Debatt: Äntligen!

Bra jobbat av jägarnas representanter i Viltförvaltningsdelegationen i Västerbotten. Helt rätt att vi inom jägarkåren jobbar för restriktioner av jakttider. Vi har mycket bättre inblick och förståelse än jaktmotståndarna som oftast är de som kommer med förslag som motverkar oss jägare.

Johan Öhman med sina plotthundar.

Lite besviken att man inte gick lite längre än att slå ihop jaktstarten för björn med älgjakten. Varför inte bara jaga under en vecka på hela året istället och då allt vilt.

Tänk vad praktiskt, ingen behöver ta ledigt mer än en vecka och alla har chansen att skjuta både älg, björn, rådjur, hjort, räv, hare och så vidare. Det vore väl synd att låta strunt som biologi och politik styra jakttiderna när en del jägare kan bli avundsjuka om de missar någon jaktpremiär.

Jakt mitt på dagen

När vi är igång med nya förslag till Naturvårdsverket kan vi väl också ta och ändra på vilka tider under dygnet vi jagar. Från gryning till skymning är ju hela dagen, hur ska vi då hinna med att lämna barn på dagis, jobba och uppdatera Facebook. Nej, 9-14 blir mycket bättre.

Då behöver vi inte stressa och hinner med allt annat som krävs av den moderna människan. För att spara extra mycket tid lägger vi ner jägareförbunden med alla förtroendevalda som ändå bara jobbar för sina egna intressen.

Hundarna

Förbjud alla renrasiga hundar som avlats till specialister i flera generationer, de blir för effektiva och jagar ju bara ett vilt. Framtiden med den nya jakten under en vecka är korsningshundar som jagar allt vilt lite lagom bra.

Korsar vi bra älghundar med rätt rovdjursstövare och lägger till lite kortbenta rådjurshundar och till sist en bra apportör så kommer vi långt. Även här spara vi massor med tid då vi kan lägga ner alla hundklubbar och jaktprovsverksamhet som inte fyller något syfte.

Jakt till alla

Slopa jakträtt och arealkrav, alla ska få vara med och ingen ska behöva bli utan kött i frysen. Ta även bort krav på klass 1-vapen för storvilt. Med ett hagelgevär och grova hagel klara man sig långt i alla lägen. På så vis kan ju även småviltjägarna vara med under den enda jaktveckan.

Sportsligt

Glöm inte att lagstifta om förbud mot att träna både skytte och kondition före jakt. Det blir inte sportsligt och rättvist mot de som inte tränar före jakten. Inför ett krav på minst 30 i BMI och förbjud allt sportskytte som kan göra att någon får en i jakten.

Hoppas att Länsstyrelsen kan ta med de här förslagen som en bilaga till Naturvårdsverket nu när vi ändå är på gång mot en bättre framtid.

Johan Öhman

Björnjägare

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT
ANNONS ▼