Burman skiljer på vilda vargar och vargar i djurparker

STOCKHOLM(JJ) Ruona Burman, viltsamordnare på Naturvårdsverket, är inte pigg på att koppla händelsen i Kolmården till den pågående vargdebatten. – Vargar väcker starka känslor. Det blir lätt så att människor ser det som att den inträffade händelsen rör vargar generellt. Det är helt olika förutsättningar för vargar i det vilda och vargar i djurparker. Vargfrågan innehåller många olika delar, säger Burman till Aftonbladet.

I artikeln hänvisar Aftonbladet till den artikel som tidningen Svensk Jakt lade ut på nätet under gårdagen. Där uttalar sig Gunnar Glöersen, ansvarig för rovdjursfrågor på Jägareförbundet.

Han konstaterar att oskygga vargare är farliga även i vilt tillstånd.
– Det jag menar är att den här händelsen är unik, det gäller tama djur där skötaren har blivit en del i flocken. Men däremot går det att göra kopplingen till vargfrågan, en utlösande faktor i händelsen är just att vargen tappat respekten för människan, säger Glöersen till Aftonbladet.

Glöersen varnar för att vi får oskygga vargar även i det vilda när de inte jagas. 
Han framhåller också att allt fler rapporter kommer om vargar som inte blir rädda trots att människor försöker skrämma bort dem. 
Det här rapporterar Aftonbladet/aftonbladet.se.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Annonser