DEBATT: Kritik mot förslag på skärpning av vapenlagen

Dalarna(JJ) Jägareförbundet Dalarna är kritisk till att en skärpning av vapenlagen kan drabba jägare och sportskyttar. Förbundet menar att de legala vapnen inte är problemet.

I en debattartikel framför förbundet sina synpunkter. JJ publicerar den i sin helhet nedan:

Legala vapen är inte problemet

När regeringen nu vill skärpa vapenlagen är syftet att komma åt de illegala vapnen. Från Jägareförbundet Dalarnas sida så välkomnar vi naturligtvis ambitionen med arbetet att få bort dessa vapen från gatorna, och som används frekvent vid olika typer av brott. Men trots att ambitionen är mot de illegala vapnen så riktas flera förslag mot de legala.

Ett av dessa förslag är att vapenmagasin ska bli licenspliktiga. Eftersom det inte finns någon definition av vad ett vapenmagasin är så blir syftet med ändringen riktigt underlig. Magasin som används i vapen ser väldigt olika ut, men innehåller generellt metall (eller plast), skruvar och en fjäder. Ett vapenmagasin är inte en produkt som kan används till någonting – om du inte har tillgång till ett vapen för just den magasinstypen. Och vad är det i den metallbiten som gör den så farlig att man kan åtalas för vapenbrott om den inte låses in i ett godkänt vapenskåp?En hammare eller en stor sten är i princip farligare än ett magasin.

Trots det finns det förslag att det ska införas licensplikt och register för att kunna kontrollera människor som vill sköta sig, och redan ingår i polisens register som vapenägare. Jägareförbundet Dalarna tycker det är oroande och djupt olyckligt när politiker har ett gott syfte med en proposition, men tar till åtgärder som inte kommer att lösa problemet. Det är ganska enkelt att förstå varför det blir så. Politikerna vill visa handlingskraft i en angelägen fråga. Men då det är mycket svårt att angripa en gränsöverskridande illegal handel, kartlägga handel mellan kriminella och arbeta proaktivt mot kriminalitet väljer man en enklare väg. Att ändra en lagtext.

Men det blir inte färre illegala vapen genom att införa regler som bara drabbar de som ansvarsfullt sköter sitt vapenägande.De legala vapnen är inte problemet. Dessa används så sällan i brottslig verksamhet att det inte hjälper med hårdare lagar. Om inte regeringen tar sitt förnuft till fånga kommer ändringen försvåra och krångla till det för jägare och sportskyttar, men lämna fältet öppet för de kriminella. Jägareförbundet Dalarna vill att man gör precis tvärt om.

Thomas Björklund
Länsordförande Jägareförbundet Dalarna”

AKTUELLT

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Annonser