Bollnäsjägare lyckades efter oturlig start

Bollnäs (JJ) Emil Dahl som porträtteras i senaste numret av Jaktjournalen fällde även den här jaktpremiären en björn. Dessutom i samma område som i fjol. Plotthunden Stinta låg bakom grovjobbet.

Emil Dahl fällde i dag en mycket ljus björn för sin plotthundstik Stinta. Foto: Privat

I går hade Emil Dahls jaktlag lite stolpe ut. De jagade då i det västra delområdet inte långt från Dönje utanför Bollnäs.

– Vi hade tag på en stor björn men den gick till slut in på grannmarken och då kopplade vi. Den syntes tre gånger under jakten men slank emellan.

I dag fick Emil en inbjudan att komma och släppa på ett spår på östra sidan Ljusnan.

– Det var faktiskt inte så långt från där vi jagade förra året, utanför Växbo.

Stinta trixade lite i början innan hon fick ordning på spåret och en kilometer i luftlinje längre bort kom upptaget. Ytterligare en kilometer längre bort blev det stopp.

– Jag tog med mig den killen som bjudit in mig och vi smög in mot ståndet. Han fick bevaka en liten skogsväg medan jag gick på. Jag skymtade björnen två gånger och kunde se att den var ljus i pälsen men sedan drog det i väg en kilometer till.

Emil lyckades då ta sig in och fälla björnen när den parkerat nere i en ravin med ungskog.

– Det gick bra. Stinta hade också gjort ett riktigt bra jobb. Hon är nio år i år och rätt långsam nu för tiden.

Björnen var en hanne på uppskattningsvis tre år som vägde 77 kilo.

Blir det jakt i morgon?

– Vi vet ju inte om det blir fullskjutet i det västra området men där har vi ju björn som varit ute i havren. Jag kommer jaga imorgon men vi får se vart det blir.

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Dystert rekord i vargattacker – men ingen skyddsjakt

Sommaren 2020 kommer att gå till historien som ett dystert rekordår när det gäller vargattacker på fårbesättningar i Västra Götaland. Hittills har 41 får dött vid fem attacker. Nu visar det sig att en attack i Alingsås utfördes av samma varg som dödade får i Tiveden i Örebro län 10 maj.
ANNONS ▼