Busjakt på rådjur – med glögg och saffransbulle

Klövviltsjakt med hagelgevär tillhör inte vardagen i viltrika marker. Men för Martin Sundell och jaktkamraterna i Öresjö utanför Trollhättan är det en självklarhet att plocka fram hagelbockarna när de ska jaga rådjur med kortdrivande hundar. Jakten blir säkrare och hageljakt är ju dessutom grymt kul.

Dagarna är inte långa i december och är det mulet och regnigt känns det som om dagsljuset aldrig riktigt hittar in i skogen.

När solen däremot skiner och några dagars kyla täckt hela marken med rimfrost är det en fröjd att dra till skogen på jakt. Är det dessutom lucia, och varm glögg och lussekatter väntar vid samlingsplatsen finns anledning att dra på mungiporna lite extra.

Dagens agenda består av det Martin Sundell, Munkedal, kallar för busjakt. Relativt små såtar jagas med kortdrivande hundar, och hundförare och passkyttar är endast beväpnade med hagelgevär. På detta sätt får man både en rolig, snabb och förhoppningsvis också effektiv jakt.

Nybakta lussekatter och varm glögg! Jaktdagen kan inte börja bättre.

Nybakta lussekatter och varm glögg! Jaktdagen kan inte börja bättre.

Orörda marker

Gänget består förutom Martin av Mattias Ekberg och Viktor Carlander, båda hundförare från Vänersnäs. Tre generationer Lundqvist, markägare bosatta på jaktmarken, Christian Nyström och Lennart Svensson, Trollhättan, och Ingvar Andersson, även han Öresjöbo och markägare i det för dagen aktuella jaktområdet.

Öresjö är en relativt stor sjö, lokalt känd för bra abborrfiske. Längs med ena sidan ligger Garnviken. Här återfinns åretruntinredda sommarstugor sida vid sida med gamla småbruk.

Sigvard Lundqvist har bott här i hela sitt liv och tillsammans med grannen Ingvar Andersson är de äldst i dagens styrka. Sigvard har dock lyckats föra jaktintresset vidare så både sönerna Olof och Kalle samt barnbarnet Hilma är med på jakten i dag.

Det jagas sällan i området och sommarstugetomterna erbjuder delikatesser för rådjuren. Med andra ord bör det bli drev rätt snart.

Olof Lundqvist visar hur hundförarna ska gå.

Olof Lundqvist visar hur hundförarna ska gå.

Som vi trodde

Mattias och Martin ska gå in i första såten från var sitt håll. Hundarna ska driva av några kullar ut mot en halvö och passkyttarna ställer ut längs med en väg och på några andra strategiska växlar.

Eftersom det bara jagas med hagelvapen i dag behöver rådjuren komma nära, så därför väljer Christian att ställa sig precis i änden av en äng där en bäckravin korsar vägen i skogen.

– Jag tror inte rådjuren väljer att kasta över mitt på fältet. Och eftersom räckvidden är begränsad är nog detta den giftigaste platsen, säger han och stoppar i två plugg i Berettan.

På radion rapporterar hundförarna att hundarna är loss. Martin har bara hunnit gå knappt hundra meter innan upptaget från hans wachtel Sako kommer.

Drevet går parallellt med sjön rakt mot passlinjen och Christian gör sig beredd. Plötsligt hör vi några grenar som knäcks och frostiga löv som frasar. Rådjuret verkar komma rätt i pass.

Dessvärre går det 15 meter fel. 45 meter ut på fältet kommer en hornlös bock studsande. Christian lägger inte ens an. Avståndet är för drygt.

– Typiskt. Den måste ha fått vind av oss och rundat passet. Hade jag haft kula hade det inte varit några problem, viskar han när även wachteln passerat fältet och drevet försvinner upp i skogen bakom oss.

Wachteln Sako kommer skallande i löpan där rådjuret just passerade.

Wachteln Sako kommer skallande i löpan där rådjuret just passerade.

Ytterligare 100 meter

Efter en stund bryter hunden och springer snabbt tillbaka. Martin avancerar ytterligare 100 meter in i såten och ett nytt påstick hörs. Den här gången tar drevet vägen över Viktors och Olofs pass. Olof som står tillsammans med dottern Hilma har dessförinnan sannolikt stått och kikat på drevdjuret. Ett ensamt rådjur stod nämligen parkerat 40 meter från passet en bra stund. Nu drar det förbi båda passen precis utom räckvidd för en hagelsvärm.

Dreven avlöser varandra i den första såten men rådjuren har turen på sin sida. Även Christian får ett till drev i pass. Denna gång bakifrån. Ett smaldjur kommer skuttande nerför en kulle och stannar till i en bäckravin inne i grovskogen. Under loppet av en sekund verkar hon tveka om vilket håll hon ska springa, men väljer så att vända ändan till och skutta vidare bort från passet.

– Jag tänkte att vi skulle flyttat oss en bit in nu när båda hundarna jagade bakom ryggen på oss, men det är ju lätt att vara efterklok, säger Christian och skrattar.

