Annons
Bred uppslutning när drabbade brukare kräver ordentlig vargjakt - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
5 månader sedan vargförvaltning
Drabbade brukare hade bred representation vid dagens vargmanifestation i Stockholm. Alla partier, utom Liberalerna och Vänsterpartiet, rapporteras också ha dykt upp på Mynttorget. Foto: Ulrika Karlsson Arne/Svenska Jägareförbundet.
Bred uppslutning när drabbade brukare kräver ordentlig vargjakt
Manifestation i Stockholm i eftermiddag

De svenska brukarorganisationerna sätter ytterligare press på riksdagen och den tillträdande regeringen i frågan om vargjakt. På tisdagseftermidagen hölls en manifestation med bred uppslutning på Mynttorget i Stockholm.

– Tålamodet är slut och vi vill ha förvaltning av vargstammen. Vi ger inte upp, men får se vad som händer efter valet. Manifestationen går jättebra, säger Jägareförbundets generalsekreterare, Dag Lidén, när Jaktjournalen når honom.

Under vårt samtal hörs att Daniel Bäckström, landsbygdspolitisk talesperson i Centerpartiet, talar och hans ord förstärks av högtalarsystemet och det ekar mellan husen i centrala Stockholm.

Alla partier utom Vänsterpartiet och Liberalerna har dykt upp, skriver Svenska Jägareförbundet på sin webbsida.

De drabbade

De som står bakom manifestationen, där man kräver ordentlig vargjakt, är en absolut majoritet av landets brukare och verkande inom gröna näringar, de som drabbas av vargarna:

Svenska Jägareförbundet, Lantbrukarnas riksförbund. Svenska Samernas riksförbund. Föreningen Sveriges jägare, Jägarnas riksförbund, Svenska kennelklubbens jakthundskommitté, Sveriges Jordägareförbund och Svenska Fåravelsförbundet.

– Jag tycker att vi har sänt en extremt stark signal från landsbygden till politiken: Genomför det ni lovat och beslutat runt vargen. Stammen behöver minska, skyddsjakten förenklas och EU:s naturvårdsdirektiv behöver ändras så att vi får förvalta vargen som allt annat vilt, säger Peter Eriksson, ordförande i Svenska Jägareförbundet, rapporterar förbundets webbsida.

”Vi har en enighet”

Jenny Wik Karlsson, verksamhetschef och förbundsjurist hos Svenska samrnas riksförbund, är på plats i Stockholm och nöjd med manifestationen.

– Det har gått tio år i frågor som vargförvaltning, toleransnivåer i skador för samebyar och ersättningar till drabbade renägare. Det här visar att vi har en enighet och kan samlas i frågor som är viktiga, säger Jenny Wik Karlsson till Jaktjournalen.

En mindre motdemonstration, från människor som anser att rovdjur inte ska jagas överhuvudtaget, rapporteras ha kommit till Mynttorget, men det råder inga ordningsproblem.

Bakgrunden till manifestationen är att tjänstemän i den svenska vargförvaltningen låtit vargstammen växa. Nu finns ett majoritetsbeslut i riksdagen, att vargtammen ska minskas kraftigt.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!