Dalajägarna hoppas på 35 björnar

Nu hoppas jägarna i Dalarna att länsviltnämndens förlag på 35 björnar i avskjutning ska bifallas. I fjol gick länsstyrelsen emot sin egen nämnd, vilket resulterade i 25 björnar.

Orsa(JJ) Vid länsviltsnämdens möte i Dalarna den 31/5 kom man fram till att 35 björnar skall begäras i tilldelning inför året skyddsjakt på björn i Dalarna.Nämnden var dock inte enig i sitt beslut utan skogstyrelsen och SNF ansåg att tilldelningen skulle ligga kvar på förra årets tilldelning. Även jakttiden föreslogs att den skulle utökas med två veckor d.v.s hela oktober ut.- Vi i de bägge jägarförbunden var eniga i vårt yrkande, säger Gunnar Håkansson Jägarnas riksförbunds representant i nämnden. Men nu hoppas vi att länsstyrelsen inte gör som förra året när den gick tvärt emot oss i länsviltnämden och begärde 26 st björnar av naturvårdsverket och vi 35 st. Ska enskilda tjänstemän på länsstyrelsen gå emot länsviltnämden rekommendationer då är det ingen idéer att vi fortsätter med vårt arbete i länsviltnämden, fortsätter Gunnar Håkansson.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser