Caper Cailies Art

Till och från dyker det upp stjärnor i alla raser. En hund som visar framfötterna på både prov och jakt. Caper Cailies Art är en sådan. Det hör kanske till saken att han också hamnat i händerna på en synnerligen rutinerad dressör. För tillsammans med Jenny Hamring har Leo, som han heter till vardags, gått från klarhet till klarhet.

Anden är bärgad!

Ryktet om den väl fungerande labrador retrievern Caper Cailies Art har spritts i ”Retriever-Sverige”. Ägaren och föraren Jenny Hamring är inte helt okänd hon heller. Jenny är bland annat en av landets ganska få tjejer som är viltmästare.
Jenny driver Lovisedals gård utanför Norrtälje, där hon också växte upp. På Lovisedal erbjuds främst fågeljakt men i viss utsträckning också klövviltsjakter.
– Sedan vargen kom hit har det tärt hårt på klövviltsstammarna så den jakten är i mycket liten skala, berättar Jenny, med en suck. Det är ju inte särskilt kul att släppa hundar heller när man har varg inpå knuten.
Förutom änder skjuts det årligen på gården cirka fyra älgar, ett femtontal vildsvin och, innan vargen kom, ett tjugotal rådjur. Med Lovisedal som bas driver Jenny tillsammans med sin sambo företaget Jakthundstränaren. En verksamhet där man har allt från reguljära kurser till att ta emot hundar för inackordering och träning.

Klövvilt
När klövvilt kommer på tal så har vi här en stor skillnad mellan Jennys syn på användningen av labben jämfört med den förhärskande synen bland de ”frälsta”.
Jenny har alltid jagat klövvilt med sina hundar. Men hon menar att om dressyren är befäst i övrigt finns inget som hindrar detta. Då släpper hon gärna sina labbar, helst med bjällra eftersom de inte alltid skäller i löpan.
– Min förra labbe hann bli riktigt rutinerad. Den ställde till och med vildsvin, berättar Jenny.

Hela tiden flyger änder runt vattnet under kvällstimmarna. Både Jenny och Leo är på helspänn

.

Ut på jakt
Jenny plockar fram bössan och stoppar några patroner i fickan för en mindre kvällsjakt. Vid ett av gårdens viltvatten stannar hon och släpper ut Leo ur bilen.
Direkt noteras Leos enorma mentala och kroppsliga frenesi, han är ”på” på alla sätt och vis. Samtidigt är kollen på Jenny fullständig. Den hunden är helt i hand. Han och Jenny har fullständig kontakt. Leo väntar på kommando.
När vi går ner mot vattnet berättar Jenny att Leo förmodligen var den livligaste valp hon haft. Att det är mycket energi i honom har vi redan sett.
– Jag är noga med att hunden ska vara i rätt sinnesstämning när vi tränar. En unghund som kanske inte kan samla tankarna är det bara dumt att jobba med. Man kan inte be den vara mottaglig, säger Jenny.
Det är bättre att bryta och börja om senare. Annat kan det vara med en äldre hund som är rutinerad. Den kan vi ställa krav på, menar hon.

Träna mycket

Att få till en riktigt bra apportör kräver mycket arbete. Det är inte så att man får allt gratis bara för att man köper en labrador av rätt härstamning. Det gäller att träna, och att träna mycket. Man får med ett ”paket” med lite olika anlag i varje valp. Det gäller att ta vara på det man fått och utveckla det samt träna in det man fick mindre av.
– En av Leos starka sidor är markeringsförmågan, menar Jenny. En värdefull förmåga att se och minnas var fåglar fallit, för att senare apportera dessa.
– Sedan är det många andra saker som kommer med rutinen. Saker som att inte springa genom ojagad mark. Något jag tycker är viktigt. Då stöter kanske hunden upp vilt som inte är inom hagelhåll. Sådant lär sig hunden bäst på jakt, säger Jenny.

Väntar på kommando
Nere vid viltvattnet sätter sig Leo spontant och fäster ögonen i Jennys. Med en nästan löjlig tydlighet ser man hur han väntar på kommando. Jenny visar med högerhanden vilken riktning hon vill att han ska gå. Med ett lågmält ja, säger hon det förlösande ordet som få Leo att gå i vattnet som skjuten ur en kanon.
Med rak kurs simmar han mot en vasstätning på andra sidan blankvattnet.
Det får nog betraktas som en något ovanlig metod i Sverige, men på kontinenten är det vanligt att använda hund som stöthund i vass. Jenny låter Leo simma runt i vassen, men där går inga änder upp. Hon visslar i pipan, Leo tittar upp och med handsignal visar Jenny riktningen mot nästa vassdunge. Leo ställer in siktet och börjar simma.

