”Bra att minnet efter Stella får leva vidare”

Fränsta (JJ) I veckan som gick avlivades gråhundstiken Stella. Men hennes namn och minne lever kvar i Stellafonden, som hjälper vargdrabbade hundägare ekonomiskt.

Andreas Lindgrens gråhundstik Stella fotograferad i sin krafts dagar. I veckan som gick avlivades hon. Foto: Privat

En augustidag 2012 var Andreas Lindgren från Fränsta i Västernorrland ute och plockade hjortron och gråhunden stella var lös på myren.

– Jag hade en otroligt bra lydnad på henne. Hon påminde väldigt mycket i sättet om jämttiken Ställa som vann Älghunds-SM och som ni gjorde film om. Jag kunde ha henne lös, berättar Andreas Lindgren.

Plötsligt skrek Stella i myrkanten. Andreas lyfte förskräckt blicken men såg inte hunden. Istället hörde han hur hon skrikande flydde bland träden.

Avbröt attacken

Andreas förstod att situationen var akut. Han sprang efter och valde att försöka genskjuta sin flyende hund. Det lyckades.

– Jag kom upp på en väg och då avbröt vargen attacken när jag var 15 meter ifrån den. Stella kunde knappt gå och jag tvingades bära henne 500 meter till bilen. Vargen följde efter oss i buskaget i diket, berättar Andreas Lindgren.

Stella skadades svårt och var sönderbiten främst över korset. Veterinärkostnaderna sköt i höjden och plötsligt stod det klart för Andreas att han missat med inbetalningarna på försäkringen. Han hade ingen som helst försäkring.

Ett upprop drogs igång på Facebook och det strömmade in pengar från människor som ville vara med och hjälpa till med veterinärräkningen.

Grundplåt i Stellafonden

Det kom in så mycket pengar att det räckte både till Stella och en grundplåt i Stellafonden. Därifrån har flera personer fått ekonomiskt stöd – senast Kjell Larsson i Molkom och hans vargskadade stövare Arja.

Fonden har hjälpt människor som saknat försäkring på sina hundar och människor som fått så höga veterinärräkningar att försäkringen inte räckt till.

I veckan som gick slutade Stellas liv.

– Hon fick något som liknade tarmvred. På djursjukhuset upptäckte de att hon hade vatten i lungorna och inte skulle klara ett större ingrepp. Vi lät henne somna in, berättar Andreas Lindgren.

På Stellafondens facebooksida har det kommit in bidrag från människor som satt in pengar till Stellas minne.

– Det känns väldigt bra att minnet efter en fantastisk jakt- och familjehund får leva vidare på det här sättet, säger Andreas Lindgren.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Älgjaktsvinnarna klara

Kungsbacka (JJ) Varje höst lottar Jaktjournalen ut fem platser till tidningens älgjakt i Ströms Vattudal. Som vanligt är intresset mycket stort. Och de lyckliga vinnarna är…

Annonser