Bra eftersöksekipage för vildsvin krävs

När man gör eftersök på en påskjuten galt och den ligger död i änden 
av spåret känner man lättnad.

Vi var på väg ut för att gå som hundförare vid en älgjakt i Småland när det kom ett telefonsamtal om hjälp med ett vildsvinseftersök. Med viss erfarenhet från den typen av öv­ning­ar blev svaret att de fick kontakta någon med en bra spårhund då mitt hundinnehav bestod av löshundar. Men det fick de inte tag på och självklart ställer man då upp.
En stor galt var påskjuten, enligt skytten. Det hade skett på natten från ett torn som stod vid en foder­plats. De hade med hjälp av ficklampa konstaterat att det var blod i spåret. Utan hund var det emellertid inte mycket att göra i mörkret.

Jobbigt läge
Skytten tillhörde ett gäng norr­ ifrån som hade köpt en veckas jakt av en som i sin tur hyrt marken och som stod som jaktledare men inte var anträffbar. Jakten var för övrigt såld via en jaktförmedlare i Göteborg som bland annat hade lagt till lite när det gällde stugstandard, värdskap och vilka arter som ingick i jakten. Utöver vildsvin och rådjur utlovades kronhjortsjakt. En art som varken fanns i trakten eller var lovlig enligt jakt­tabell.
Medan resten av jaktlaget försökte få tag på den frånvarande jaktledaren följde skytten med, visade skottplatsen och var de hade hittat blod.
Trots att man såg var 9,3-millimeterskulan hade slagit i marken, och således hade en ganska exakt skottplats, fanns det inget hår eller blod som det mänskliga ögat kunde se.

Flera försök
Med jämttiken kom vi 150 meter längs spåret. Då hittade vi inget mer blod och spåret försvann in i ett blötområde. Vi provade flera gånger men tiken var inte speciellt bra på att spåra. Hennes eftersöksmeriter var som löshund. Hon brukade bli släppt efter det att en spårhund hade lokaliserat grisen och den då gick undan.
Någon spårhund var ännu inte på plats eller på väg dit så tiken blev släppt på frisök. Det var inte mycket gris i området (även om jaktförmedlaren påstod det) och hittade hon galten skulle det förhoppningsvis bli ståndskall och var den död skulle GPS-pejlen avslöja det.
Hunden fann inget och jaktlaget hade heller ingen framgång med sitt eftersök på jaktledaren eller spårhund.
Det blev ett nytt försök med en ung gråhund men vi kom bara 50 meter längre. Det enda man med viss grad av säkerhet kunde säga var att det inte låg någon död eller skadad galt i närheten av skottplat­sen. Men att det fanns en skadad galt någonstans var ställt utom allt rimligt tvivel.

Svåra eftersök
Det är ganska mycket som skiljer vildsvin från andra klövviltsarter när det gäller eftersök. Fettlagret i kroppen, den täta underullen och den kraftiga vinterpälsen gör att det ofta blir väldigt lite blod att finna, även vid genomskott.
Vildsvinen verkar också kunna mobilisera krafter när de är skadade eller stressade. En eller två kilo­meter fågelvägen från skottplats till sårlega är inte ovanligt.
Även vid ganska centrala kropps­träffar kan de leva i många timmar samt ta sig ur sårlega. Det måste till en ställande hund för att få stopp på dem. Sist men inte minst så kan skadade vildsvin ligga och vänta på den som kommer i dess spår och sedan gå till anfall.
De flesta som gjort många efter­sök på vildsvin har fått uppleva attacker och i bästa fall har de fått skjuta grisen framför stövelspetsarna. Några har blivit skadade, också allvarligt. Med tanke på vad en stor gris kan göra med sina betar, även om man har skyddsbyxor, kan en dödsolycka bli ett faktum. Ännu farligare lever hunden, inte minst då den används på eftersök. Det finns både de som blivit skadade och dödade.
Vildsvinens farlighet är en orsak till att många vägrar att gå efter­sök. En gris blir påskjuten i mörkret på en fodringsplats. Den försvinner in i en tät ungskog och där slutar eftersöket. Man ser i ficklampans sken att det är blod i spåret men vågar inte gå efter. Många vet sitt ansvar och får tag på ett eftersöks­ekipage som kommer och gör ett ordentligt eftersök, men vissa tystar ner det hela.
Det finns ganska många duktiga eftersöksjägare på vildsvin i Sverige men det behövs fler och ska dessa bli duktiga måste de utnyttjas, så ring dem vid minsta behov. Det är enbart genom praktisk erfarenhet man kan utvecklas som eftersöksjägare.
Text och foto: Dagh Bakka

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Annonser