Bybor orsakade björnens död

Luleå (JJ) Länsstyrelsen i Norrbotten klandrar byborna i Sjulsmark där det under förra sommaren uppstod tumult när två björnar vistades i byn. Byborna beskylls för att ha lockat björnarna med slaktavfall något som kostade den ena av björnarna livet.

Björnarna i Sjulsmark var under en period rena folknöjet i byn. Som mest var det cirka 600 personer på plats för att få se björnarna. Jägarna vädjade att folk skulle lämna björnarna i fred, men det lyckades inte. Många av besökarna utsatte sig för livsfara när man tillsammans med barn tittade på björnarna när de åt ur soptunnor. De mest dumdristiga tittade på fem- sex meters avstånd.
Spektaklet i Sjulsmark slutade med att en av länsstyrelsens naturbevakare sköt en av björnarna på fem meters avstånd.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser