Browning B 425

browningb425.jpgJohn Moses Brownings ”superposed shotgun” är nästan hagelbockarnas motsvarighet till Paul Mausers M-98 bland repeterstudsarna. Den 73 år gamla konstruktionen ligger till grund för många av dagens hagelbockar. Konstruktionen klarar sig väl i konkurrensen med dagens moderna hagelbockar.

John Moses Browning är utan tvekan en av världens stora vapenkonstruktörer alla kategorier. Mr Browning är mannen bakom ett flertal av vapenhistoriens mest berömda konstruktioner. Han var en pionjär inom halv och helautomatiska vapen. Kulsprutor och automatpistoler var två områden där J-M Browning låg mycket långt fram i utvecklingen.
Hagelbössan med ”superposed barrels”, d.v.s. piporna placerade ovanpå varandra, var den sista av J-M Brownings berömda konstruktioner. Han avled hastigt 1926 i vapenverkstaden på Fabrique Nationale i Hestral i Belgien när han arbetade med sin berömda hagelbock. FN var det företag som J-M Browning till största delen arbetade för under sin karriär som vapenkonstruktör. Hagelbocken började att serietillverkas efter Brownings död och resten är som man säger historia.

Japan

I dagsläget tillverkas en mindre del av Brownings vapen i Belgien under namnet FN. Dessa är exklusiva handbyggda vapen som tillverkas i stort sett som för 50 år sedan. Huvuddelen av Brownings vapentillverkning sker numera i Japan. Dessa vapen håller dock mycket hög klass men med priser som vida understiger de som tillverkas i Belgien.
Månadens testvapen är en hagelbock i kaliber 20 med modellbeteckningen B-425. Bössan är nätt och smidig tack vare den mindre lådan som används för bössor i kaliber 20. Lådans konstruktion är av så kallad Anson typ med en bred låsregel placerad under piporna. Detta medför att lådan blir en aning hög och upplevs av en del som lite klumpig. Detta är dock mycket en fråga om tycke och smak. Låsningen medför att lådan blir smal sett uppifrån och det hävdar en del skyttar är viktigare än höjden. Här finns det troligen lika många synpunkter som skyttar och jägare.

Bra finish

När man plockar isär Browning B-425 finner man att alla delar är väl bearbetade och har mycket bra finish. Detta torde medföra att bössan är mycket driftsäker och knappast kommer att krångla i första taget.
Passningen mellan metalldelarna är av hög klass och bössan har den där trevliga ”kassaskåpskänslan”. Säkringen fungerar i säkrat läge som pipväljare. Säkringen verkar på avtryckarstången men har även extra hanuppfång om olyckan skulle vara framme. Trycket är rekylopererat och fungerade bra under testskjutningarna. En liten men bra finess är att det går att flytta avtryckarskon framåt och bakåt. Den har tre fasta lägen och det krävs en liten insexnyckel för att utföra justeringen. Detta är ett bra sätt att anpassa bössan till olika handstorlekar utan att behöva justera kolven. Browning B-425 levereras med tre olika typer av avtryckarskor. En bred slät, en smal slät samt en bred mönstrad. Vi kom fram till att våra fingrar gillade den breda släta varianten. Som det gäller det mesta är smaken olika även här.

Fin kolv

Provbössan hade en kolv av valnöt som var trevlig att se på. Oljeboningen var hyfsat bra utförd men med en del porer dåligt fyllda. Dagens produktionsvapen har sällan perfekt porfyllda kolvar då det kräver mycket tid och därmed pengar. Det är väl investerad tid att med hjälp av ett fint slippapper och en bra stockolja våtslipa kolven för att fylla träets porer helt. Detta ger en stock som både blir trevligare att se på samt står emot väta bättre.
Nätskärningen är mycket bra med vassa toppar och få missar. Inpassningen mellan trä och metall är bra men inte på samma nivå som metallarbetet. Det går att hitta några små glipor mellan lådan och kolven. Trä/ metall-passningen på framstocken är dock nära nog perfekt. Med risken att bli stämplade som gnällspikar rynkar vi ännu en gång på näsan åt en bakkappa av plast. Som en förmildrande omständighet måste vi medge att den åtminstone är bra inpassad.
Invector choke system
Piporna är 71 cm långa och sammanfogade med hela spänger utan ventilation. Det är även här frågan om olika smak men vi tycker att hela oventilerade spänger ger ett elegant intryck på en hagelbössa för jakt. Den överliggande spången är 10 mm bred, ventilerad och utrustad med två vita pärlkorn.
B-425:an är utrustad med Brownings Invector choke system. Chokerna finns i 6 olika borrningar från ren cylinder till full trångborrning. Bössan levereras med tre stycken choketuber. Piporna gav fina och väl täckande svärmar med choketuberna i 1/4, 1/2 samt 3/4 borrning. Patronlägena är 3 tum långa men vi provade endast bössan med 2 3/4 patroner. Det känns här lite som att om man är ute efter tunga laddningar väljer man nog en 12:a i stället.

Skeetbanan

Efter en del grävande i ammunitionsförrådet hittade vi några askar Eley skeetpatroner i kaliber 20. Vi begav oss därefter mot skeetbanan för att sätta Browningen på prov. Det är nog en tämligen grov överdrift om vi påstår att vi är några drivna skeetskyttar. Vi kunde dock konstatera att vi inte var långt efter våra normala resultat med en skeetborrad 12:a. Bössan kändes välbalanserad och vi tyckte att det gott kunde ha funnits några flera askar med skeetpatroner i kaliber 20 i vårt lager.

Sammanfattning

För den som letar efter en smidig och välskjutande hagelbock i kaliber 20 är Browning B-425 inget dåligt val. Testbössan har gravyr av Grad 3, lite extra påkostad och därmed lite större prislapp, runt 18 000:-. Standardmodellen stannar runt 10 000:- och det får vi nog säga är ett mycket bra pris för en bössa som är så välgjord som denna. Bössan saknar rembyglar, detta kan vara lite irriterande om bössan skall bäras långa sträckor under jakten. Det är dock inte några stora problem att montera en rembygel av klämtyp på pipan samt en med en skruv i kolven. Browning B-425 levereras i en plastkoffert med en bra insats i skumplast.
Det är en koffert av skaplig kvalitet, men skulle vi ut på en längre flygresa till exempel kunde den nog vara på gränsen till för bräcklig.
Generalagenten Småländska vapen AB har översatt instruktionsboken till svenska. Visserligen är det bara ett fotokopierat häfte men det fyller sin uppgift till fullo, mycket bra.
Fakta

Modell: Browning B-425
Kaliber: 20/76
Längd: 115 cm
Piplängd: 71 cm
Vikt: 3,2 kg
Säkring: Frilägger avtryckar-stång, extra hanupp- fång
Borrning: Invector choke system.
Pris: 19 600:-, standardutf. 12.800:-
Generalagent: Småländska Vapen AB
Text och Foto:TOMAS ERIKSSON, STEFAN KARLSSON

AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Annonser