Annons
Centerpartist vill ha undantag och förbjuda vildsvin på Gotland | Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
1 månad sedan Gotland
Centerpartisten Lars Thomsson agerar i Riksdagen för att förbjuda vildsvin på Gotland. Foto: Privat och Gettyimages, montage
Centerpartist vill ha undantag och förbjuda vildsvin på Gotland

Centerpartisten Lars Thomsson vill att Riksdagen ändrar lagen så att det blir förbjudet att släppa ut vildsvin på Gotland.
- Det vore en katastrof om vi fick vildsvin här, säger han till Jaktjournalen.

Den gällande lagstiftningen säger att vildsvinet ingår i den naturliga faunan i Sverige – också på Gotland. Förra landshövdingen på ön, Cecilia Schelin Seidegård, skrev till Naturvårdsverket och begärde att Gotland skulle undantas från den skrivningen.

– Naturvårdsverket svarade att det inte går – då måste lagen ändras. Det är därför jag föreslår en lagändring, säger centerpartisten Lars Thomsson.

Djupaste allvar

Det har funnit vildsvinshägn, eller kanske hägn med vildsvin som korsats med tamgrisar, och därifrån har djur rymt. Men efter omfattande jakt tros alla ha skjutits.

Lokalt skämtlynne låg sannolikt bakom det döda vildsvin som i januari 2018 hittades i en vägren på Gotland. Man misstänker att någon sköt vildsvinet på fastlandet och sedan lade ut det i en vägkant i Dalhems socken – för att skapa lite uppståndelse.

Men för Lars Thomsson är frågan djupaste allvar.

– Lagen säger att vildsvinet får finnas i hela Sverige. Det vore en fullständig katastrof om vi fick in dem på Gotland, säger Thomsson.

Vad menar du med katastrof?
– Att vi har gynnsamma förutsättningar för vildsvin, jordbruksmarker, trädgårdar, och skydd i skogar, och att vi skulle få en väldigt snabb tillväxt av stammen. Då blir det en explosion och väldigt stor påverkan, svarar Lars Thomson.

Men det är väl förbjudet att transportera vilda djur?
– Ja, men det har under många år förekommit rykten om att det finns människor som vill plantera ut vildsvin på Gotland. När det gäller rådjuren, så är det så man vet att det gick till. Nu går rådjuren att hantera, men det skulle bli svårt med en vildsvinsstam, säger Lars Thomsson.

Vad blir den praktiska skillnaden om du får igenom din motion om lagändring, att vildsvinen inte ska få finnas på Gotland?
– Då blir skillnaden att det blir olagligt att plantera in vildsvin. Idag är det bara olagligt att transportera vilda djur till ön, svarar Lars Thomsen.

Du menar att den som öppnar grinden till transporten, den som släpper ut vildsvinen, idag inte begår något lagbrott?
– Det är den tolkningen som följer av att Gotland inte kan få ett undantag från lagen som säger att vildsvinen ska få finnas i hela Sverige, svarar Lars Thomsson.

Hur blir det om någon får för sig att transportera två dräktiga vargtikar till Gotland?
– Jag har inte detaljkunskapen om jakt, men jag gissar att det är lättare att få bort vargar än vildsvin, svarar Lars Thomsson.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!