Branddrabbade jägare: ”Otroligt mycket älg”

Hälsingland (JJ) Sommarens storbrand fick Enskogenområdets jaktlag att blåsa av höstens älgjakt. Nu jagar man trots allt och har gott om älg.

Jägare rapporterar att det är gott om älg i branddrabbade områden i Hälsingland. Arkivbild: Gettyimages

Ljusdals-Posten skriver att jaktledare Tor Lindqvist och hans jaktkamrater i Långskogen-Gammelvallens viltvårdsområde beslutade starta jakten den 10 november, efter att de fått in rapporter om älg i brandområdet.

– Vi jagade i en och en halv timme den första dagen och sköt fem älgar. Vi har aldrig skjutit så mycket på bara någon timme. Det är otroligt mycket älg där, vi fick upp älg varenda gång vi släppte hundarna, säger Tor Lindqvist till Ljusdals-Posten.

Totalt har nio älgar fällts på två helger.

Man tror att begärliga örter, som vuxit upp i kantområdena kring branden, lockar älgarna till området.

Frasande tjälad aska

Jakten i brandområdet ställer stora krav på jägarna. Dels är det farligt att vistas i branddrabbad skog och dels frasar det väldigt när det blir tjäle i askan. Tysta ansmygningar kan vara svåra att genomföra.

Slakterier och jägarnas stugor blev lågornas rov, så det blir den del åkande till och från jakten och till slakteriet, men Tor Lindqvist är glad i alla fall.

– För först brann skogen ner och sen förlorade vi jakten, men nu när vi kan jaga så finns det någon glädje i det hela igen, säger han till Ljusdals-Posten.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ny vargflytt i Sverige kan bli aktuellt

Sedan 2011 har vargar flyttats sex gånger i Sverige. Nu kan det åter bli aktuellt. DNA-analys visar nämligen att tre invandrade vargar med finsk-ryskt DNA har rört sig i renskötselområden i Norrbottens län nu under hösten.

Här – en utbildning för dig som vill jobba med viltförvaltning

Sedan ett par år finns det yrkeshögskoleutbildning för den som vill arbeta med jakt- och viltförvaltningsfrågor. Det kan vara som egenföretagare eller som vilthandläggare i en kommun eller på någon myndighet. Utbildningen är på heltid 2,5 år, genomförs på distans och heter Viltförvaltare med fördjupning ekosystemtjänster.
ANNONS ▼

Annonser