Korv för ett helt kompani

Efter en och en halv timme bryts första såten. Det börjar bli kallt för passkyttarna och de sista dreven har dragit iväg bakåt och in i området som ska jagas av efter fikapausen.

Vid samlingsplatsen ett stenkast ifrån Olofs hus är brasan åter tänd. Alla på dagens jakt verkar ha förberett sig ordentligt för helt plötsligt är det mer korv ovanför glöden än vi orkar äta. Ingen behöver skämmas för att lägga dubbla Bullenskorvar i bröden.

Initiativet till drevjakt med wachtelhundar uppskattas av alla som är med. Även det äldre gardet som är uppvuxna med drevrar och taxar tyckte att det var kul.

– Vi har ju sett en massa rådjur och hundarna har drivit hela tiden, säger Sigvard.

Två luttrade jägare och markägare njuter av den fina luciamorgonen. Ingvar Andersson (t v) och Sigvard Lundqvist (t h).

Två luttrade jägare och markägare njuter av den fina luciamorgonen. Ingvar Andersson (t v) och Sigvard Lundqvist (t h).

Såt två

I dagens andra och sista såt ska Viktor släppa sin tyska jaktterrier och Martin fortsätta gå med Sako. Mattias står tillsammans med de övriga deltagarna på pass.

Jakten inleds med en repris från såt ett. Båda hundarna har knappt hunnit släppas innan upptagen kommer. Ett i var kant. Dessvärre slutar liknelsen med första såten där. Båda drevdjuren väljer nämligen att gå bakåt och dreven försvinner ur såten direkt.

Martins hund bryter relativt snabbt och kommer tillbaka in i området, men Viktors terrier är taggad och på gps:en kan Christian följa drevet.

– Nä, men vad fan. Kolla här! Nu går rådjuret över precis på samma ställe som rådjuret vi fick i pass i morse. Det kanske är samma bock som nu springer hem igen, säger Christian och visar terrierns löpa på displayen.

Äntligen stolpe in

Ett par älgar smyger genom såten men annars är det för tillfället stilla. Terriern är inte tillbaka och Martins hund börjar bli trött. Eftersom vi befinner oss på den mörkaste tiden av året går dagen snabbt. Klockan är drygt två och solen är redan på väg ner bakom granridån.

Eftersom Viktor inte fått in terriern i såten än och dessutom dumpat i ett dike, lämnar Mattias passet och hämtar sin wachtel. Bara en liten remsa orörd skog återstår och hoppet om ett vilt på paraden börjar tryta.

Så hörs ett par tassande språng inom hagelhåll men naturligtvis bakom en granridå. Christian blir alert och sekunderna senare hörs först ett upptag sedan ett till. De båda wachtlarna har gått på samma djur.

Drevet går iväg och är först på väg ut ur marken men så buktar det tvärt in igen och någon minut senare hörs först ett skott och ett par sekunder senare ett till.

– Lennart här, rådjuret ligger och hundarna är hos mig. De verkar helt slut och la sig båda två.

I sista minuten på jaktdagen går en råget i pass.

I sista minuten på jaktdagen går en råget i pass.

Kombin nästa gång?

Delar av jaktlaget sammanstrålar vid Lennarts pass. Han berättar att rådjuret kom som ett skott genom passet men gick i kull i första smällen. Efter ett tag lyfte det på huvudet och då sköt han igen för att vara på den säkra sidan.

– Vad gött att det i alla fall blev utdelning till slut, säger Christian när han gratulerar skytten.

Trots att bara ett rådjur fälldes är alla jägarna ändå nöjda med dagens jakt. Det har synts vilt i alla pass och hundarna har gjort riktigt bra ifrån sig.

– Hade vi haft kulvapen hade nog fyra fem rådjur kunnat ligga i dag, men å andra sidan, nu finns de ju kvar till en annan jakt och det är ju inte fel det heller, säger Olof när hela styrkan återsamlas.

Det finns skäl att tro att nästa rådjursjakt blir succé.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Hedin: ”Skönt att det blir åtal”

Åtalet mot Karl Hedin bygger på en lång rad indicier. Det är främst avlyssnade telefonsamtal som åklagare Lars Magnusson menar bevisar att Karl Hedin inte varit främmande för att skjuta varg, och att han jagade varg illegalt den 26 oktober 2018. "Skönt", säger Karl Hedin om åtalet.

Senaste vargnytt: Stora problem med varg på flera håll i landet

Vargen fortsätter skapa stora problem och merarbete för djurägare runt om i landet. I södra landsändan pågår skyddsjakt i tre län på fårdräpande vargar, och i Gävleborg strider ortsbor i Lingbo för att få skyddsjakt på närgångna vargar som bland annat dödat får och lamadjur.

Rektor Eva-Lena sköt stortjur

Eva-Lena Årmyr och hennes älgjakt har blivit en snackis bland eleverna på skolan där hon är rektor. Under älgjakten fällde Eva-Lena en riktigt fin älgtjur.
ANNONS ▼