Browning Maral

Browning Maral med Straight pull repetering. Browning har under åren varit en av de ledande inom segmentet halvautomatiska studsare. Modellutbud innehåller naturligtvis även konventionella repeterstudsare. Nu tar Browning steget in i den senaste flugan med straight pull-mekanismer där Blaser varit ohotad etta under många år. Nyheten heter Browning Maral.

Den legendariske John Moses Browning, Ogden, Utah, har inte mycket med företagets nyhet Browning Maral att göra, förutom möjligen det roterande slutstycket.
Brownings konstruktörer har lagt till en fjä­der som assisterar slutstyckets framåtgående rörelse. Om detta har någon influens från John Moses Brownings tidiga konstruktioner är väl en akademisk fråga. Idén är god och snabbar upp repeteringen påtagligt när man väl lärt sig tekniken. Det är lätt i början att låta handen följa med i rörelsen i stället för att bara släppa taget om slutstyckshandtaget.

Browning Maral
Browning Maral levereras i en snygg koffert med en bruntonad tyginsida med Brownings logga i guldtryck. I kofferten är Browning Maral delad vilket sker med en skruv genom pistolgreppets bakkant. Skruven är lättåtkomlig och enkel att skruva med den medföljande insexnyckeln.
Browning Maral har ett helhetsintryck som påminner om Browning Bar förutom slutstyckshandtaget. Om man gillar det bakåtböjda slutstyckshandtaget är en smaksak.

Vacker stock
Browning Maral har fullvuxna kolvmått och företaget har valt valnöt av hög kvalitet. En väl inpassad, tjock gummibakkappa skyddar kol­ven och skytten på ett mycket bra sätt. Fram­stocken är ”stor” och ger ett bra grepp. Man har valt att förse lådans sidor med träpaneler vilket ger ett exklusivt intryck.
Browning har valt öppna riktmedel i form av en ”battuebrygga” och ett rött korn. I kofferten finns med en kort siktesskena som pas­sar bättre om man vill ha ett kikarsikte med stor objektivöppning. Siktesskenorna är skru­vade på pipan och är enkla att byta.
Siktet har två gröna prickar på var sida om siktesskåran och i kombination med det röda kornet fungerade det utmärkt att skjuta med öppna riktmedel.

Roterande slutstycke
Browning Maral har ett roterande slutstyckshuvud som funnits i mer än 40 år. Låsningen sker med sju låsklackar som med dagens högteknologiska tillverkningsmaskiner går att få att bära jämnt för precisionens skull.

Ökad snabbhet
Det är en god ide att öka på snabbheten vid omladdning. Att göra det med en fjäder som skjuter fram slutstycket förefaller rätt naturligt, särskilt från en tillverkare som har hel- och halvautomatiska vapen som specialitet även om det handlar om gasomladdade mekanismer.
Vad är då grundtanken med att konstruera ett vapen med assisterad frammatning av slutstycke och ny patron från magasinet? Är det ett sätt att kringgå en eventuell begränsning av halvautomatiska jaktvapen eller är det bara ett sätt att profilera sig i en egen nisch?
Svaret får väl framtiden utvisa. På samma sätt som konstruktionens tillförlitlighet inte kan testas under några dagars skytte. Det är rimligt att anta att ett företag som Browning har genomfört omfattande tester innan en ny produkt släpps på marknaden.

Tangent för att spänna mekanismen
Browning Maral saknar säkring i traditionell mening som säkrar avtryckare eller tändstift i en spänd mekanism. På samma sätt som Blaser, Sauer och Merkel spänns mekanismen när skottillfället dyker upp och mekanismen slackas om inte tillfället kan utnyttjas.
Hela idén är mycket säker och fungerar utmärkt. Kraften som krävs för att styra fram tangenten varierar mellan tillverkarna men med lite övning går det smidigt att spänna och slacka mekanismen efter situationerna som uppstår. I vissa fall kan det uppstå ett litet ljud när spännarmen hakar fast men det går med lite övning att göra ljudlöst.
Den skeptiske kan möjligen anföra att det blir extremt farligt om man glömmer att slacka mekanismen om något skott inte blir lossat. Den situationen är inte farligare än om man glömmer att säkra en konventionell mekanism.

Magasin
Magasinet är löstagbart och sitter fast med en låsning i bakkant. Magasinsspärren är en rela­tivt stor arm som sticker ut och ger intrycket av att kunna frigöra magasinet oavsiktligt när man hanterar studsaren i jaktliga situationer. Under testet fungerade magasinet utmärkt.
Magasinet finns med kapacitet för 3+1, 4+1 och till .30-06 också 10+1, det sistnämnda anpassat för drevjakter.

Skytte
Browning Maral var en trevlig bekantskap på älgbanan. Maralen känns stabil utan att vara tung och med bra balans. Repetersystemet fungerade oklanderligt under testskjutningen. Med lite övning kommer säkert snabbheten och förmågan att utnyttja finessen med framföringsfjädern.
Det är uppenbart att systemet fungerar väl­digt bra vid drevjakt eller vid skytte på älg­banan där det är viktigt att repetera vid axeln. När man väl lärt sig att släppa slutstyckshandtaget och låta fjädern göra jobbet kan man helt fokusera på siktbilden och nästa skott.
I de fall ljuddämpare får halvautomater att missa i omladdning så elimineras detta problem med Browning Maral. Framföringsfjäderns kraft påverkas inte av dämparen.
Huruvida det går att skjuta lika snabbt med en rakrepeterande Blaser som med en Browning Maral låter jag vara en obesvarad fråga då det kräver ett mycket omfattande skytte för att svara rättvist på frågan. Sedan handlar det om att träffa, inte bara att skjuta ett antal skott.

FAKTA
Modell: Browning Maral.
Kaliber: .30-06, 9,3X62.
Längd: 110 cm
Piplängd: 56 cm.
Säkring: På kolvhalsen. Mekanis­men spänns vid skottillfället.
Vikt: 3,1 kg.
Pris: Sporting 23 500 kr.
Generalagent: Gyttorp AB.

AKTUELLT

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Annonser