Branddrabbade jägare: ”Otroligt mycket älg”

Hälsingland (JJ) Sommarens storbrand fick Enskogenområdets jaktlag att blåsa av höstens älgjakt. Nu jagar man trots allt och har gott om älg.

Jägare rapporterar att det är gott om älg i branddrabbade områden i Hälsingland. Arkivbild: Gettyimages

Ljusdals-Posten skriver att jaktledare Tor Lindqvist och hans jaktkamrater i Långskogen-Gammelvallens viltvårdsområde beslutade starta jakten den 10 november, efter att de fått in rapporter om älg i brandområdet.

– Vi jagade i en och en halv timme den första dagen och sköt fem älgar. Vi har aldrig skjutit så mycket på bara någon timme. Det är otroligt mycket älg där, vi fick upp älg varenda gång vi släppte hundarna, säger Tor Lindqvist till Ljusdals-Posten.

Totalt har nio älgar fällts på två helger.

Man tror att begärliga örter, som vuxit upp i kantområdena kring branden, lockar älgarna till området.

Frasande tjälad aska

Jakten i brandområdet ställer stora krav på jägarna. Dels är det farligt att vistas i branddrabbad skog och dels frasar det väldigt när det blir tjäle i askan. Tysta ansmygningar kan vara svåra att genomföra.

Slakterier och jägarnas stugor blev lågornas rov, så det blir den del åkande till och från jakten och till slakteriet, men Tor Lindqvist är glad i alla fall.

– För först brann skogen ner och sen förlorade vi jakten, men nu när vi kan jaga så finns det någon glädje i det hela igen, säger han till Ljusdals-Posten.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Dystert rekord i vargattacker – men ingen skyddsjakt

Sommaren 2020 kommer att gå till historien som ett dystert rekordår när det gäller vargattacker på fårbesättningar i Västra Götaland. Hittills har 41 får dött vid fem attacker. Nu visar det sig att en attack i Alingsås utfördes av samma varg som dödade får i Tiveden i Örebro län 10 maj.

Film: Ruggig närkontakt med stora älgtjurar

Tony Ögren i Västernorrland fick på måndagsmorgonen sådan närkontakt med två stora älgtjurar, att det blev nästan skrämmande. – Jag var beredd att hoppa bakom en rejäl tall som jag hade intill mig, säger Tony.
ANNONS ▼