Classic Kipplauf prisvärd nykomling

classic.jpgDe flesta av enkelskottsvapen som funnits på marknaden har varit handgjorda, exklusiva vapen från Tyskland och Österrike med prislappar som fått de flesta att hicka. Nu finns en enkelskottstudsare på den Svenska marknaden som har en prislapp som kan passa många jägare som drömt om en tyst, lätt och smidig kamrat på smygjakterna.

För kontinentala jägare med utpräglad urvalsjakt på råbock, hjort eller gems är enkelskottsvapen det självklara valet. Välplacerade skott kan avges med stöd och under lugna förhållanden. För de som har terrängmässigt krävande jakt kan vapentypen vara ett gott alternativ till en traditionell studsare.
Månadens testvapen, Classic Kipplauf, i den i Sydeuropa vanliga kalibern 7*65R, är i grunden en Italienare tillverkad av Sabatti som även tillverkar delar av Classics övriga vapenprogram.

Mekanism
Classic Kipplauf har traditionellt förreglad låda med två underliggande pipklackar där en svagt konisk regel låser i en urfräsning i en av klackarna. Det är en beprövad och pålitlig låsning. Passningen på testvapnet föreföll mycket bra. Baskylen är av stål vilket ger vapnet något hekto extra tyngd jämfört med andra vapen i denna typ.
Mekanismen spänns upp när vapnet skall avfyras med en tangent på kolvhalsen. Tangenten är ordentligt tilltagen och kraften som krävs för att spänna mekanismen är rimlig, delvis beroende på relativt lång uppspänningsväg. Någon säkring i traditionell mening finns ej.
Mekanismen spänns när det är dags att skjuta. När mekanismen skall slappas om skottchansen inte kan utnyttjas trycks en knapp på spänntangenten ner och tangenten åker tillbaka i sitt bakre läge. Mekanismen kan spännas och slappas ljudlöst efter lite träning.
Classic Kipplauf har tändstift och slagfjäder i linje med loppet. Metallarbetet är väl utfört och konstruktionen ser förtroendeingivande ut.

Kikarmontage
En enkelskottstudsare är ett presisionsvapen så ett väl fungerande kikarfäste är ett oeftergivligt krav. Det fäste som levererades med Classic Kipplauf är skottfast och fungerade väl. Tyvärr är det inte särskilt vackert eller elegant som man skulle vilja att ett fäste till ett så smidigt vapen skulle vara. Nu är det väl så att funktionen är det väsentligaste, men ändå.
Fästet monteras på spången och kläms fast med en hävstång. Fästet har ett rekylstopp som passar i ett urtag i spången. En fördel är att det går snabbt att ta loss och montera på kikarsiktet med detta montage.
Studsaren har öppna riktmedel som får ses som reservsikten om kikarsiktet skulle gå sönder under pågående jakt. Sikte och korn är rejält tilltagna och fungerade väl under våra provskjutningar. Det är dock med kikarsikte som vapnet kommer till sin rätt.

Pipa
Pipan är 60 centimeter lång med kammarstycket inräknat. Spången är drygt 20 centimeter lång med siktet laxat i spångens framkant. Siktet är justerbart i sida och höjd. Testvapnet var kamrat för 7*65R, en bra, för att inte säga mycket bra kaliber för smygjakt på medelstort vilt upp till älg.
På pipan sitter en rembygel fastlödd. Det hade naturligtvis varit elegantare om den i stället varit fastsatt på en ring runt pipan.

Skjutresultat
Ett enkelskottsvapen måste vara ett precisionsinstrument för att vara riktigt användbart. Classic Kipplauf skjuter bra, mycket bra. Den tog både Norma och RWS ammunition och levererade treskottsträffbilder runt 20 millimeter. Det finns nog inget som skulle kräva mera exakthet än detta inom det jaktliga området.
Trycket var rent utan tendenser till släp och justerat till strax under ett kilo. 7*65R är ingen snäll kaliber. Gummibakkappan behövs trots den relativt höga vikten på 2,7 kilo. Det finns betydligt lättare enkelskottsstudsare. Om de är trevliga att skjuta med kan diskuteras. Hur som helst. Vi skjuter bättre när rekylen inte känns som en råsop.

Stock
Classic Kipplauf har en traditionell mellaneuropeisk stock med svinrygg och mycket markerat kindstöd. Passning mellan bakkappa och stock är bra. Stocken är anpassad till de öppna riktmedlen vilket medför att kindkontakten blir lite dålig med kikarsikte monterat. Smaken är som bekant delad. Vissa tycker bra om den mellaneuropeiska kolvmodellen andra inte.
Nätskärningen är av den så kallat skotska utformningen. Vad man tycker om detta får väl vara upp till var och en. En traditionell nätskärning är i våra ögon betydligt elegantare och passar bättre till den kolvtyp som sitter på Classic Kipplauf.

Sammanfattning
Classic Kipplauf är den enkelskottstudsare som har den behagligaste prislappen på marknaden. Det betyder inte att kvalitén är eftersatt. Det är en liten smidig studsare som Classic importerar från Italien med stora förutsättningar att finna en marknad i Sverige bland smygjägare. Kikarfästet är inte marknadens vackraste men det fungerade under vår skjutprov oklanderligt. Studsarens precision lämnade inget att önska.
För den som absolut vill ha en enkelskottsstudsare som lätt jaktbössa och inte bryr sig om exklusiv gravyr är Classic Kipplauf ett bra val.

Fakta

Modell: Classic Kipplauf
Kaliber: 7*65R
Vikt: 2,7 kg
Piplängd: 60 cm
Tillbehör: Kikarfäste 750 kr
Generalagent: Classic Vapen, Bollebygd
Pris: 9.500 kr
Text och foto: THOMAS ERIKSSON, STEFAN KARLSSON

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser