Browning Waterfowl – bocken för miljömedvetna

9801_21.jpgStålhaglen ger fabrikanterna större problem att få pipor och choker att leverera täta och fina träffbilder. Browning har i sin Waterfowl lyckats förena traditionell Browningstil med goda skjutegenskaper.

9801_22.jpgI år, 1997, är det jämnt 100 år sedan John Moses Browning startade sitt samarbete med Liege vapensmeder i FN Herstal. J M Browning får nog anses vara en av världens mest geniala vapenkonstruktörer som någonsin levat. Alla hans vapenkonstruktioner framförallt på halv och helautomatområdet är än i dag oöverträffade skapelser.
Toppmodellerna tillverkas än i dag vid fabriken i Belgien medan huvuddelen av Brownings hagelvapen numera tillverkas i Japan under stor kvalitetskontroll.
B 425-familjen har flera medlemmar förutom Waterfowl. Där finns Sporting Grade 1, Sporter Grade 1, Hunting Grade 1, Trapp Grade 1 samt Skeet Grade 1. De största skillnaderna står att finna i stockning, kolvhöjd och framstockens utformning.

Stålhagel
B425 Waterfowl är utvecklad för att tillgodose ett behov av en hagelbock med styrka och smidighet för sjöfågel. En jaktform som speciellt med stålhagel ställer särskilda krav på vapnet för att tåla de tryck som extrastarka laddningar ger.
Stålhaglen ger som bekant högre tryck än blyhagel. För att råda bot på detta har Browning valt att öka loppens diameter med några tiondels millimeter och öka på godstjockleken på utsatta delar i tillräcklig omfattning.
Waterfowl är kamrad för 76 mm magnumpatroner vilket ger möjlighet att variera patronvalet från 65 mjuka standardpatroner till 76 millimeter magnumsmällar vilka inte är helt ovanliga vid sjöfågeljakt.

Invektor choker
Invectorchokerna är utvecklade av Browning och ger lätta lätt identifierbara choker genom märkningssystemet.
Det finns två typer av Invecktorchoker, standard och plus. Den senare utvecklad för så kallade ”Back-bored pipor”. I korthet innebär Back-boresystemet att hagelpipan har större diameter än en standardpipa. Skillnaden är kanske inte så stor, 0,02 tum, men denna ökning ger lägre friktion, högre hastighet och bättre träffbilder.

Stål- kontra blyhagel
Enligt specifikationer från Brow-ning ger chokerna olika träffbilder med stål- respektive blyhagel vilket framgår av märkning på respektive choke. Generellt kan sägas att chokerna ger tätare träffbilder med stålhagel än med blyhagel. Ett exempel för tydlighetens skull. En Invektor märkt ”Bly Modifierad” är också märkt med ”Steel Full”´.

B 425 Waterfowl
Brownings nya hagelbock ger ett välbalanserat intryck och prov-anläggningarna bekräftar. Vapnet är sobert elegant med svartförkromade pipor som ger en reptålig yta. Mekanismen och baskyl har än i dag i stort sett samma konstruktion som Browning patenterade på 1920-talet. En mycket stark och pålit-lig konstruktion med andra ord. En liten detalj är spiralfjädrarna i jämförelse med bladfjädrar som ger eldavbrott om de går av.
Hanarna har extra uppfång som höjer säkerheten påtagligt om yttre påverkan skulle gillra av hanarna.
Baskylen har enkel men elegant maskingraverad jakt gravyr som ger ett trevligt intryck. Låsningen sker genom en bred låsregel som griper in i ett urtag i pipornas bakre del.

Tryck
Enkeltrycket är rekylopererat vilket innebär att rekylen ”flyttar”över en balansvikt som gör av avtryckaren griper tag i och avfyrar den andra pipan. Naturligtvis kan pipval göras manuellt genom att säkringstangenten förs i sidled. Denna typ av rekylopererat enkeltryck är väl beprövat och har mycket gott rykte bland sportskyttar.

Kolv och framstock
Browning Waterfowl har fullvuxna mått på många sätt. Vikten är relativt hög vilket är bra med tanke på möjligheten att skjuta magnumpatroner. Kolvens mått är också sådana att den torde passa även de riktigt fullvuxna spekulanterna. För de mindre finns möjligheter att ta bort och kapa till passform.
Kolven och framstocken som sådana är väl bearbetade. Lite mera tid kunde ha ägnats åt passning mellan trä och metall. Kolv och framstock är nätskurna på ett bra sätt och plastlackerade. Pistolgreppet är så kallat halvt pistolgrepp som ser lite fattigt ut i våra ögon men ger på denna hagelbock ett bra grepp.

Skjutning
Browning Waterfowl testades på vanligt vis på trap och skeetbanan och uppförde sig väl. Bra balans och tyngd som gav stabil och lugn sving. Vikten bidrar naturligtvis till den trevliga skytte-upplevelsen. Om de extra hekto som bocken har är så trevliga att bära under långa jaktdagar kan naturligtvis diskuteras.

Sammanfattning
Som vanligt gör inte ett vapen från Browning någon besviken. Det är mycket vapen för pengarna. En investering som räcker säkert in på nästa generation jägare.
Tyngden har som sagt både för- och nackdelar i form av stabilitet och mindre känslighet för tunga laddningar. Nackdelarna kommer vid längre jaktturer. Chokesystemet är väl utbyggt med en utmärkt chokenyckel.

BROWNING WATERFOW.
Modell:
B 425 Waterfowl
Kaliber: 12/76
Säkring: Kolvhalssäkring med dubbla hanuppfång
Vikt: 3,7 kg
Mekanism: Browning B 425, ejektor och enkeltryck
Piplängd: 71 cm
Pris: Cirka 10 900:-.
Totallängd: 116 cm
Generalagent: AB Småländska Vapen, Ingelstad
Text och foto: THOMAS ERIKSSON och STEFAN KARLSSON

AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Annonser