Leo har stenkoll på Jenny!

Stöter gräsänder
När Leo kommer närmare nästa vassrugge ser man att tempot går upp. Han simmar in, tittar ut och går in igen. Nästa gång han tittar ut har han gräsänder framför sig. De lyfter, sprider sig, men några kommer förbi Jenny som med ett skott fäller en fin ”drake”. Den dimper ner bakom vassruggen som Leo sökte igenom nyss.
Jenny tar in Leo, pekar ut med handen och kommenderar apport. Leo simmar rätt i riktning, fastnar lite. Men Jenny som sett anden trilla på fasta land kommenderar UT.
Leo tvekar lite innan han går upp på andra sidan. Rätt som det är plaskar det till, och ut ur vassen kommer Leo med anden i munnen. Han kravlar upp för den branta kanten med fågeln i mun och gör en perfekt avlämning.

Färdig som fyraåring
Vi går vidare mot ett dike som Leo ska få söka av. Jenny berättar vidare om att Leo nu som fyraåring i stora drag är färdig. Han har gjort de flesta prov som går att göra. Detta med mycket gott resultat. I retriever-världen finns i huvudsak tre typer av prov. Inofficiella s k C-prov med dummys, B-prov med kallt vilt och slutligen A-proven som görs med varmt vilt under praktisk jakt.
När Jenny berättar mer om jakten med Leo förstår man att hon gärna vill kunna jaga själv, precis som vi gör nu. Hon är också hundförare på större jakter ibland.
– Men det är mest för att träna hunden, menar hon. Det märks att Jenny är jägare och att hunden är viktig för hennes jakt. Hon tillhör dem som inte har hund bara för att det är kul och trevligt.

Imponerande kontakt
Leo jobbar på mer eller mindre självständigt. Då och då får han upp en and och Jenny stannar till. Men ingen kommer vår väg.
Det är svårt att inte låta sig imponeras av den kontakt som finns mellan Jenny och Leo. Samtidigt som man ser att det finns energi i Leo som förmodligen inte kunnat tämjas av vem som helst.
Hundar som Leo är en förutsättning för att vi ska kunna jaga fågel över vatten och fast mark. Det gäller i högsta grad när det kommer till stora jakter där det fälls ett mycket stort antal fåglar. Men även under de kanske mer angenäma former vi jagat denna kväll: i liten skala, under lugna former, och det bara skjuts någon enstaka fågel.

Hundens tre bästa egenskaper:
1. Markeringsförmåga

2. Vilja
3. Följsamhet

Fakta:
Caper Cailies Art, S25247/09.
Efter: Delfleet Hawk, S46521/2007.
Undan: Caper Cailie´s Arreta, S12851/2007.
Ägare: Jenny Hamring, Lovisedal, Norrtälje.
Uppfödare: Isac och Carin Träffe, Ystad.

JAKTPROV:
2010-05-01  Vingåker  B-prov Nybörjarklass 3:e pris  ANDERSSON ANN-KATHRIN
2010-09-18  Enköping  B-prov Nybörjarklass 1:a pris HP NILSSON SUNE
2011-09-03  Garpenberg  B-prov Öppenklass 2:a pris GUSTAFSSON BENGT
2011-09-24 Enköping  B-prov Öppen klass 2:a pris GÖRANSSON ULF
2012-05-10 Herräng B-prov Öppen klass 2:a pris LIDGREN ÅKE
2012-08-30 Värmdö B-prov Öppen klass 1:a pris PALMGREN KENT
2012-09-08 Edeby Ripsa A-prov GK VESTERMAN ROGER
2012-10-21 Nyköping  A-prov Elitklass 2:a pris LIDGREN ÅKE/VESTERMAN ROGER
2012-11-26 Kristianstad  A-prov Elitklass 1:a pris NÖHR FLEMMING/HEDMAN LARS/SVÄRDH SÖREN/NÄRLING MATS
2012-11-29 Fjälkinge A-prov Elitklass 0 pris SVÄRDH SÖREN/KARLSSON ANDERS /NÄRLING MATS /STAFLUND WIBERG BIRGER
2013-10-18 Dalarö A-prov Elitklass 3:e pris KARLSSON ANDERS/HEDMAN LARS/NÄRLING MATS

2013-11-01 UPPSALA  A-PROV Elitklass 3:e pris  HEDMAN LARS/LIDGREN ÅKE

AKTUELLT

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Annonser