Cindi –en stövare med fart och fläkt

septa.jpg– En mycket trevlig familjehund som funkar bra i skogen och har en enorm jaktlust. Det är omdömet från Kennert Nilsson, Lönsboda i norra Skåne om sin Hamiltonstövare Jälmådalens Cindi.

Att valet av ras för Kennert föll på just Hamiltonstövare var mer eller mindre en tillfällighet.
– Jag har haft hundar av andra raser tidigare men var sugen att pröva något nytt och det är inget jag ångrat hitintills i alla fall, säger Kennert när han stryker kopplet på Cindi.
Den nu sexåriga tiken är välbyggd av något lätt typ som ger intryck av fart, något som hon skulle bevisa under denna jaktdag i norra Skånes skogslandskap.
Spåren av två valpkullar är obetydliga och tiken ser vältränad ut trots att det är ganska tidigt på säsongen.
– Försäsongsträningen är väldigt viktig tycker jag och för att ge hundarna bästa förutsättningar inför en krävande jaktsäsong cyklar jag minst fem mil varje vecka under sommaren, förklarar Kennert.

Snabbt upptag
Vi går sakta inåt skogen på en mindre skogsväg som det
enligt Kennert ska finnas någon hare utmed.
Cindi befinner sig ett hundratal meter framför oss där hon nosar intresserat i vägkanten. Jag frågar om det är så att hon redan funnit nattslag efter en hare?
– Det är svårt att se på Cindi om hon hittat slag, säger Kennert och fortsätter.
– Hon är väldigt följsam med sökturer på cirka fem minuter så länge som jag rör på mig. Skulle hon vara borta en längre tid så stannar jag för då har hon med största sannolikhet hittat nattslag.
Han hinner i stort sett inte mer än avsluta meningen då upptaget kommer ett hundratal meter från vägen. En titt på klockan visar att det tog inte mer än fem minuter från det att Cindi försvann tills upptaget kom.
Drevet drar iväg ganska rejält och att det är en snabb hund vi är ute med står klart direkt. När drevet är ur hörhåll efter endast några minuter frågar jag om det möjligen kan vara räv hon driver.
– I så fall är det första gången för hon är utpräglad harhund som aldrig visat intresse för räv, men hon håller en ganska hög drevfart vilket kan göra att hararna sträcker ut rätt ordentligt, säger Kennert viss om sin hunds förmåga.

Vägspecialist
Vi beger oss iväg åt det håll som drevet gick och kollar ibland på pejlen. Skallindikator visar att hon fortfarande driver och efter en rejäl promenad dyker plötsligt haren upp i vägkröken framför oss. När vi stannar upp så hör vi också hur Cindi närmar sig med god fart.
Haren som valde att hoppa av vägen ut över en betesvall har varit försvunnen några minuter när Cindi dyker upp och utan problem hittar hon avhoppet. Vi sätter oss i kurvan för att ha bra uppsikt över den närmare kilometerlånga raksträckan som går igenom det område som haren valt att bukta i. Kaffetermosarna kommer fram medan vi lyssnar till hur drevet går av och ann en bit upp i skogen. Cindi nyanserar väl hur nära hon ligger haren genom att variera tätheten i det tvåtoniga skallet som har god hörbarhet.
Medan vi sitter och pratar dyker plötsligt en liten prick upp på vägen cirka 700 meter bort. Den lilla pricken kommer mot oss och ett par öron blir synliga på det som visar sig vara drevharen. Endast ett tiotal meter från oss vänder haren, tar sina egna spår tillbaka femtio meter för att sedan göra ett avhopp. Detta ska bli intressant att se hur hunden löser.
Cindi kommer ut på vägen sju minuter efter haren och driver hela vägen utan problem. När hon kommer fram till dubbellöpan blir hon lite tveksam och slår en ring, kommer på avhoppet och drevet flyter igen. Den som jagat med stövare och vet vilka problem vägar ofta ställer till med kan inte bli annat än imponerad av en sådan prestation.
På frågan om hon alltid löser vägarna så smidigt svarar Kennert
– Just hennes tapptarbete är en av de största förtjänster som hon har och vad det gäller vägar så ska det mycket till om hon ska tappa en hare såvida den inte springer samma vägsträcka allt för många gånger.
Haren försöker att lura hunden på vägen vid ytterligare något tillfälle men resultatet blir detsamma, en kort tappt och sedan nytt drev.

Injagad på barmark
Cindi hamnade i Lönsboda som åttaveckors valp. Kennert berättar om hur viktigt han tycker den första tiden är speciellt då hunden inte bara är en jakthund utan också en kompis som ska fungera även under icke jaktsäsong. Cindie var tidigt jaktmogen och började göra lite trevande drev redan som fyra månaders valp. Hon utvecklades bra och redan vid 21 månaders ålder tog hon ett första pris på jaktprov. Rådjursintresset var ganska ljumt och Kennert har bara tagit henne på rådjursdrev någon enstaka gång.
– Hon drev rådjuren oftast bara någon minut och då är det svårt att hinna ta dom på löpan innan dom självmant slutar driva, säger Kennert och fortsätter:
– Jag tror att hennes ljumma inställning till rådjur delvis beror på alla de gånger som jag åkte med bilen tills jag såg ett rådjur. Där stannade jag och med Cindi i koppel korsade jag löpan. Visade hon något intresse så fyade jag henne och gick sedan tillbaka till bilen.
Cindi är injagad på barmark vilket Kennert ser som ett krav.
– Om en hund ska fungera här i södra Sverige där 95 procent av säsongen är barmark så bör man också se till att jaga in hunden på just barmark.

Tapptfritt drev
septb.jpgEfter att vi sett haren ytterligare en gång kopplade Kennert Cindi och vi gjorde en förflyttning upp i skogen för att försöka hitta en svenskhare. Nytt släpp och tiken for iväg med samma fart och energi som på morgonen.
– Det är alltid lika roligt att jaga med henne för hon nekar aldrig och har en enorm jaktlust säger Kennert som svar på min fråga om hennes bästa egenskaper.
På frågan om vad som är hennes sämsta egenskaper funderar Kennert en stund men svarar sedan:
– Det som jag ibland upplever som en liten brist är hennes höga drevfart men det är också den som bidrar till att hon är så rolig att jaga med. Sen kan hon ibland vara lite omständlig på nattslagen vilket medför att det dröjer en stund innan hon reser haren.
Under tiden som vi pratar har Cindi hittat slag efter som det skulle visa sig en svenskhare. Upptaget kommer efter cirka en timmes slagarbete men sedan visar hon hur en hare ska jagas.
Efter en knackig inledning på några minuter drar det igång med besked. Tapptfritt drev i så gott som 100 minuter innan Kennert kopplar henne på drevlöpan. Vi såg haren vid två tillfällen med tiken mindre än en minut efter och hon visade prov på förmåga att anpassa drevfarten, hög drevsäkerhet och ett härligt skall vid god kontakt med drevdjuret.

Kerstins förtjänst
På utställning har Cindi tre certifikat och kan därmed tituleras svensk Jakt och Utställningschampion. Första elitettan tog hon knappt tre år gammal men certifikaten på utställning har Cindi matte Kerstin att tacka för.
– Jag hade egentligen gett upp hoppet om att få något cert men min hustru Kerstin tjatade om att jag skulle göra ett försök till och tur var väl det. Tre raka cert och ett BIR blev det sen.
Kennert har ett stort intresse inte bara för jakt utan också jaktprov. Cindi har drygt trettio provdagar på jaktprov och fler lär det bli enligt husse. Nu är hon inte bara en provhund som jagas med klocka utan Kennert och hans jaktkompisar skjuter även hare för Cindi. På fem jaktsäsonger är det skjutet drygt sjuttio harar för henne och fler lär det säker bli även på den fronten.

