Dalajägare vill skjuta fler björnar

Dalarnas Jägareförbund har ansökt om att få skjuta ytterligare åtta björnar i höst.

– Vi anser fortfarande att vår första bedömning om en avskjutning på 35 björnar är ett lämplligt antal i förhållande till den björnstam vi har i Dalarna, säger Bosse Karlsson, suppleant i Dalarnas jägareförbund till Mora Tidning.Länsstyrelsen utsattes i somras för hård kritik när de ansåg att 26 björnar i tilldelning räckte. Nu är både tilldelning och en björn för mycket skjuten, totalt 27 björnar i Dalarna.Med motivering att Dalarna är bland de björntätaste områdena i landet, anser jägareförbundet i länet att ytterligare åtta björnar är rimligt. Om en vecka startar älgjakten och då brukar många björnar normalt bli skjutna.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Annonser