CZ 455 Thumbhole SST

cz455.jpgFinkalibriga kulvapen med bra precision och till lågt pris ökar habegäret. CZ 455 Thumbhole SST är det senaste i 455-familjen och har nya intressanta detaljer. Jaktjournalens testvapen i .22 LR och med flutad matchpipa ger ett gediget intryck. Upplevelsen på skjutbanan var riktigt trevlig. Text och foto: Thomas Eriksson

Zbrojovka Brno grundades som statsägd tillverkare av vapen 1918. En utveckling från reparationsresurs för järnvägsutrustning och armévapen till tillverkning av telegrafutrustning, järnvägsmateriel och verktyg. Efter hand ökade tillverkningen av militära vapen. Efter krigen ökade efterfrågan på jaktvapen men även fordon, cyklar, industriutrustning och motorer. CZ är i dag en av de största tillverkarna av vapen.
Beslutet att bygga en vapenfabrik i Uhersky Brod, ett par mil sydost om Brno i Tjeckien, fattades 1936 på grund av det politiska läget i Europa. Försvarsindustrin flyttades från Strakonice, nära den tyska gränsen till Uhersky Brod där CZ i dag har toppmoderna fabrikslokaler.

CZ 455 med intressanta kalibrar
CZ 455 har .22 LR, .17 HMR och .22 WMR som standardkalibrar. .17 Hornady Magnum Rimfire konstruerades år 2002 av Hornady genom att strypa ner en .22 Magnum till kaliber .17 (4,5 mm). Den lilla .17-patronen leve­rerar imponerande 775 m/s vid mynningen med en 17 grains kula. .17-patroner tillverkas av Hornady, CCI, Remington, Winchester, Sellier & Bellot och Federal.
.22 Winchester Magnum Rimfire, konstruerades 1959 av Winchester. Originalpatronen laddades med en 40 grains kula och levererade 610 m/s vid mynningen.
CZ 455 Thumbhole SST gör det möjligt att träningsskjuta med billig .22 LR och sedan jaga med en mera flackskjutande patron med samma vapen. Vapnet har inte något fast sikte eller korn monterat. Lådan är fräst med ett elva millimeters spår för enkelt montage av kikarsiktet.

Vapnets delar
CZ 455 Thumbhole SST är ett relativt tungt men välbalanserat vapen med en rak kolvdesign. Huruvida man tycker att tumhålsstockar är stilrena och vackra lämnas till läsaren att avgöra. Jag tycker själv att en rak klassisk kolv är mera stilren och vacker.
Kolven är välputsad och oljad men saknar nätskärning eller något som ger bättre grepp än den polerade laminatytan. Pistolgreppet har mått som passar mig rätt väl. Det sväljer nog inte en mycket större hand. Framstocken ger även utan nätskärning ett stabilt grepp då den fyller handen väl. Stocken är välgjord men inte plastbäddad.
Kallhamrade pipor är inte så vanligt på .22 vapen. CZ uppger att man har detta vilket också precisionen talar för.
Mekanismen hålls på plats i stocken med två skruvar. Skruvarna är med insexspår och går genom underbeslaget som är tillverkat av stål. Magasinet för fem patroner är också tillverkat i stål.
Pipbytessystemet är genomtänkt och enkelt uppbyggt. Det är inte så elegant som Blaser och Sauer men fungerar utan problem. Systemet är uppbyggt runt den längsta patronen .22 WM eller .17 HMR, det vill säga magasinschaktet är gjort för dessa patroner.

Utmärkt skytte
CZ 455 Thumbhole SST presterade utmärkta träffbilder med all ammunition som testades. Med RWS R50 Biathlon blev det bara ett 12 mm stort hål efter fem skott på 50 meter. RWS R50, och Lapua Scoremax kom i samma klass.
Ett besök på skjutbanan och löpande gris lockade fram habegäret då balansen och skjut­egenskaperna är i toppklass.

Slutstycke och trycke

Slutstycket har traditionell utformning för en .22-studsare. Inga egentliga låsklackar utan slutstyckshandtaget låser i lådan vilket fungerar utmärkt. Slutstyckskulan känns något större än vad som är vanligt vilket är bra då den är lätt att greppa.
Avtryckarmekanismen, SST (Single Set Trig­ger), har justeringsmöjligheter. Som nämn­des i inledningen innebär systemet att det finns ett snelltryck som spänns när avtryckaren trycks framåt. Avtryckarvikten är då mellan 0,3 och 0,5 kilo och helt utan släp. Utan snelltrycket inkopplat är vikten mellan 1,5 och 1,8 kilo vilket kan upplevas som något hårt. Vikten är säkert en eftergift för den amerikanska marknaden.
Säkringen har distinkta lägen och funge­rar väl. CZ har som på sina andra studsare en ”bakvänd” säkring som är säkrad i sitt främre läge och säkrad i det bakre.

Sammanfattning
CZ 455 Thumbhole SST är en mycket bra småviltsstudsare med utmärkta justeringsmöjligheter i avtryckarsystemet. Vapnet är väl­balanserat med utmärkta skjutegenskaper. Ett plus är den fina precisionen med olika patroner. Även med billig träningsammunition imponerade studsaren.
Prislappen är häpnadsväckande låg och möjligheten att med små pengar komplettera med en pipa i annan kaliber förstärker CZ 455 Thumbhole SST marknadsläge. Studsaren har alla förutsättningar att bli en storsäljare.

Fakta
Kaliber: .22 LR. .17 HMR och .22 WM som extra pipor.
Längd: 98 cm.
Piplängd: 50,0 cm.
Vikt: 3,4 kg.
Magasin: För fem skott.
Pris: 6 395 kr.
Pipor: Standard 1 995 kr, Varmint 2 500 kr.
Generalagent:
Normark Scandinavian.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Annonser