Brunsten och inte jakten styr älgarna ut på vägarna

Kungsbacka (JJ) I ett pressmeddelande i dag slår forskare från SLU fast att det är jakten på en partner och inte jägarna som styr älgarna ut på vägarna. Det är en myt att älgjakten bidrar till ökad risk för trafikolyckor.

Inför varje älgjakt höjs röster att bilisterna ska akta sig eftersom älgar nu rör sig mer på grund av älgjakten. Med hjälp av positionsdata av GPS-märkta älgar (140 kor, 32 tjurar) i södra och norra Sverige i sju olika referensområden, testade SLU-forskarna Wiebke Neumann och Göran Ericsson om älgar faktiskt rör sig mer och passerar vägar oftare under älgjakten och brunstperioden jämfört med andra tider under höstarna 2004-2013.

Viltolycksstatistiken visar en ökning av älgolyckor under september och oktober månader söder om Dalälven, i norra Sverige börjar antalet olyckor öka under hösten och fortsätter att öka under hela vintern.

Resultaten visar att älgkorna blir mindre aktiva under hösten och verkar i det stora hela inte påverkas av jakten eller brunsten. För älgtjurarna såg forskarna att de rör sig mer från mellan mitten av september till början av oktober.

Det är en period som är före den årliga älgjakten i södra Sverige och i norra Sverige huvudsakligen under jaktuppehållet i många län. Det visade sig också att älgtjurarna passerade vägar oftare under brunstperioden, men inte i relation till jaktperioden.

SLUs tidigare forskning visar att jaktstörningarna har en tydlig, men kortvarig, inverkan på älgarnas rörelseaktivitet. Så visst påverkas enskilda djur av jakten.

– Vi visar här att jakt inte gör att fler älgar som passerar någon väg. Att risken att köra på en älg ökar i södra Sverige under brunstperioden förstärks av att djurens och människans aktivitetsperioder sammanfaller; när vi åker till jobbet på hösten är det ofta gryning och skymning. Det är också då älgarna vill korsa vägarna, säger Wiebke Neumann, forskare vid institutionen för vilt, fisk och miljö vid SLU i ett pressmeddelande.

AKTUELLT

Rapport från Värmland inför Stövar-SM för rävhundar

I helgen avgörs Stövar-SM för rävhundar och ekipagen och arrangörsstaben samlas ikväll. Jaktjournalens webbradio fick en pratstund med tidningens utsände, Holger Nilsson, och ordföranden i Stövarklubben Värmland, Christer Andersson, om förutsättningarna.

Mustig och supergod älggryta

Att avnjuta en härlig älggryta efter en lyckad jaktdag kan vara det härligaste som finns. Vi jägare kan skatta oss lyckliga att ha det mest ekologiska och delikata köttet i frysen. Jaktjournalen kan dela med sig av ett riktigt härligt recept av älggryta som går hem hos både barn och vuxna. Ingredienser: 600 gram grytbitar

Blaser R8 Carbon Success – vi snackar extra allt!

Blaser har i sitt R8 system ett enormt utbud av kolvar, pipor och kalibrar. Man har under senare år lanserat nya modeller riktat mot kvinnliga jägare och skyttar. Dessa modeller, R8 Intuition-studsare och hagelbocken F 16 Intuition fungerar också väl för lite kortare manliga jägare. De senaste tillskotten i R8 familjen är en tumhålsstock i Carbonfiber och en pipa med inbyggd ljuddämpning. Den senare återkommer vi med en test så snart det går.

Bira – en sann norgehistoria

Vid injagning av skällande fågelhundar betonar många vikten av att de första fågeltagningarna blir rätt. Guri Malla´s Nob Bira vinnare av Skallkungtävlingen 2018 är ett exempel på motsatsen. Även om det går fel i början kan slutresultatet ändå bli perfekt.

Regeringen: Hundträning i vilthägn kan förbjudas

Regeringen flaggar för att det kan komma ett förbud mot jaktträning med hund på vilt i hägn. Men landsbygdsminister Jennie Nilssons politiskt sakkunnige, Janus Brandin, vill tona ned det hela. – Det är bara en notering regeringen gör, säger han till Jaktjournalen.

Annonser