Annons
Debatt: Fler vargar kommer att leda till fler vildsvin | Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
1 år sedan varg
Varg i vildsvinsmarker kommer att innebära problem med ökande vildsvinsstammar, varnar debattören. Foto: Gettyimages, montage
Debatt: Fler vargar kommer att leda till fler vildsvin

Cristin Knudsen varnar i den här debattartikeln för att löshundsjakten på vildsvin försvåras av en växande vargstam.

I massmedia talas det nu mycket om vildsvinens problematiska beteende i marker och trädgårdar och deras förmåga att tappa respekten. Trafikolyckorna är kostsamma.

Samtidigt framhålls vildsvinsköttet som en klimatsmart resurs som vi ska utnyttja mer och se till att köttet blir mer tillgängligt för gemene man. Vildsvinsstammen har exploderat i stora områden av Sverige.

En fråga som kommer ställa sig på sin spets är hur det blir när varg och vildsvin nu breder ut sig i varandras områden, från Värmland, Dalarna, Gävle ner till Skåne.

Jaktbrott

Cristin Knudsen

Enligt lag får man inte avlossa skott mot ett djur om man inte har tillgång till en adekvat eftersökshund, det är ett jaktbrott, och i fallet med vildsvin räcker det inte att enbart gå med hunden i band, hunden måste ofta släppas för att komma ikapp och stoppa grisen så eftersöksjägaren kan avliva den. Detta gäller även vid trafikskada och för allt vilt. Hunden kan även avgöra vilket djur som är skadat i en flock.

Det är få hundägare som med berått mod släpper sin familjemedlem och jaktkompis på eftersök när det är varg i området. Jag har hitintills inte hört en enda hundförare som sagt sig vara villig till det. Blodluktande och skadat vildsvin och skällande hund lockar vargen.

Om det inte finns tillgång på eftersöksjägare som vill släppa sin hund blir det stopp för jakt på vildsvin. Dessutom kan trafikskadade vildsvin vara en fara för folk och fä som kommer i vägen.

Måste belysas

Detta är ett allvarligt argument mot att vi ska ha fritt levande vargar som inte har fått ett sunt beteende med att fly undan människan och våra husdjur. Denna fråga har inte tagits upp i konsekvensanalysen (om den överhuvud taget finns) av hur det blir att ha relativt orädda, fritt levande vargar i våra skogar, marker och samhällen. Ju större population, desto större risk för konfrontation.

Problematiken runt vargen är väl känd bland djurägare, jägare och berörda i landsbygden men är i stort en icke-fråga för gemene man liksom råttor och vägglöss inte berör andra av oss. Svenska folket bör ställa sig frågan om man vill ha en utveckling som redovisas för i inlägget.

Ingen kan rimligtvis kräva att jägarna ska begå jaktbrott eller att hundförare måste släppa sina hundar så konsekvensen av den ökade vargstammen är slut på vildsvinsjakt och undermåliga trafikeftersök.

Detta måste belysas i större sammanhang, inte minst när brottsbekämpande myndigheter alltmer agerar mot jägare.

Cristin Knudsen, Rånäs
Jägare, hundförare och tamdjursägare

Var med i debatten!

Gör din röst hörd och nå Jaktjournalens 100.000 läsare. Skicka din insändare till redaktionen@jaktjournalen.se

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!