Dags för drömjakten

aprildromjaktena.jpgNu drar Jaktjournalen igång den populära tävlingen Drömjakten. Har Du varit med om en riktig drömjakt under den innevarande jaktsäsongen? Då vill vi att Du skickar in en liten berättelse och ett bra foto till oss.

Ett stort prisbord från Normarks i Malung skall fördelas mellan bidragen. Alla JJ-läsare har möjlighet att delta i tävlingen, ditt tävlingsbidrag är nämligen Din egen drömjakt!
Har Du varit med om en ovanligt lyckad jakt på klövvilt eller björn i Norden, skriv då en kort berättelse om händelseförloppet och skicka in en bra bild på Dig och det fällda viltet.
Det är viktigt att bilden är skarp, oskarpa och dåliga bilder kan ej publiceras, och därmed inte delta i tävlingen.
Endast de bidrag som blir publicerade i tidningen kommer att vara med i utlottningen av vårt stora prisbord.
Utlottningen kommer att ske den 15 april 2004. Senast den 1 april i år skall alla tävlingsbidrag vara inlämnade.

Regler:

Tävlingen gäller för Jaktjournalens läsare i Sverige, Norge, Danmark och Finland under den innevarande jaktsäsongen. (2003/2004).
• Tävlingsbidraget skall bestå av en kort jaktberättelse med foto av Dig och det fällda viltet.
• Namn och telefonnummer till en person som kan intyga riktigheten skall medfölja anmälan.
• Endast publicerade bidrag deltar i tävlingen.
• Tävlande kan bidra med flera drömjakter.
• Följande viltarter deltar i Drömjakten: Älg, björn, rådjur, dovhjort, kronhjort, vildren och vitsvanshjort.Tävlingsbidragen skickas till:
Jaktjournalen
Box 100 13
434 21 Kungsbacka

Prisbord:

• Studsare Blaser R93 Off Road i valfri kaliber, med monterat sadelmontage. Värde: 20 600 kronor. • Hunter komradio, välj mellan 155 Mhz eller 31 Mhz. Värde: 4 795 kr. • Hunter hörselskydd, inkl kabel till komradio. Värde: 1 745 kr.• Dockocil Vapenkoffert.
Värde: 1475 kr. • 2 st Petzl Zipka pannlampa. Värde: 539 kr. • 5 st Marttiini knivar modell Condor Skinn. Värde: 379 kr.
Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.

Kenneth fällde 26-taggare i JämtlandKenneth Svedlunds drömälg, en 26-taggare skjuten i Järpen.

I tre timmar jobbade jämthundshanen Rex med en fantastiskt fin älgtjur på 26-taggar. Ömsom ståndskall och gångstånd. Rex ägare, Knut Edén, Tobo,
lyckades själv inte komma i skotthåll
för älgtjuren.
Kenneth Svedlund, Vallsta, även han hundförare, men för dagen passkytt, lyckades slutligen genskjuta gångståndet när älgen skulle passera en skogsväg.
– Han kom på 50-60 meter, så det blev ett ganska enkelt skott, berättar Kenneth, som via tandsnitt kunnat konstatera att 26-taggaren var fem år gammal, och vågen stannade på 295 kg.
– En drömälg, något liknande har jag aldrig tidigare sett!
Kenneths drömjakt utspelade sig i slutet av september på Korsnäsägda Moskogen i Järpen, Jämtland.
Två dagar innan fällde Kenneth en kalv för sin gråhundstik Vilma, och dagen innan en älgko av kolossalformat.
– Älgkon vägde 360 kg! Det vet vi säkert eftersom hon vägdes och såldes, tandsnittet visade på en ålder av sju år.
Kenneth och hans kompisar jagar på 5 000 hektar, och de fällde tillsammans 29 älgar.

Drömmen gick i uppfyllelse
Jan Ove Gjertås, Sörli, upplevde en otroligt spännande älgjakt i höstas. Det slutade med att han fällde en fin 22-taggare.

Den 30 september satte sig Jan Ove Gjertås, från Sörli i Norge, på älgpass. Vad han då inte visste var att den dagen kommer för
alltid att sitta som en film i huvudet på honom.Jan Ove jagar i Lierne, Nord Tröndelag, och jaktlaget skulle göra en drevkedja både med drevfolk, bandhund och löshund. Efter ett tag meddelar en av drevkarlarna att löshunden tagit upp en tjur utanför området, men kommit in med älgen och med riktning mot passkyttarna.
– Efter cirka tio minuter hörde jag ett väldigt brak och oljud från skovlarna som slog i björkriset. Jag hörde att tjuren kom närmare och närmare. Det kändes som en evighet, men plötsligt bröt han ut och stannade på vägkanten, berättar Jan Ove.
– Jag sitter klar med min Remington 6400 i kaliber 30-06, och skjuter två skott i snabb följd och tjuren faller rakt ned. Jag pustar ut och går cirka 20 steg fram till älgen för att räkna taggar, 22 stycken!
– En dröm har gått i uppfyllelse efter 20 år i älgskogen!

John lockade älgen i pass
John Svendsberget, Elverum, sköt en fin 18-taggare på lock, vikten var tunga 306 kg.

Det närmade sig kvällstimman första älgjaktsdagen, 25 september i Norge. John Svendsberget, Elverum, hade lockat i ungefär en timme. Då kliver plötsligt en stor älgtjur fram i skogskanten.
– Klockan 18.30 föll skottet, och drömmen om att fälla en så stor älg har jag bara läst om i böcker, nu blev det verklighet, berättar John, och tilllägger att det var den största älg som skjutis i det fem man starka jaktlaget.
Kronan håller cirka 310 poäng, och vikten var 306 kg.
Dagen efter fick John skjuta ännu en älg, den här gång för sin gråhundstik Zenta.

Jaktjournalen april 2004

AKTUELLT

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Annonser