Reglerna för skyddsjakt är olika när det gäller får bakom rovdjursstängsel och hund. Det krävs flera attacker på löshund för att länsstyrelsen ska bevilja skyddsjakt. Foto: Mikael Moilanen och privat

Därför blev det skyddsjakt efter endast en vargattack

Det har vållat debatt på Facebook, att länsstyrelsen i Gävleborg beviljat skyddsjakt på en varg efter endast ett angrepp på får. Finns samma möjlighet för löshundsjägare? Länsstyrelsen förklarar sitt ställningstagande.

Det var mellan den 7 och 8 november som sex får dödades vid en vargattack i Åmot i Ockelbo kommun. Fåren gick innanför så kallat rovdjursavvisande stängsel. Länsstyrelsen beviljade skyddsjakt, vilket överklagats av så väl Rovdjursföreningen som föreningen Nordulv. På Facebook menar vargvärnare att skyddsjakten måste ses som en vedergällning och inte ett försök att få bort en problemindivid. Människor som är kritiska till samhällets värnade om vargen framför att länsstyrelsens personal bara försöker lugna ned stämningen genom att bevilja en skyddsjakt efter att ha sagt nej till flera ansökningar i Gävleborg under hösten.

”Sista verktyget”

Simon Wiklund har handlagt ärendet hos länsstyrelsen. – Anledningen till skyddsjakten är att angreppet skedde bakom rovdjursavvisande stängsel. Vår och Viltskadecenters bedömning är att djurägaren då gjort vad han kan för att förebygga attacker. Då är det viktigt att han beviljas det sista verktyget som finns – och det är skyddsjakt, säger Simon Wiklund. Länsstyrelsens ja till skyddsjakt är givet med kraftigt begränsande villkor. Det är bara varg som kommer in i området nära beteshagen som får skjutas. – Vi har tillåtit jakt inom en till en och en halv kilometers radie kring beteshagen. Det är cirka 350 hektar, så det är ett ganska litet område, säger Simon Wiklund.

Godkänt stängsel

Rovdjursvärnarna skriver nu på Facebook att det måste ha varit något fel på elstängslet i Åmot. Var det så kallade rovdjursavvisande stängslet fullt fungerande? – Vi var dit förra veckan och gjorde en ordentlig genomgång av hela stängslet och det var godkänt, svarar Simon Wiklund. Men rovdjursvärnarna menar att understa tråden måste ha legat för högt någonstans och att vargen tack vare det kunde ta sig in i hagen. Hur var det med understa tråden? – Besiktningsmännen tittar på just sådana saker, trådhöjder och strömstyrkor. Det är ett godkänt stängsel, säger Simon Wiklund. Kunde ni fastslå hur vargen tog sig in i hagen? – Nej, tyvärr inte. Det kom snö dagen efter attacken, säger Simon Wiklund.

Kopplad hund

Kontentan blir väl då att vargen måste ha tagit en strömstöt eller hoppat in i hagen, eller? – Ja, det är vår tanke också, säger Simon Wiklund. Finns det något läge där en löshundsjägare skulle kunna beviljas skyddsjakt efter ett angrepp? – Nej, Viltskadecenters riktlinjer är minst tre dokumenterade angrepp på hund av samma varg eller vargpar, eller minst fyra dokumenterade angrepp på hund av samma familjegrupp vargar. Varg som angriper kopplad hund är också direkt kvalificerande för skyddsjakt, svarar Simon Wiklund.

Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21