Browning Sporting 725

Browning 725 Sporting är en välbalanserad hagelbock för i första hand sportskytte men fungerar säkert väl i jaktliga sammanhang. Browning har under åren lanserat versioner på sin berömda B 25-låda utan att för den skull förändra dimensioner och utseende. Nu kommer Browning 725 både som Sporting och Hunter anpassade för sportskytte och jakt. Med moderna stålkvaliteter har man kunnat banta baskylen. Text och foto: Thomas Eriksson

John Moses Browning föddes den 23 januari 1855 i Ogden, Utah. Tidigt började John lära sig vapensmidets grunder i sin fars affär. Unge Brownings intresse låg dock inte i att laga gamla trasiga vapen utan mera i att konstruera nya innovativa vapen. Det första som konstruerades var en enkelskottsbössa. Från 1883 till 1902 designade John Moses Browning vapen för Winchester.
John Moses Browning är känd för sina hel- och halvautomatiska kulsprutor, men även handeldva­pen och naturligtvis de hagelbockar som fungerat för skyttar och jägare över hela världen.  
När John Moses Browning dog 1926 gick kanske den främsta kon­struktören av vapen för jakt, sportskytte och försvarsvapen ur tiden.

Vidareutvecklat koncept
Att Browning skulle komma med en utveckling av den ”gamla” B25-lådan var väl väntat. Moderna stål­kvaliteter gör det möjligt att minska dimensionerna och på så sätt minska vikten på den nya hagel­bocken. Baskylen har slimmats med fyra millimeter på höjden. Ledbulten är något bredare på Browning 725 jämfört med 525-modellerna. Låsregeln har också slimmats med någon millimeter.
Man får komma ihåg att Browning B 25 trots allt varit råmodell för de flesta hagelbockar under stör­re delen av 1900-talet. Vad des­sa förändringar har för praktisk betydelse kan nog diskuteras.

Nytt avtryckarsystem

Avtryckarsystemet har fått en helt ny utformning på Browning 725. Browning 525 har ett rekylopererat avtryckarsystem. Browning 725 har ett mekaniskt system för att växla om till det andra skottet. Snabbare, kortare och lättare, säger Browning om sitt nya system.
Avtrycket är kort och rent utan tendenser till släp. Hur mycket snab­­bare det är kan omöjligt bedömas vid vanligt skytte. Vad man sedan ska använda ”någon tusendel av en sekund” till är svårbedömt. Brownings har med sitt nya system närmats sig Blaser F3 och Krieghoff, som får sägas leda marknaden.
Browning 725 har också en justerbar avtryckare. Justeringen sker efter att en insexskruv lossats. Avtrycket känns bekvämt och justeringsmöjligheterna borde göra det möjligt att anpassa till de flesta handstorlekar även om avtryckarens storlek begränsar justeringen.

Pipor och choker

Browning har nya pipor, Back Bore Vector med Invector DS-choker. Browning anger att systemet ska öka haglens hastighet, förbättra träffbilden och minska rekylen.
Piporna har ett monoblock som håller ihop dem. De är 76,3 centi­meter långa med ventilerade spångar. Den överliggande spången är tio millimeter bred och har ett tydligt korn.
Browning presenterar ett nytt chokesystem, Invector DS, Double Seal. Browning har en utmärkt chokenyckel som ger bra grepp för både handen och i choker. Browning 725 levereras med fem choker i ett plastfodral som gör det möjligt att hålla reda på choker och nyckel.
Choketuberna har ett fjädrande band längst ner på tuben för att täta mot piporna och hindra krutgaser att tränga mellan choker och pipa. Hur detta fungerar i längden är svårt att sia om.

Ejektorer

Browning har som i tidigare modeller valt att sätta ejektorfjädrarna i framstocken vilket gör det enkelt att rengöra utdragarna och spåren de löper i. Ejektorfjädrarna har samma dimensioner som tidigare modeller och har genom åren fungerat utan anmärkning.
Under de skjutningar som jag genomförde fungerade också ejektorerna bra.

Skytte
Browning 725 Sporting är en trev­lig bekantskap på lerduvebanan. Den känns stabil utan att vara tung och har en bra balans. Resultatet efter några trapserier är ungefär som med egna, mera bekanta vapen. Detta får betraktas som ett bra betyg. Om den lägre baskylen innebär någon fördel har jag svårt att bedöma. Det kanske spelar större roll för mera elitbetonade skyttar.
Bakkappan, Inflex II, som upp­ges vara den bästa som konstruerats, fungerar bra. Totalvikten på 3,5 kilo ger också en snäll rekyl med sport­patroner. Kolven är 37,5 cm lång med ett dropp på 60 millimeter. Den är något krokig och bidrar till ett relativt stort pipuppslag som kan försvåra ett snabbt andraskott.
Framstocken är kraftig och ger ett bra grepp. Nätskärningen är maskingjord och utan felskär och ger bra grepp.                                

Fakta:
Browning 725 Sporting

Kaliber: 12/76

Piplängd: 76,3 cm

Säkring: På kolvhalsen med pipväljare. Dubbla hanuppfång.

Vikt: 3,5 kg

Choker: Fem choker

Pris: Sporting 26 995 kr, Hunter 26 495 kr

Generalagent: Gyttorp

4.gifHelhetsintryck: Elegant hagelbock med intressanta konstruktioner som dock inte medför några revolutioner.

5.gifSäkerhet: Säkring med dubbla hanupphak med pipväljare i säkringstangenten.

5.gifTillbehör:
Fem choker och en trevlig plastkoffert medföljer. Möjlighet att montera en automatisk säkring som manövreras med topplevernyckeln.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Annonser