Centern i Orsa vill ha färre vargar

Orsa(JJ) Centerpartiet i Orsa vill att det ska införas en kommunal vetorätt när det gäller rovdjursfrågan - därför vill partiet att kommunen ska försöka få riksdagen att fatta beslut om detta.

Sverigedemokraterna har lämnat in en motion där man framhåller att Orsa bör ta ett beslut om att sträva efter att det ska vara fritt från vargar inom kommunen. Ett sådant beslut har majoriteten i Älvdalens kommun tagit.

Men Centerpartiet konstaterar att rovdjursförvaltningen är en statlig fråga och det skulle i sådant fall bara handla om ett symboliskt beslut i kommunen.
I ett yttrande framhåller Centerpartiet att kommunal vetorätt skulle kunna vara en lösning.

Vidare menar partiet att det finns alldeles för många vargar i landet. Och partiet pekar på att kommunen har en viktig roll att spela när det gäller att ha en dialog med bland annat länsstyrelsen om vargfrågan.
Och man menar att bland annat jakt och fäbodbruk är viktigare än rovdjuren.
Det här rapporterar Dala-Demokraten/dalademokraten.se.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Nya regler förbereder för licensjakt på järv

Inom några år kan det vara dags för licensjakt på järv. Naturvårdsverket presenterade på fredagen förslag på nya föreskrifter för rovdjur och där öppnas för möjligheten att länsstyrelserna ska fatta beslut om licensjakt på järv.
ANNONS ▼

Annonser