Bröderna Falk och Back Albert fällde björn i Älvdalen

Älvdalen (JJ) De björnjagande bröderna Falk från Våmhus har fått en fin start på årets björnjakt. Tidigare på morgonen fällde kompisen Back Albert Johansson en björnhona i Älvdalen, Dalarna.

Bröderna Falk från Våmhus i Dalarna sköt i fjol sex björnar med sina smålandsstövare och plotthund. Nu på morgonen fick de en smakstart sedan de blivit inringda efter en björnobs i Älvdalen i går kväll.

– Vi åkte upp tidigt i morse och började banda med hundarna, efter ett tag blev de allt hetare och då släppte vi plotthunden Tiger och smålandsstövaren Aho. Sedan blev det jakt tämligen omgående och efter en förhållandevis kort jakt på 15-20 minuter gick björnen i pass hos Back Albert Johansson, som fällde björnen berättar Lars-Gunnar Falk.

Den fällda björnen var en hona på cirka 60 kg. Vädret är utmärkt men nu på förmiddagen stiger värmen. Jägarna ska nu ta rätt på björnen och invänta besiktningsman, just nu är det osäkert om de hinner jaga mer idag.

Fotnot: I Jaktjournalen nr 9/2014 kan du läsa ett stort björnjaktsreportage med bröderna Falk och deras duktiga hundar.

En björnobs i går kväll var starten på dagens lyckade björnjakt i Rotendalen, Älvdalen. Fr v Mikael Falk, med plotten Tiger, i mitten skytten Back Albert Johansson (som även sköt björn ifjol) och Magnus Falk med smålandsstövaren Aho.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser