Dåligt väder stör järvinventeringar

Luleå (JJ) För tredje året i rad är det stora problem med järvinventeringen i Norrbotten. Milda, blåsiga vintrar gör det svårt att spåra djuren.

Järvjakten i Jämtland är upphävd.

Inventeringen startade i februari och pågår fram till sommaren. Naturbevakaren Lars Olsson är i Talma och Gabna samebyar på båda sidor om Torneträsk i Kiruna kommun.

–I  februari ska det vara 25 minusgrader, men det har regnat mitt i vintern. Det måste vara någon form av klimatförändring. Man blir nästan uppgiven ibland, säger Lars Olsson.

I skogslandet går det hyfsat bra för honom att spåra men på kalfjället blir det problem med hård skare och snödrev. Lars Olsson kikar efter järvlyor och räknar föryngringar. Det görs också försök med åtelkameror vid lyor men med olika resultat.

– Kameran kan störa järven. Inventeringssamordnare Mattias Nilsson på länsstyrelsen säger att problematiken rör samtliga fjällsamebyar från Arjeplog i söder till Kiruna i norr.

När en inventering inte kan göras i en sameby görs i stället en slags uppskattning av antalet djur som bygger på de senaste tre årens statistik.

– Beräkningarna blir osäkrare ju mindre som blir inventerat, säger Mattias Nilsson. Inventeringarna görs för att kunna hålla koll på rovdjursstammarnas utveckling utifrån de regionala och nationella målen som finns.

– Jakt, skyddsjakt och ersättningen för rovdjursförekomst bygger på den här inventeringen. Det är ett otroligt viktigt redskap för förvaltningen, säger Mattias Nilsson, till Norrländska Socialdemokraten.

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser