Chili – finnspets av det rätta blodet!

Göran Hellström, Storuman, med sin egen uppföd­ning och jaktprovsstjärna, Sörlidbäckens Chili.Det råder ingen tvekan om att förra årets Skallkungsvinnare Sörlid­bäckens Chili är en finsk spets av yppersta kvalitet. Om någon skulle tveka så är det ett bra tips att inte utmana Chilis husse på armbrytning. Göran Hellström, Storuman, tävlar nämligen på VM-nivå i armbrytning i 90-kilosklassen! Trots vassa nypor har han fostrat sin finnspetsstjärna med mjuk hand och fått en elithund i toppklass.

Göran Hellström började jaga med finsk spets när han var i 20-årsåldern. Första hunden, Limbo var helt okej som jakthund, berättar Göran. Någon stjärna var det inte eftersom söket var för ojämnt. Limbo var Görans första och enda hanhund. Sedan dess har han endast haft tikar.
Görans intresse för fågeljakt med trädskällare väcktes av hans svåger, Jan-Erik Matsdal, som hade en hund efter Leif Ögrens Tapion Pukko. Deras gemensamma jaktturer gav mersmak. Under en tid i början av 1990-talet lånade Göran en tik av Claes-Uno Haraldsson, Vitmossens Penny, en dubbelchampion som var en mycket bra jakthund. Till sist fick han veta att Björn Karlsson, Vil­hel­mina, hade en tikvalp till salu och då slog han till.

De senaste tio åren har sju släktingar till Chili vunnit Skallkungsfinalen.Första egna hunden
Kolgårdens Bessi föddes 1995 och fungerade som Görans jakthund och avelstik fram till 2005. En halv­syster till Bessi, Kolgårdens Arja, ägare Roger Hellgren, Bastuträsk, blev Skallkung 2003. En avkomma till Bessi, Sörlidbäckens Kita, segrade i Skallkungsfinalen åren 2005 och 2006. Göran har utan tvekan hittat en linje där det flyter en hel del högoktanigt trädskällar- och vinnarblod. 2002 tog Göran själv en valp efter Bessi och Tapion Paras.
Paras är ytterligare en stjärnhund med tretton championtitlar som varit månadens hund i Jaktjournalen och vunnit Skallkungen två år i rad under 2000-talet. Akroyd´s Piiri som vann Skallkungen 2007 och 2008 är halvsyster med Aya. Aya blev tidigt jaktchampion och efter henne tog sedan Göran sin nuvarande tik Chili som är efter hanhunden Börknäs Kirro.

Tjädertupp i topp och för Chili är jaktmetoden enkel. Hon sitter under trädet och skäller tills husse Göran Hellström dyker upp och skjuter med sin .22 Hornet.Skallkungsvinnare
Chili har gått från klarhet till klarhet i sin karriär. Hon är född 2006 och blev 2008 klar dubbelchampion. Chili kom till Skallkungen 2008 via ett jaktprov på 86 poäng, där slutade hon sexa.
Hösten därefter tog hon ännu ett högt förstapris på 88 poäng vilket räckte till en kvalplats till Skallkungen 2009.
Göran är noga med att poängtera att Chili som har både god fysik och en väldig jaktlust klarar att jaga långa pass under flera dagar.  
Chilis framfart på jaktproven visar att hon definitivt hör till den yppersta eliten i både Lappmarken och landet. Skallkungsfinalen blev en spännande uppgörelse där Chili tog ett förstapris på 75 poäng och blev bästa hund första dagen.
Finalen gick i oktober och det var mitt i lövfällningen och fruset på marken. Trots att fåglarna var skygga skällde Chili full tid på tre fåglar och det visade sig senare räcka till seger. Trots att söndagen missgynnades av hård vind och snöfall blev Chili bästa hund även andra dagen. Chilis seger innebar även att den blodslinje som hon represente­rar vunnit åtta av de tio senaste årens Skallkungsfinaler. Av dessa har Tapion Paras, Akroyd´s Piiri och Sörlidbäckens Kita dessutom tagit dubbla segrar.

Chili skällde till sig ett jaktchampionat redan som tvååring.Injagning
Göran var väldigt försiktig när han började jaga in Chili.
– Det är väldigt viktigt att man inte jagar för långa pass med en ung­hund, säger Göran. Under de första skogsturerna gick Göran i normal takt genom skogen och Chili sökte ut och fick tid till att reda ut fågel­löpor.
– Jag såg till att sluta när Chili var på topp. Det är viktigt att kopp­la och gå hem innan unghundar börja jaga sork och annat otyg, säger Göran.

Ett framgångsrikt par, Göran och Chili, som toppade prislistorna förra hösten och även bär ut en och annan tjäder från skogarna kring Storuman.Första fågeln
Första fågeln, en orrtupp, sköt Göran i mitten av september för sin tik. Chili skällde i 15 sekunder med perfekt markering när skottet gick och orren rasade i backen.
– Det är alltid en lyckokänsla att få den första fågeln i backen, säger Göran, som anser att markeringen ska vara perfekt innan man skjuter annars är risken mycket stor att man får en hund som chansar och då är det omöjligt för jägaren att upptäcka någon fågel i träd.
– När hunden är gammal och gör sina sista säsonger då kan man fuska med markeringen, men inte före, säger Göran bestämt.

Snabb och bra utveckling
Göran sköt ytterligare några fåglar för sin tik första hösten.
– Under injagningsfasen var hon spontant ståndfast vid bra få­gel­­­­kon­takt, säger Göran belåtet. Det visade sig även att söket utvecklades bra och att markeringen av fågel i trädet var bra.
Under hösten 2007 startade Chili första gången på jaktprov och tog ett tredjepris i Åsele. Senare under hösten tog hon två förstapris med full poäng på söket.
Göran berättar att Chili ganska snabbt gick från fungerande jakthund till att bli en expert med potential som jaktprovsstjärna.
Alla träd växer dock inte omedelbart till himlen och i Chilis fall blev det ett avbrott i karriären när hon skällde full tid men med tio meters felmarkering. Missen innebar ett andrapris och ett års väntan till nästa jaktprovssäsong som direkt gav 76 poäng och jaktchampionat.

Träning
Vintertid är det skidor som gäller i Storuman. Göran och hans sambo Anna Edvall som har pointrar är mycket aktiva med sina hundar. Under våren och sommaren satsar Göran på cykel- och simträning.
I början av sommaren kör Göran och Chili längre cykelturer i måttligt tempo. Närmare jaktsäsongen blir det mer intervallträning med tempo.
När vattnet går över +15 grader blir det simturer i 10–15 minuter. När hundarna vant sig vid simturerna kan de få ligga i vattnet upp till en halvtimme.
– Simning är perfekt för att bygga upp musklerna, säger Göran.

Chili söker snabbt och effektivt. Hon påminner lite om en slalomåkare när han passerar på jakt efter färska fågellöpor.Plus-minus
Göran tvekar inte en sekund när jag frågar vad som är Chilis bästa talang:
– Söket samt förmåga att få skall på fåglar som flyger långt från upp­taget, säger han.
Chili har ett kanonsök med bra fart och vidd och Göran uppskattar att han nästan aldrig stöter en fågel som Chili missat.
Chili visar verkligen prov på ett suveränt sök när vi jagar ett par timmar väster om Storuman på snö­täckt mark i början av november. Oavsett hur vi går ser vi hela tiden hennes spårstämplar i snön. Trots det tunga föret söker Chili mycket snabbt och effektivt av marken.
Göran håller även tikens uthållighet högt. Hon har tagit höga poäng på flera jaktprov tack vare att hon inte tröttas även om proven går till förlängning upp till fyra och en halv timme.
Bra ståndarbete och förmåga att skälla skygga orrar nämner Göran som några ytterligare goda egenskaper. Chili är en jämn och pålitlig jakthund som levererar fåglar framför bössan och poäng i jaktprovsprotokollet.
På minussidan kommer Göran bara på det faktum att Chili kan skälla enstaka falska skall, samt att hon gnäller i upptag. Göran är extremt noga med att bara skjuta fåglar som han ser att tiken skäller med perfekt markering. Det är kanske av den anledningen han jagar med en studsare. .22 Hornet uppmuntrar inte till kastskott vid hastigt uppdykande fåglar på samma sätt som ett hagelgevär. Med perfekt markering menas att man ska kunna följa en tänkt förlängning av hundens nosrygg mot trädet och där kunna upptäcka fågeln.  

Utmärkelser
Efter att Chili vunnit Skallkungsfinalen har hon fortsatt att glädja Göran med goda jaktupplevelser och ett par högklassiga utmärkelser. Under vintern har hon vunnit vandringspriset Kennel Rahans vandringspris och placerat sig som andra hund i ”Årets skällande fågel­hund”.
Även Göran Hellström kan sträcka på sig efter att hans kennel Sörlidbäckens för andra året i rad vunnit en inteckning i vandringspriset ”Unos minne” som är Special­klubben för Skällande Fågelhundars pris till årets uppfödare. När Göran inte jagar fågel eller startar på VM i armbrytning (8:e plats 2009 i Italien) är han redaktör för trädskällarfolkets tidning Ståndskall och aktiv styrelseledamot i spe­cialklubbens Lappmarksavdelning.
Fågeljakt, spetsar och armbrytning går som en röd tråd genom Görans tillvaro och det kan kanske vara på sin plats att vara vältränad när man ska bära hem tunga, svarta tuppar ur skogen.

Sörlidbäckens Chili, Skallkungs­vinnare 2009.SUCH SJCH Sörlidbäckens Chili S20027/2006       
Födelsedatum:  2006-02-27                    
Efter: SUCH SJCH Börknäs Kirro S59989/2003
Undan: SJCH Sörlidbäckens Aya S39952/2002
Ägare/uppfödare: Göran Hellström, Storuman.

Utställning
2007-11-24    Piteå    Aina Lundmark    B/J KL 1, B/J KK 2, CKBTKL  4, Cert
2008-02-23    Bredbyn    Ewa Widstrand    B/JKL1, B/JKK1, CK, BTKL1, Cert, Bim
2008-03-01    Kalix    Arvid Göransson    B/JKL1, B/JKK3
2008-11-22    Arvidsjaur    Stig Brännvall    BJ/KL1, B/JKK3, CK, BTKL3, Cert, Godkänd SUCH
Jaktprov
2007-08-18    Åsele    Ulrika Nordgren    52    3:a
2007-08-19    Åsele    Stefan Lindberg    61    3:a
2007-09-29    Storuman    Roger Olsson    65    2:a
2007-09-30    Storuman    Ulrika Nordgren    77    1:a
2007-10-27    Åsele    Roger Olsson    75    1:a
2007-11-01    Storuman    Mattias Åkerstedt    66    2:a
2007-11-14    Slussfors    Mattias Åkerstedt    59    3:a
2008-08-16    Juktan    Fredrik Jonsson    63    3:a
2008-08-17    Juktan    Tobias Håkansson    76    1:a Godkänd SJCH
2008-08-23    Vilhelmina    Lars Stighäll    86    1:a
2008-08-24    Vilhelmina    Roger Olsson    78    1:a
2008-09-27    Skallkung/     Karl-Anders Karlsson  27    0:a    Vemdalen       
2008-09-28    Skallkung/     Per-Arne Persson    66    2:a    Vemdalen   
2009-08-22    Juktan    Mattias Åkerstedt    88    1:a
2009-08-23    Juktan    Sonja Edlund    71    2:a
2009-10-03    Skallkung/     Martin Sandström    75    1:a    Storuman   
2009-10-03      Skallkung/     Tomas Renström    59    3:a    Storuman

Skallkungsvinnare under 2000-talet:
2009   S 20027/2006 Sörlidbäckens Chili Äg Göran Hellström, Storuman
2008   S 12669/2005 Akroyd´s Piiri Äg Bengt Stenberg, Arnemark
2007   S 12669/2005 Akroyd´s Piiri Äg Bengt Stenberg, Arnemark
2006   S 46342/01 Sörlidbäckens Kita Äg Peter Persson, Storuman
2005   S 46342/01 Sörlidbäckens Kita Äg Peter Persson, Storuman
2004   S 28689/99 Våtsjöbergets Kita Äg Roger Nilsen, Runhällen
2003   S 24597/95 Kolgårdens Arja Äg Roger Hellgren, Bastuträsk
2002   S 28952/97 Tapion Paras Äg Bengt Persson Sollefteå
2001   S 28952/97 Tapion Paras Äg Bengt Persson Sollefteå
2000   S 51532/94 Rakki Äg Stefan Eriksson, Vännäs   

AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Annonser