Bra med älg på SM-markerna

Sysslebäck (JJ) Bergslagens Älghundklubb arrangerar SM för älghundar i höst på Långberget i Nordvästra Värmland. I helgen höll de själva din SM-uttagning på SM-markerna.

Åtta älghundar kom till start när Bergslagens Älghundklubb höll sin årlig SM-uttagning. Man passade på att testa provområdena där man själva ska arrangera årets SM den 25 september.

– Det var helt otroligt gott om älg, det är länge sedan jag sett något liknande, berättade Henrik Aronsson, domare och ledamot i SM-kommittén.

Av de åtta hundarna gick tre till första pris, en till ett andra pris och fyra hundar fick noll i pris.

– Av hundarna som gick nollor var det säkert 10 olika upptag på älg. Jag pratade med en vägvisare som jagar i området och de hade varit tvungna att fylla på med saltstenar, den första var redan uppäten och på ett ställe vi gick var det riktiga stigar som älgarna gjort. Det var riktigt roligt att se, förklarar Aronsson.

Årets SM kommer att förläggas till Långbergets Skidanläggning, nordväst om Sysslebäck. Och provområdena ligger i omgivningen.

Segraren i Bergslagens SM-uttagning blev jämthunden SE J(LÖ)CH Sörfinnskogens Bumbi, ägare Bernt Runnelid, Bograngen. Bumbi kvalificerade sig till SM-uttagningen med en etta på 87,5 poäng och tog nu en etta på 81 poäng, vilket gjorde att han hade bästa totalpoäng.

JJ återkommer med startlistan när alla klubbar har hållit sina SM-uttagningar.

 

 

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser