Brno CZ 452 Varmint

CZ:s .22 Long-vapen är en aning opolerade och saknar kanske den finish och puts som många andra vapentillverkare ger sina vapen. Å andra sidan brukar CZ utmärka sig med sunda konstruktioner till vettiga priser. När det gäller .22 Long-studsare brukar precisionen ofta vara i toppklass.

CZ och Brnovapen brukar mötas av huvudsakligen två kommentarer av jägare och skyttar. Den ena är att vapnen ser bedrövliga ut med dålig finish och mindre elegant design. Den andra som hörs lika ofta är att vapnen är grovhuggna men fungerar mycket bra och sällan ställer till trassel. Månadens testvapen Brno CZ 452 Varmint kan nog varken kallas för elegant eller välpolerat men det fungerar mycket bra! Redan när man öppnar mekanismen första gången inser man att det inte lagts ner särskilt mycket möda på att putsa ytorna för att uppnå silkesmjuk slutstycksgång. Det kärvar en aning när man repeterar.

Grovhuggen
Den kärvande mekanismen blev mer och mer medgörlig när vi skjutit lite med studsaren och ”nött in” slutstycket i lådan. En duktig vapensmed behöver inte lång stund med brynen och lite slippapper för att mekanismen ska få en helt annan och mjukare gång.
En annan detalj som inte ger bössan några pluspoäng är trycket. CZ har inte utmärkt sig genom att ha rena och lätta trycken på sina studsare och detta exemplar utgör inget undantag. Både släp och avtryckarvikt var i behov av justering för att fungera för precisionsskytte.
Släpet var för stort och tryckets vikt var gott och väl över två kilo, helt oacceptabelt på en modern jaktstudsare. Problemen går att åtgärda och det borde ske genom vapenhandlarens försorg.

Inte hopplöst
Avtryckets vikt går enkelt att åtgärda. Att justera släpet är svårare. Det finns ingen justering för detta, det blir i stället ett uppdrag för en vapensmed.
Man skulle kunna tro att småviltstudsaren från Brno är sågad med dessa inledande kritiska omdömen. Det finns dock många saker som gör att Brno CZ 452 Varmint ändå kan bli en trevlig bekantskap på jakt och skjutbanor.
Eftersom studsaren skjuter riktigt bra och priset är mycket konkurrenskraftigt finns det utrymme för att betala en vapensmed för att åtgärda de detaljer som nämnts. Själva konstruktionen är bra och stabil och med trycket och den lätt kärvande gången åtgärdade blir bössan en mycket fin och pålitlig jaktbössa.

Bra utformning
Stocken är av klassiskt snitt med fyllig framstock, inte så vanligt på .22 Long-vapen. Stocken är bra utformad och fungerar utmärkt i alla skjutställningar, från skjutbänken med stöd till frihandsskytte på rörliga mål. CZ har valt att sätta en Pachmayr Presentation-bakkappa på stocken. En mycket bra avslutning på stocken, bakkappan är både snygg och funktionell. Lite lustigt att man hittar en så pass snygg och bra bakkappa på en billig salongsbössa!
Valnöten i kolven är enligt uppgift turkisk och det kan nog stämma med tanke på att den verkar tät och mörk.

Fäst i pipan
Brno har valt att skruva fast bössan i stocken med en skruv fäst i pipan. Vi hade nog valt en lösning med båda stockskruvarna fästa i lådan med pipan helt friliggande. Det är inte frågan om några stora rekylkrafter i en .22 Long och det verkar fungera bra i detta fall.
En annan detalj är att Brno har valt att förse slutstycket med en liten låsklack baktill. De flesta .22 Long-mekanismer låser i lådan enbart med slutstyckshandtaget. Den extra låsklacken behövs knappast men det är å andra sidan inte alls någon nackdel.
Det enda stället där vi hittade plastdetaljer på vapnet var i magasinet. Själva magasinet är enkelt att ta isär med hjälp av en smal pinne eller nål. Det kan vara bra att komma åt och rengöra någon gång då det lätt samlas skräp i magasinet.

Lätt att hantera Magasinets fastsättning i bössan fungerar perfekt och det var lätt att ta loss och sätta fast. Förutom ett femskottsmagasin finns ett tioskottsmagasin och en anordning som gör bössan till en enkelskottare som tillbehör.
Studsaren har fin balans och skyttet på frihand kändes stabilt förutom effekterna av ett icke justerat trycke. På en .22 Long behövs det ett rent och lätt trycke för att prestera bra resultat. Studsaren fick följa med på en träningskväll på den 50 meters inomhusbana som numera finns i Umeå. Några serier på löpande gris skvallrade om att studsaren med ett bättre trycke skulle vara en riktigt bra investering.

Konstig smak
När det skulle skjutas träffbilder på 50 meter plockades det fram patronaskar med pålitliga recept för små träffbilder. Eley Tenex och Lapua Scoremax brukar glänsa i de flesta bössor när det kommer till små grupper. Vi testade en Brno för några år sedan med en tunnare pipprofil som sköt osannolikt bra träffbilder med just Lapua Scoremax.
Vi hade kvar några patroner från samma parti och var lite spända på att se om även denna bössa skulle gilla dessa patroner. Efter en stunds skjutande kunde vi häpet konstatera att de absolut billigaste patroner vi hade sköt bäst. Med de dyra matchpatronerna blev träffbilderna ganska medelmåttiga, runt 20-25 millimeter. När vi testade med Mexikanska Aquila SE kunde vi konstatera att träffbilderna blev små och runda. Nu sprätte något skott i väg här och där, men oftast kunde vi skjuta 4-5 skott utan att få papper i mellan kulorna.
Aquilan är knappast någon jämn och välskjutande patron i vanliga fall, men just den här bössan verkade gilla de mexikanska patronerna. Som vanligt gäller det att testa sig fram för att hitta patroner som skjuter bra i varje enskild .22 Long-bössa.

Bu eller bä
Vad ska vi sammanfattningsvis säga om Brno CZ 452 Varmint? Studsaren kan inte få toppbetyg som den är utan att en del detaljer först åtgärdas. Kan man tänka sig att låta en vapensmed ta en titt på vapnet och åtgärda trycket och trolla bort råheten i repeteringen blir dock bilden en helt annan.
Studsaren skjuter mycket bra och har en gedigen och stadig konstruktion som gör den till en utmärkt bössa. Den väger strax över tre kilo utan kikare tack vare den lite grövre pipan. Grova pipor behövs knappast för att bättra på precisionen i en .22 Long-bössa, men det ger fin balans åt bössan.
För den som anser att en splitterny bössa absolut inte ska behöva modifieras direkt kanske Brno CZ 452 Varmint inte är den rätta lösningen. För den som uppskattar den potential som finns i detta vapen, tillsammans med den mycket attraktiva prislappen, är det ett mycket bra köp. Modell: Brno CZ 425 Varmint
Vikt: 3,1 kg
Längd: 100 cm
Piplängd: 53 cm
Magasin: Löstagbart 5 skott,
10 skottmagasin finns Pris: 3 850 kr
Generalagent: Normark Scandinavian
Helhetsintryck:
Precision:
Säkerhet: M

3.gifHelhetsintryck: Välbalanserad småviltstudsare med bra känsla. Behöver lite justeringsarbete.

5.gifPrecision: Tillräcklig precision för den mesta jakten.

5.gifSäkerhet: Mycket bra säkring. Extra låsklack i slutstycket.

5 – mycket bra 4 – Bra 3 – Godkänd – 2 – Hyfsad 1 – Dålig

Text och foto: THOMAS ERIKSSON, STEFAN KARLSSON thomas.eriksson@jaktjournalen.se
stefan.karlsson@jaktjournalen.se
Jaktjournalen maj 2005

AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser