”gömde” ben och annat gott på köksgolvet. D.v.s. han gjorde grävrörelser och puffade över imaginär jord med nosen över benet eller vad det kunde vara.

Nu har regeringen med MP som drivande gjort samma sak, man låtsas gömma ett synligt och välkänt politiskt problem genom att tillsätta en kommission som inte lär vara till stor nytta.

Kommissionen presenterades i Svenska Dagbladet av landsbygdsminister Sven-Erik Bucht och miljöminister Åsa Romson (Ni vet miljöministern som piggar upp den döende Östersjön genom att puttra runt med en båt med minst sagt giftig bottenfärg. Ekologisk dödshjälp om man så vill.)

En välgrundad misstanke är att regeringen låter MP tillsätta en kommission som plåster på såren för ett antal frågor där MP är överkörda. Förbifart Stockholm, Bromma flygplats och vapen till Saudiarabien för att ta några. Socialdemokraterna har inte heller visat någon större iver att stänga delar av kärnkraften medan MP vill stänga några kärnkraftverk under mandatperioden.

Men, men; tillbaks till vargkommissionen. Vad Åsa Romson med Sven-Erik Bucht i släptåg lyckats med är att fixa till är ett potentiellt stormgräl under ordnande former.

I kommissionen ingår vargvänner exempelvis konkurrenterna SNF (Svenska Naturskyddsföreningen) och WWF (Världsnaturfonden). På antivargsidan märks de båda jägarorganisationerna. Naturvårdsgänget vill ha tusentalet vargar Svenska Jägareförbundets ledning vill ha betydligt färre. Förbundets medlemmar vill säkerligen till överväldigande majoritet sikta på siffran noll. Problemet är bara att de inte är tillfrågade. En medlemsomröstning i frågan är inget förbundsledningen vill ha, medlemmarna kunde ju ge ett sådant svar att de 40-talet miljoner förbundet årligen får från staten frös inne.

Med dagens datateknik är det annars ganska enkelt att fixa till en medlemsomröstning.

Ett annat troligt scenario är att SNF och WWF kommer att tävla i vem som är mest vargvänlig. Det gäller att ta marknadsandelar i miljöbranschen och vargvänlighet kanske är ett vinnande koncept bland storstadsborna som inte har några direkta men av gråbenens framfart.

Det är svårt att se vad de två fraktionerna har att prata om?

Låter det här dystert i överkant? Jag är nog lite färgad av att i ett tidigare liv blivit uppringd av folk som fått frakta hem sin vargdräpta drever eller stövare i två plastpåsar, en för framdelen och en för bakdelen. Det var inga roliga samtal.

Hur som helst hittade vi lätt taxens ben. Han såg mycket indignerad ut, konkade ut godsakerna och började på ny kula på hallgolvet. Grävde och puffade med nosen.

Bo Lindevall

F d informationschef Svenska Jägareförbundet

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Finnspets räddade familjen ur brinnande hus

Natten till 20 mars brann Per-Östens och Anns hus ner utanför Norsjö, i Västerbotten. Branden startade vi fyratiden och det var finnspetsen Louise som väckte familjen, och kanske räddade livet på dem.

Dovviltstammen runt Kinnekulle fördubblad på tio år

Trots stort engagemang lyckades inte jägarna runt Kinnekulle i Skaraborg att fälla de 1 400 djur de hade som målsättning i år. Stammen har nära fördubblats på tio år.  – Vi har ansträngt oss för att nå vår målsättning, säger Wilhelm Klingspor, ordförande i Hjortkommittén som förvaltar dovviltet i området.

Vill skyddsjaga rådjur

Ytterligare en fastighetsägare på Gotland anser skogsskadorna så pass omfattande att denne nu ansöker om skyddsjakt på rådjur. Totalt har nu tre skogsägare ansökt om skyddsjakt.
ANNONS ▼