Debatt: Att ropa ”vargen kommer”- till slut lyssnar ingen!

Sedan nyår har ju vargcirkusen som bekant fortsatt allt intensivare och ingen vet var den kommer, att sluta. Allt tyder sannolikt på att det måste bli avsevärt mycket värre med skador för allmänheten i övrigt, innan det vänder åt rätt håll för landsbygdens näringar och människor. Men det kan ta två mandatperioder, skriver Leopold Johansson i dagens debattinlägg.

  Svenljungagruppen går återigen ut och hotar med en eftersöksstrejk efter att för en tid sedan avbrutit densamma, då miljöministern sagt att hon och Regeringsalliansen vill ha vargjakt och 180 vargar. Det köpte Svenljungagruppen?

Nu vill man återigen träffa miljöministern, vilken gång i ordningen det sägs inte, men den här gången då skall hon minsann ställas mot väggen, då inga framsteg, som bekant gjorts i rovdjurspolitiken, snarare tvärtom.  

Svenljungagruppens tillkomst är en i långa raden viljeyttringar mot den hopplöshet som människor på landsbygden, känner mot den förda rovdjurspolitiken. Tillkomsten och bildande av gruppen, är i långa stycken positiv. Att den med ett antal eftersöksjägare bakom ryggen skulle kunna sätta så stor press på beslutsfattarna att dessa ändrar sina ståndpunkter är nog att tro för mycket, på gruppens betydelse för rovdjurspolitiken.  

Regeringsalliansen och de centerpartistiska ministrarna Ek, Lööf och Erlandsson i synnerhet, har ju det senaste halvåret gjort utspel efter utspel, kring rovdjurspolitiken i landsortstidningar och praktisk taget under de snart sju år man suttit vid makten givit sken av förändringar. Men var har hänt?

Den 17 augusti 2011 stod två strykrädda ministrar, Carlgren och Erlandsson i Rosenbad och tog bort 210 vargar i maxtak lika med 20 föryngringar och en välbehövlig licensjakt på varg och hot om EU-domstolen? Där havererade som bekant rovdjurspolitiken.  

Svenljungagruppen går i samma fälla som de flesta organisationer bland annat SJF och LRF, att ställa upp så fort ett utspel presenteras, men samtidigt uttala sig kritiskt för att stilla medlemmarna. Utspel som visar sig inte ha något som helst trovärdighet, de köper man?

Medlemmarna uti verkligheten i SJF har ju reagerat med medlemsflykt av sällan skådat mått, LRF;s medlemmarna kommer sannolikt att reagera på samma sätt, om inget händer före valet.   

Att ropa tillräckligt många gånger ”Vargen kommer” och ingen varg kommer, så lyssnar ingen som bekant, allra minst dessa beslutsfattare och ministrar, och då är trovärdigheten som bekant körd i botten och alla kort är utspelade. Där torde Svenljungagruppen befinna sig den 1 april när miljöministern tar emot.  

Allt verkar vara prövat gentemot politikerna och det som finnas kvar att göra, är att rösta bort dem som haft ansvaret vid valet 2014.      

Leopold Johansson
företagare på landsbygden  

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Debatt: Det finns plats för oss alla i fjällen

Sverige är ett märkligt land på många sätt, demokrati och lika rätt till ”allt” i vardagen är en ledstjärna. Nu har vi fått Girjasdomen. Var finns demokratin och de sunda förnuftet i den, frågar sig debattören Sivert Öderyd.
ANNONS ▼

Annonser