Annons
Debatt: Ett kulturarv går i graven - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
5 månader sedan
Arkivfoto: Per Jonson
Debatt: Ett kulturarv går i graven

Vi som håller på med drivande hundar i mellersta Sverige kommer nog inte kunna göra det om tio år och då framförallt i områden där markerna är berikade med hjort och vildsvin, skriver debattören.

Ett av dom större skogsbolagen i området har tidigare värnat om löshundsjakt, stövarjakt, och jakt med drivande kortbenta hundar men det gör de inte längre.

De stora skogsbolagen samt gods som äger större delen av marken i regionen styr sin jakt till ”var tredje helgs jakt”, där emellan så ska det vara tyst och lugnt i skogen. vilket innebär att inga hundar får släppas och ej heller pyrchjakt.

Dela på ett litet område

Jag som hundägare kan få en ruta på 200 hektar att släppa på i undantagsfall och då är vi oftast flertalet hundägare som ska dela på det. I bland upp till tio stycken.

Var tog skogsbolagets policy vägen om att värna om det svenska kulturarvet för jakt med löshund?

En hundägare som ar medlem i ett jaktlag får alltså inte träna sin ung hund och inte utöva sin jakt mellan de gemensamma jakterna som oftast är var tredje helg

Detta är förödande för jaktutövaren och den hundintresserade. På sikt kommer detta resultera i att man inte längre kommer hålla på med drivande hundraser. Något som i sin tur kommer påverka uppfödare.

Jag tror inte de förstår vad de håller på med. Ingen kommer vilja skaffa sig en drivande hund i framtiden när man inte kan jaga in den samt får använda den det är till för.

Beordrar koppling

På vissa ställen så får man släppa den drivande hunden men när det gått cirka 30 minuter så beordrar jaktledare hundägaren att gå in och koppla hunden.

Detta resulterar i att man förstör det hunden är avlad till och en rasstandard som är satt gällande drevtid etc. Vi utövar exempelvis provverksamhet för att hunden ska bedömas enligt rasstandarden.

Vad säger uppförare , SKK, jakthundklubbar om detta?

Ingen vill väl sälja en valp till en som inte kan erbjuda hunden god möjligheter att jaga det sett den är avlad till.

Vargen är förstås ett stort problem på många håll i landet, men detta problem är ännu större för oss som värnar våra drivande raser samt det stora kulturarv som detta är.

Missnöjd jakthundägare

Var med i debatten!

Gör din röst hörd och nå Jaktjournalens 100.000 läsare.

Skicka din insändare till: redaktionen@jaktjournalen.se

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!