Annons
Debatt: Har vargen ett högre värde än ett människoliv? | Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
1 år sedan
Prästen och Jägaren Per-Arne Bengtsson skriver om Hedinmålet. Foto: Gettyimages
Debatt: Har vargen ett högre värde än ett människoliv?

Har en varg samma värde som ett människoliv och ibland ett högre värde? Är det så att de stora bovarna fortfarande går fri för att rättsväsendet håller på med fel saker? Det frågar sig prästen och jägaren Per-Arne Bengtsson i Norberg med anledning av rättsprocessen i Hedinmålet.

När jag studerade svenska vid universitetet fick vi en text som skulle tolkas. Läraren frågade vad texten handlade om men ingen av oss vågade säga ett pip. Det enda vi kände var mindervärde eftersom vi inte begrep ett enda ord eller mening.

Krävdes en professorstitel

Per-Arne Bengtsson

Vi befann oss i ett tillstånd av obegripligheter. Det blev tyst och sedan sa professorn ”texten har ni fått för att se hur dåligt myndighetspersoner skriver svenska.” Det var en lagtext skriven av jurister och det krävdes en professorstitel för att kalla texten för obegriplig. Vi andra begrep ingenting och det var inte heller mening med texten.

Av den anledningen måste vi ha experter som tolkar texten åt oss när det hela skall tillämpas i praktiken. Vanligt folk skall ingenting begripa och det blir experternas kamp om de teoretiska språkets giltigheter. Frågan om rättvisa blir en fråga om spetsfundigheter som hör hemma vid ett skrivbord. Ingen annanstans för där förvandlas argumenten till obegripligheter.

När rättsväsendet blir en fråga om maktspråk som tar sig friheter över vanliga människors gränser för vad som är anständigt, så urholkar det medborgarens rättsmedvetande. En process som urholkar ett samhälle inifrån. Så vad har jakten på ”jakthärvan i Västmanland” skapat i människors tro på den svenska rättvisan såsom något tillförlitligt?

”Orimligt”

En aspekt är alla ekonomiska och personella resurser som åklagaren tagit i anspråk i sitt utredningsarbete. Det hela är orimligt vad denna utredning förmodligen har kostat oss skattebetalare. Vad som är mer graverande och orimligt är att åklagaren inte behöver redovisa sina spenderbyxor, vad han har gjort och vad det har kostat det allmänna. Vem får leka med skattemedel så lättvindigt i det offentliga livet? Åker Åklagarmyndigheten i en egen gräddfil utan ett kostnadsansvar?

Vad är meningen med den långdragna utredningen som pågått i 2,5 år vilket måste ha varit rena tortyren för de inblandade? Att offentligen hamna med sitt namn i rubriker och media där folket kan avkunna sina egna domar ”ingen rök utan eld.” Det måste innebära att ens eget liv är beslagtaget och inte bara vapnen, bilar och pengar. Att bli utpekad har sitt pris och den processen tar djupare än vad ett frikännande kan ge vid en tingsrätt.

Tänk dig att du sitter och äter middag i ditt hem och plötsligen stormar insatsstyrkan in med automatvapen, hjälmar och visir för att sätta handbojor på dig och du får inget besked om varför. Det blir obegripligt. Min fråga blir vad är det för lek som pågår med rättvisan? Rysk roulett? Har en varg samma värde som ett människoliv och ibland ett högre värde? Är det så att de stora bovarna fortfarande går fri för att rättsväsendet håller på med fel saker?

Per-Arne Bengtsson
Präst och jägare

Var med i debatten!

Gör din röst hörd och nå Jaktjournalens 100.000 läsare. Skicka din insändare till redaktionen@jaktjournalen.se

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!