Annons
Därför frikändes alla åtalade i Hedin-målet - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
2 år sedan Karl Hedin
Ingenting visar att det fanns något syfte att döda varg, konstaterar tingsrätten med David Viktorsson Harrby i spetsen. Foto: Anders Ljung
Därför frikändes alla åtalade i Hedin-målet
”Finns inga bevis om att jaktbrott var syftet”

För Jaktjournalen förklarar rättens ordförande, rådmannen David Viktorsson Harrby, varför samtliga fyra tilltalade frias på alla punkter efter Hedin-rättegången som pågått i sex dagar i Västmanlands tingsrätt.
- Inget visar att det fanns syfte att döda varg, eller andra stora rovdjur, säger han till Jaktjournalen.

Tingsrättens ledamöter är eniga i sin dom.

– Om det hade hittats en skjuten, eller förgiftad, varg hade det varit annorlunda. Men nu blev det mycket mer att bevisa, sammanfattar David Viktorsson Harrby.

När det gäller giftdelen finner tingsrätten att Karl Hedin besökt den 50-åriga kvinnan och 52-årige mannen i deras hem i november 2012 för att prata om vargfrågan. Men tingsrätten tror inte att Hedin skulle ha övertygat och instruerat paret om att använda gift, och sedan sett till att de fick insektsgiftet karbofuran, för att döda varg eller andra stora rovdjur.

”Saknas helt bevisning”

”Det saknas helt bevisning”, skrivs det i domen om Karl Hedins roll i gifthanteringen.

Paret har visserligen haft karbofuran hemma och giftet har vägts upp i nya plastpåsar.

Den 52-årige mannen var misstänkt för att ha haft insektsgiftet för att ta död på varg, eller andra rovdjur. Kvinnan var åtalad för att ha hjälpt till med att tillhandahålla nya plastpåsar till giftet. Men båda frias för det. Det finns inget som visar att paret haft som syfte att döda varg, resonerar rätten.

– Det finns heller inget som styrker att giftet var av den art eller i tillräcklig mängd för att kunna användas för att döda varg, konstaterar David Viktorsson Harrby.

Blev det hemliga huvudvittnet

Kvinnan blev polisens hemliga huvudvittne när hon först påstod att det användes gift och jagades varg illegalt. Sedan tog hon tillbaka allt hon påstått och sa under rättegången att allt var lögner. Hon har sagt att hon hittade på historien om giftet för att hon vill dölja att hon stulit pengar från sin man.

När kvinnan meddelade polisen att hon inte ville delta mer i utredningen blev hon själv misstänkt för att ha hjälpt till med plastpåsarna till giftet. Enligt advokaterna gjordes det för att tvinga henne att vittna under rättegången. Men eftersom kvinnan inte delgetts någon misstanke under förhören då hon ”avslöjade” jaktbrott fick inte de förhören användas i rättegången.

Inget ställningstagande om polisens arbete

David Viktorsson Harrby betonar att rätten inte tagit ställning till advokaternas kritik om felaktigheter, brister och opartiskhet i polisens utredning.

– Vi har enbart koncentrerat oss på om det finns stöd för påståendena om brott, kommenterar han.

Det samma gäller åklagarens påståenden om att Karl Hedins politiska åsikter i vargfrågan har betydelse i målet.

– Då måste det finnas en klar koppling mellan åsikter och en brottslig gärning, förklarar rådmannen David Viktorsson Harrby.

Mobilen var avlyssnad

Det kvinnliga vittnets påståenden gjorde att Karl Hedins mobil var avlyssnad. Den 26 oktober 2018 var Hedin ute i skogen väster om Virsbo för att undersöka om det fanns varg i marken inför en älgjakt. Karl Hedin var där tillsammans med en 30-åring, som är anställd för att bland annat sköta representationsjakter.

När det bland annat talades om ”gråben” i Hedins avlyssnade mobil sändes polisens nationella insatsstyrka ut. Bland andra greps 30-åringen och Karl Hedin, misstänkta för att ha skjutit varg.

Men det hittades ingen skjuten varg. Enligt David Viktorsson Harrby finns heller inget som visar att duon försökt skjuta varg.

Prat om ”gråben” räcker inte

– Även om det pratats om varg i telefonsamtalen går det inte att säga något om vad som hände när de två var ute i skogen vid det tillfället, fastslår rådmannen.

Att polisen samma dag hittade en laddad studsare hemma hos Hedin, och patroner till studsaren i Hedins bil, säger heller inget enligt domen.

­”Det talar varken för eller emot att det funnits ett syfte att döda varg den aktuella dagen”, skriver tingsrätten.

De friande domarna gör även att åklagarens yrkan på företagsbot mot Karl Hedin AB avslås.

Bantade ersättningar till advokaterna

I domen ingår också vad de tilltalades advokater ska få i ersättning. Sven Severin, Karl Hedins advokat, får ett avdrag på 427 500 kronor för vad han begärt i ersättning. Severin hävdar att han utfört 510 timmars arbete, bland annat på grund av att förundersökningen är på 1 300 sidor. Men tingsrätten tycker det bara är rimligt att ge ersättning för 300 timmars arbete.

Även de övriga advokaterna får bantade ersättningar på grund av att tingsrätten anser att målets omfattning bara motiverar att de jobbat 150 timmar vardera.

Stort medialt intresse

Men enligt David Viktorsson Harrby är Hedin-målet väldigt omfattande på ett annat sätt.

– Det är det stora mediala intresset som gör att det här målet sticker ut, säger han.

Rådmannen är övertygad om att det uppmärksammade rättsfallet inte är avslutat efter tingsrättens dom.

– Åklagaren kommer troligen att överklaga. Så brukar det i alla fall bli, säger David Viktorsson Harrby.

Ett stort mediauppbåd bevakade pressträffen där rådmannen förklarade den friande domen i Hedin-målet. Foto: MIkael Moilanen

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!