Centern i Orsa vill ha färre vargar

Orsa(JJ) Centerpartiet i Orsa vill att det ska införas en kommunal vetorätt när det gäller rovdjursfrågan - därför vill partiet att kommunen ska försöka få riksdagen att fatta beslut om detta.

Sverigedemokraterna har lämnat in en motion där man framhåller att Orsa bör ta ett beslut om att sträva efter att det ska vara fritt från vargar inom kommunen. Ett sådant beslut har majoriteten i Älvdalens kommun tagit.

Men Centerpartiet konstaterar att rovdjursförvaltningen är en statlig fråga och det skulle i sådant fall bara handla om ett symboliskt beslut i kommunen.
I ett yttrande framhåller Centerpartiet att kommunal vetorätt skulle kunna vara en lösning.

Vidare menar partiet att det finns alldeles för många vargar i landet. Och partiet pekar på att kommunen har en viktig roll att spela när det gäller att ha en dialog med bland annat länsstyrelsen om vargfrågan.
Och man menar att bland annat jakt och fäbodbruk är viktigare än rovdjuren.
Det här rapporterar Dala-Demokraten/dalademokraten.se.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Åt trafikdödad kviga – Åtalas för jaktbrott

Efter att ha kört på en kviga rensade den 50-årige föraren och hans kamrater den från vom och glassplitter, och delade på köttet. Men de hade inte jakträtt på platsen och nu åtalas de för jaktbrott, skriver Värmlands Folkblad.

Hårkorset: Kom i form med HI-metoden!

Direkt efter tolvslaget fattas tusentals mer eller mindre välgrundade beslut att börja ”ett nytt liv”. Det finns många metoder att gå ner i vikt och komma i form. Den som vill börja det nya året, som det gamla slutade, kan välja champagnemetoden, medan personer lagda år vegohållet kanske finner ett alternativ i bananmetoden. Rovdjursmetoden påstås vara perfekt för den urbane jägaren. Men Jaktjournalens skribent Kjell Brännström vill slå ett slag för HI-metoden.

Laga till en smarrig hare i ugnen

Hare är ett underskattat matvilt. Prova att tillaga haren i ugnen. Du behöver: 1 hare 5 msk olivolja 1 l vatten 2 vitlökar ½ kg tomater Rosmarin och timjan efter smak salt och peppar eventuellt lite viltfond   Gör så här: •   Lägg alla bitar först 1 dygn i mjölk eller filmjölk om du vill
ANNONS ▼

Annonser