Debatt: Regeringen duckar i rovdjurspolitiken

Dagens debattinlägg skriver Helén Pettersson, (s) riksdagsledamot, ledamot i miljö- och jordbruksutskotten, med anledning av naturvårdsverkets förslag om framtida rovdjursförvaltning. Hon är också kritisk till regeringens planer på ytterligare en rovdjursutredning.

Rovdjur som varg, björn, lo och järv tillhör vår natur, och de flesta i Sverige vill också att de ska finnas kvar. Efter att ha varit utrotningshotade finns det i dag relativt stora vargstammar, främst i Värmland, och gott om björn, exempelvis i Västerbotten.

Men stora rovdjur i vår natur är inte utan problem. Varg- och björnstammar lever numera nära människor, vilket leder till oro. Många vågar inte röra sig fritt i skog och mark eller skicka barnen ensamma till skolan. Dessutom river rovdjur hundar, får och renar.

Den socialdemokratiska regeringen tillsatte en utredning, vars uppdrag var att undersöka om riksdagens mål om bevarandet av våra rovdjursstammar nu var nått. Utredningen var klar i december 2007. Det var en gedigen genomgång av våra stora rovdjur, bland annat av deras antal och var i landet de fanns.

Utredningen lämnade många bra förslag på hur vi ska fortsätta att hantera frågan. Därför var förväntningarna stora på snabba beslut i rovdjurspolitiken och på möjligheten att regionalt kunna besluta om jakt på ställen där rovdjursstammarna har ökat kraftigt.

Tyvärr blir det varken snabba beslut eller regionala beslut. Naturvårdsverket har haft i uppdrag att presentera ett förslag till hur regional förvaltning skulle ske. I stället för ökat demokratiskt inflytande över rovdjurspolitiken vill man minska den.

Man vill slå ihop rovdjursgrupperna och viltvårdsnämnderna på regional nivå och ta bort de folkvalda från grupperna och därmed öka makten för tjänstemännen i länsstyrelserna. Det demokratiska inflytandet över rovdjurspolitiken blir därmed minskat i stället för utökat.

Dessutom har den borgerliga regeringen aviserat en ny utredning om etappmålen för varg och järv. Utredningen ska pågå i två år, vilket innebär att riksdagsbeslutet kan fattas först 2012.

Naturvårdsmyndigheters beräkningar visar att om vargstamen får växa fritt under denna tid har vi närmare 500 vargar i Sverige mot dagens 200 när det är dags att gå till beslut. För boende i de vargtäta områdena innebär det att problemen fortsätter att växa. Detta är inte acceptabelt.

Regeringen har tidigare aviserat en proposition om rovdjurspolitiken i juni i år. Frågan är vad den propositionen kommer att innehålla om regeringen inte presenterar några förslag om jakt av varg?

Konflikterna mellan människor och rovdjur har fördjupats på senare år. Menar vi allvar med målet om biologisk mångfald i vår natur måste regeringen agera innan acceptansen av varg helt försvinner.

Besvikelsen är stor i dag. Regeringen duckar i rovdjurspolitiken i stället för att komma med konkreta förslag.

Helén Pettersson (S)
Riksdagsledamot, ledamot i miljö- och jordbruksutskottet

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Åt trafikdödad kviga – Åtalas för jaktbrott

Efter att ha kört på en kviga rensade den 50-årige föraren och hans kamrater den från vom och glassplitter, och delade på köttet. Men de hade inte jakträtt på platsen och nu åtalas de för jaktbrott, skriver Värmlands Folkblad.

Hårkorset: Kom i form med HI-metoden!

Direkt efter tolvslaget fattas tusentals mer eller mindre välgrundade beslut att börja ”ett nytt liv”. Det finns många metoder att gå ner i vikt och komma i form. Den som vill börja det nya året, som det gamla slutade, kan välja champagnemetoden, medan personer lagda år vegohållet kanske finner ett alternativ i bananmetoden. Rovdjursmetoden påstås vara perfekt för den urbane jägaren. Men Jaktjournalens skribent Kjell Brännström vill slå ett slag för HI-metoden.

Laga till en smarrig hare i ugnen

Hare är ett underskattat matvilt. Prova att tillaga haren i ugnen. Du behöver: 1 hare 5 msk olivolja 1 l vatten 2 vitlökar ½ kg tomater Rosmarin och timjan efter smak salt och peppar eventuellt lite viltfond   Gör så här: •   Lägg alla bitar först 1 dygn i mjölk eller filmjölk om du vill
ANNONS ▼

Annonser