Den här björnen fotograferades på en åtel utanför Fagersta i maj. Nu är frågan om den kan identifieras i höstens spillningsinventering. Foto: Privat

Brummeli brum vem lufsar väl där?

Den här fina björnen fotograferades i maj på en vildsvinsåtel i Fagersta. Frågan är om den är stationär och om det kommer att hittas avföring efter den när det nu är dags för björninventering i bland annat Västmanland.

"}}

Det kommer regelbundet rapporter om björnobservationer från ett område strax väster om Fagersta.

”Vi ska nog inte säga björnen för vi vet inte om det är samma, men det har regelbundet rapporterats om björn i Fagersta området, Norberg och kloten-området. Om det är samma björn eller flera olika, det vet jag inte”, skriver rovdjurshandläggare Daniel Mallwitz i ett mejl till Jaktjournalen.

I Västmanland har det i år kommit in rapporter med bilder på björnar i Färna, Lisjö, Hallstahammar och Fagersta.

Sju län

Nu ska björnarna i spillningsinventeras i sju län: Västmanland, Dalarna, Gävleborg, Värmland, Stockholm, Uppsala och Örebro län. Länsstyrelserna vill ha in avföringsprover för DNA-analys.

”Inventeringsperioden under 2022 sträcker sig från 21 augusti till 31 oktober. Observera att ingen spillning som hittas utanför denna tidsperiod kan användas i populationsberäkningen och kommer inte att analyseras. Ditt prov kan du sen följa på rovbase.se för att se resultatet”, skriver länsstyrelsens personal på sin webbsida.

Provkit för spillningsprov kan beställas hos länsstyrelserna eller hämtas på lokala butiker. Förteckning över de lokala butikerna finns på länsstyrelsernas webbsidor.

En bild till på björnen strax väster om Fagersta. Foto: Privat

Björninventeringen används som underlag när länsstyrelserna beslutar om licensjakt.