Fakta om Cindi

Svensk Utställning och Jaktchampion
Jälmådalens Cindi S35529/94
Efter: SUCH o SJCH Kvihults Dacke
Undan: SJCH Jälmådalens Mali
Ägare: Kennert Nilsson, Lönsboda
Uppfödare: Jan-Olof Hallgren, Dalstorp
Utställning
1995 Skåne Blekinge Stk Dennis Liljeberg 2 Junkl
1996 Skåne Blekinge Stk Göran Fastén 2 Ökl
Skåne Blekinge Stk Sven Månsson 2 Ökl, 4 Jkl
1997 Skåne Blekinge Stk Olle B Häggkvist 1 Ökl, 1 Skl, Cert, HP CK 1 Btkl, 1 Jkl, BIR, BIS
Skåne Blekinge Stk B Larsen-Rosvall 1 Ökl, 2 Skl, Cert, HP, CK, 2 Btkl,
2 Jkl
Sydsvenska Stk Dennis Liljeberg 1 ÖKL, Cert, HP, CK 1 Jkl,, 2 Btkl
1998 Skåne Blekinge Stk Harry Sandberg 1 Champkl, HP, CK, 1 Jkl, 1 Btkl, BIM
Sydsvenska Stk Olle B Häggkvist 1 Champkl, HP, CK, 1 Jkl, 1 Btkl, BIM
Smålands Stk Göran Fastén 1 Champkl, HP, CK, 3 Jkl, 3 Btkl
2000 Skåne Blekinge Stk Göran Hallberger 1 Champkl, HP, CK, 2 Btkl
Jaktprov
1995-1996
Skåne Blekinge Stk Henry Strand 1 Ökl
Skåne Blekinge Stk Intyg om RR
1996-1997
Skåne Blekinge Stk Intyg om RR
Skåne Blekinge Stk Henry Strand 0 Ekl
Skåne Blekinge Stk Gert Bertram 0 Ekl Folke Carlsson
Sydsvenska Stk Tommy Blomkvist 1 Ekl Börje Blomgren
Smålands Stk Olle Johansson 3 Ekl Ted Karlsson
1997-1998
Skåne Blekinge Stk Henry Strand 0 Ekl Nils Lavesson
Skåne Blekinge Stk Roland Svensson 1 Ekl Karl-Erik Rune
Sydsvenska Stk Bengt Gustavsson 0 Ekl Åke Green
1998-1999
Skåne Blekinge Stk Nils Lavesson 3 Ekl Billiam Nilsson
Smålands Stk Kjell Andersson 0 Ekl Torgny Lifström
Sydsvenska Stk Bengt Bengtsson 0 Ekl Mats Nilsson
Smålands Stk Åke Johansson 1 Ekl Alf Nilsson
1999-2000
Skåne Blekinge Stk Henry Strand 0 Ekl Gerhard Ottosson
Smålands Stk Åke Tillerås 2 Ekl Rolf Sellgren
Skåne Blekinge Stk Johan Lavesson 0 Ekl Henry Strand
Sydsvenska Stk Anders Håkansson 0 Ekl
2000-2001
Skåne Blekinge Stk Gerhard Ottosson 0 Ekl Gert Åman
Smålands Stk Sivert Adolfsson 3 Ekl Kjell Andersson

Rasinformation Hamiltonstövare

Hamiltonstövaren har ibland kallats för Sveriges nationalras.
Namnet kommer från Svenska Kennelklubbens grundare A.P. Hamilton. Rasen har under den senare delen av 1900-talet varit landets största stövarras med registreringssiffror på drygt 1500 valpar varje år.
Antalet registrerade valpar har dock minskat under senare delen av 1990-talet.
Rasens har sitt ursprung i hundar från bl.a. Sydtyskland och Schweiz som importerades till Sverige på 1800-talet. Något senare korsades också Harrier och Foxhund in i rasen.
I rasstandarden för Hamiltonstövare står följande.
”Hamiltonstövaren skall vara trefärgad, rektangulär, proportionerligt bygd utan att vara tung. Den skall ge intryck av utpräglad kraft och uthållighet. Könsprägeln ska vara tydlig”.
Manköjd för hanhund är 53-61 cm och för tik 49-57 cm.Registreringsstatistik
År Antal valpar
1990 1642
1991 1564
1992 1330
1993 1373
1994 1097
1995 951
1996 950
1997 837
1998 741
1999 717Antal jaktprovsdagar
Provsäsong Antal provdagar
1995-1996 1841
1996-1997 1598
1997-1998 1665
1998-1999 1681
1999-2000 1705Hamiltonstövaren har också en rasförening.
Svenska Hamiltonstövareföreningen bildades 1998 och är den yngsta av stövarrasernas föreningar. Föreningen har cirka 800 medlemmar och ger ut en tidskrift 4 ggr varje år. Rasföreningens hemsida finns på adressen www.hamilton.stovare.se

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser