Dags för morkullejakt?

När förbudet mot morkullejakt togs var uppfattningen att det varje år sköts cirka 100 000 morkullor av totalt 400 000. Det var fel.

Ett forskningsprojekt som pågått cirka fyra år redovisar att det finns närmare två miljoner morkullor och att jakten på sträckande morkullhanar inte har någon inverkan på stammen.
Forskningen har bekostats av Jägareförbundet och Naturvårdsverket och nu vill Jägareförbundet att jaktförbudet ska rivas upp.
I och med att sommarjakten sker efter att parningen skett och att hanarna inte deltar i omvårdnaden av ungfåglarna är kraven på jakt tillgodosedda enligt EU:s fågeldirektiv. Jägareförbundet anser att jakten ska vara tillåten från måndagen efter midsommardagen fram till den 15 juli.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Annonser