Jaktnyheter

Brittiska regeringen misstänks ha lyssnat på jaktmotståndare

Domstol ska reda ut hur det egentligen gick till när den brittiska regeringen stoppade skyddsjakt på grävling. Foto: Gettyimages
Den brittiska regeringen engagerade sig oväntat och stoppade skyddsjakt på grävling. Nu ska det prövas rättsligt om det berodde på att premiärminister Boris Johnsons sambo, djurrättskämpen Carry Symonds, träffat grävlingsorganisationen Badgers Trust.
Helsingborgs Dagblad återger en TT-text som handlar om stoppad skyddsjakt på grävling i brittiska Derbyshire. Det beskrivs som ovanligt att den Storbritanniens regering lägger sig i enskilda viltvårdsärenden. Miljöminister Theresa Villiers var den som i höstas kontaktade Natural England, motsvarande svenska Naturvårdsverket, och bad dem stoppa jakten. Theresa Villiers är medlem i samma djurskyddsorganisation som premiärminister Boris Johnsons sambo, Carry Symonds, Conservative Animal Welfare Foundation. Några veckor före regeringens oväntade engagemang i grävlingsjakten hade Carrie Symonds möte med organisationen Badgers Trust som kämpar för grävlingars rättigheter.

Glad djurrättskämpe

– Jag delgav premiärministern min oro i ett öppet brev om behovet att stoppa grävlingsjakten i Derbyshire och andra grevskap, och jag är glad att Carrie såg till att detta nådde fram till honom på Downing Street, säger ordföranden i Badgers Trust, Dominic Dyer, till The Guardian. Lantbrukarorganisationen NFU drar nu ärendet till domstol. – Tillsammans med bönderna i Derbyshire ber vi rätten att ogiltigförklara instruktionerna till Natural England, säger ordföranden Stuart Roberts till lantbrukstidningen Farmers Guardian, refererar TT.