Bristande rutiner går ut över trafikskadat vilt

Katrineholm (JJ) Leif Fredriksson, trafikeftersöksjägare i Sörmland är djup bekymrad över Polismyndighetens hantering av viltolyckor. Nu senast dröjde det sju timmar från viltolyckan till dess han fick ett meddelande om den och 15 timmar till dess han kunde utföra eftersöket. – Det får inte gå till så här. Nån måste ta säga ifrån, för det är garanterat inte bara jag som upplevt den här bristen på bra organisation.

Leif Fredriksson, eftersöksjägare är upprörd över hur Polismyndigheten hanterar trafikeftersöken. Foto: Mattias Stedt

Det var i går eftermiddag klockan 16 som en bilist körde på ett rådjur på väg 52 mellan Katrineholm och Bettna. Olyckan rapporterades in direkt och platsen markerades ut. Rådjuret låg först i diket men gick efter ett tag upp i skogen och la sig i lega 20 meter in.

– Sent i går kväll vid 23-tiden får jag ett SMS från Polisen om att rådjuret har körts på men inget platsbesök krävs. Eftersom jag ändå sitter i bilen på just den här vägen tänkte jag ändå kolla upp olycksplatsen, säger Leif Fredriksson.

Polisens rapport om olycksplats stämmer dock inte och först nu på morgonen får Leif Fredriksson tag på föraren till bilen.

– Jag får nu en helt annan plats beskriven för mig. Föraren som pendlar på vägsträckan dagligen berättar också att hon innan inte riktigt fick intryck av att polisen på telefonen förstod vilken plats hon menade, när hon gjorde anmälan.

Olycksplatsen var utmärkt med viltremsa och en trasig  backspegel vittnade om krocken med rådjuret. Foto: Privat.

Foto: Privat.

Under närmare fyra timmar har Leif Fredriksson under förmiddagen letat efter rådjuret och spårar flera kilometer. Han har dessutom gått över området med två löshundar utan att hitta djuret. Det har också regnat i området stora delar av natten.

– Rådjuret var ju dåligt precis efter olyckan i går och hade jag bara fått informationen i tid hade utgången kanske varit annorlunda.

Leif Fredriksson är otroligt frustrerad över att det kan ta så pass lång tid från det att en olycka rapporteras till dess att han som eftersöksjägare får uppdraget.

– Det här är under all kritik. Till saken hör ju också att viltolyckan rapporterades som något som ej krävde platsbesök. Rådjuret var ju uppenbarligen i livet när platsen markerades ut.

Enligt Leif Fredriksson pågår just nu en organisatorisk förändring på polismyndigheten med nya storregioner. Han frågar sig om detta kan ha med saken att göra.

– Det var Östergötland som tog emot viltolycksanmälan. Sedan mejlades detta vidare till Sörmland innan jag fick SMS:et sent i går kväll. Jag hade gärna velat veta när detta mejl skickades, säger han.

Lars-Erik Nilsson från Polismyndigheten är verksamhetsledare i Nationella Viltolycksrådet och den som har bäst överblick över organisationen. Dessvärre har inte Jaktjournalen lyckats nå honom. Anna-Carin Gustafsson-Åström, ordförande i Nationella Viltolycksrådet kan dock ge en bild av en organisation med förbättringsbehov.

– Vi håller faktiskt på just nu att ta fram nya rutiner. Vi ska ha ett möte nästa vecka för att diskutera dessa frågor. Jag vet att vi har problem i delar av landet. Det rör sig bland annat om ärenden och uppgifter ska prioriteras mellan de olika delarna inom organisationen, säger hon.

Leif Fredriksson tycker att något måste göras omgående.

– Att jag som eftersöksjägare får uppdragen långt efter olyckstillfällen är en sak, men många gånger kommer de som krockat med ett djur inte ens fram när de ska anmäla. Till slut tröttnar folk på att sitta i telefonkö och struntar i det, säger han.

AKTUELLT

Oenighet om höstens älgjakt i norra Dalsland

Dalsland (JJ) Flera jaktlag ställer helt in älgjakten i norra Dalsland eftersom de anser att det finns för lite älg. En helt förkastlig taktik, enligt Jonas Löfqvist, ordförande i det aktuella älgförvaltningsområdet.

Hundstopp vid björnåtel ska skydda honor med ungar

Stockholm (JJ) Nu kommer en ny förklaring till varför det är förbjudet för björnhundar att ta upp spår vid åtel. Regeln ska skydda honor med ungar, säger Per Risberg, handläggare på Naturvårdsverket, i Jaktjournalens webbradio.

Annonser