Böjeryds Akilles – En lydig jaktmaskin

Kalven är lugn men ändå helt distraherad av gråhunden SE J(Lö)CH Böjeryds Akilles som aktivt jobbar på ståndet. Skottchanserna avlöser varandra och hade det varit jakttid hade avslutet varit enkelt. En knappt hörbar signal från Christian och Akilles bryter direkt och kommer på besök men återvänder lika snabbt. "Det skapar mycket jakt med en lydig hund och i det av­seendet är jag otroligt nöjd med Akilles" viskar husse.

Akilles har inte missat en inkallning under jaktprov.

Böjeryds Akilles från den egna uppfödningen hos Christian och Maria Johansson i byn Böje­ryd utanför Broaryd i sydvästra Småland. De äger båda föräldradjuren och vet både för- och nackdelarna med dem.
Moder till Akilles är Hundsbackens Cavata Carin och när hon visade sig vara en utmärkt älghund och skulle gå i avel föll valet på den egna hannen Stavhults Derome.
– Jag visste mycket väl vad båda dessa kunde prestera och linjerna stämde dessutom väl överens så då tyckte jag det kunde vara intressant att prova kombinationen och det föll ju väl ut, säger Christian med ett leende.

Tidig jakt

Akilles som är född i början av mars 2011 visade tidigt prov på sina jaktliga egenskaper. Redan första hösten jagade han fullt ut. Första älgen föll för honom när han var sju månader och en dag gammal.
– Han hade redan tidigare skällt en del och när chansen kom att fälla en älg för honom efter drygt en timmes ståndskall så var jag otroligt nöjd.
Hela kullen visade prov på tidig jakt och tre av fyra är meriterade på jaktprov där Akilles är den mest lysande stjärnan.
– Jag vill gärna ha tidig jakt men det är inte så att jag driver på det i dumhet. Det gäller att läsa individen och just Akilles var väldigt tidig i sin utveckling så jag var aldrig orolig när han var lös och började jobba med älgar, berättar Christian.

Spikrak karriär

Akilles jaktprovskarriär har varit så gott som spikrak. Första starten var i början av september med ett förstapris som resultat. Nästa prov skedde ett par veckor senare och ännu ett förstapris var ordnat.
Därefter blev det en hel del jakt men i december var det återigen dags att bege sig till skogen med en domare i sällskap. Akilles gjorde det han skulle och tredje raka ettan bärgades och därmed var hunden klar jakt­champion vid ett år och nio månaders ålder.
– Den dagen minns man verkligen och jag var otroligt glad när allt var klart, säger en mycket nöjd Christian.

Akilles är lätt i kroppen och håller för flera dagars jakt.

Akilles är lätt i kroppen och håller för flera dagars jakt.

Höga egenskapspoäng

Att Akilles är en utmärkt jakthund med bra egenskaper råder ingen tvekan om. På jaktprov är han startad tio gånger. Av dessa har sju resulterat i förstapris, två i andrapris och en gång i älgtomma marker.
Två gånger har han noterats för över 90 poäng och med toppnotering på 94.
– Stämmer det någorlunda och han får tag på rätt älg så är han kapabel att plocka riktigt höga poäng och det tycker jag är en av hans bästa sidor, just det att han presterar på den höga nivån, konstaterar Christian.

100 procent lydnad

Många förknippar en lydig jakthund med klen jaktlust men där håller inte Christian med.
– Akilles hamnade på samma älg som sin mor och när jag var inne på ståndet och kallade av henne så följde han med. Jag släppte tillbaka dem och gjorde ytterligare några inkallningar och det blev grunden till hans lydnad. Men är jag inte inne på ståndet och kallar av så är jag heller aldrig orolig att han lämnar innan jag vill. Han har en okuvlig jaktlust men samtidigt så vet han att det är ofarligt att komma till husse för det blir mer jakt oavsett, resonerar Christian.
Akilles har bevisat sin lydnad flera gånger under praktisk jakt och i provsammanhang har Akilles och Christian inte någon misslyckad inkallning på något prov.
– På den punkten är han klockren och enda gången på jaktprov som han inte är inkallad under provet var på gråhundsmäs­terskapet 2014 då blev det inte tillfälle att prova inkallningen innan provtiden var slut.

Lätt typ

På utställning har karriären inte varit lika spikrak som i skogen. Akilles är visad ett antal gånger med varierat resultat. Genomgående är dock att domarna anmärkt på att han är något lätt i typen.
– Det är helt klart så att han exteriört hade vunnit på att ha lite mer massa både i kroppen och i huvudet men ser jag bara till den jaktliga biten så gör det mig inget alls. Han är lätt i kroppen och mycket spänstig och tack vare det så håller han otroligt bra och där ser jag en av hans främsta egenskaper. Vill jag jaga sju dagar i sträck så tror jag det skulle funka med Akilles, konstaterar Christian.

Matte och husse är stolta över sin jaktmaskin.

Matte och husse är stolta över sin jaktmaskin.

Mycket jakt

Hemma hos familjen Johansson delar Chri­stian jaktintresset med hustrun Maria som börjat jaga på senare tid.
– Det är väldigt kul att dela intresset och vi kan på så sätt hjälpas åt att både träna och jaga med hundarna. Hinner inte jag ut och släppa så kan många gånger Maria göra något släpp i stället då vi har jaktmarken direkt utanför stugknuten.
– För Akilles del blir det mycket jakt året om eftersom jag är engagerad som efter­söks­jägare inom NVR (Nationella viltolycks­rådet). Där kommer också hans lydnad till stor nytta. Är det en älg som är lätt påkörd och man vill kolla läget så är det bara att släppa Akilles. Visar det sig att älgen är oska­dad så kallar man in och avbryter, säger Christian.

Provad i avel

Huruvida Akilles nedärver sina utmärkta egenskaper som jakthund är ännu inte klart. Han är naturligtvis provad i avel. Första kullen valpar är födda 2013 och där är en avkomma meriterad på jaktprov. Ytterligare fyra kullar är födda 2014 och således är det först denna säsong som de har möjlighet att visa vad de kan.
– Han har sina fem kullar nu och står på utvärdering. Vi får se vad det blir men absolut så önskar man att hans goda egenskaper förs vidare och att avkommorna blir lika bra som han själv är, avslutar Christian.

 

SE J(Lö)CH Böjeryds Akilles SE24868/2011.

Efter: SE J(Lö)CH Stavhults Derome S54954/2005.
Undan: SE J(Lö)CH, SE UCH Hundsbackens Cavata Carin S36269/2008.
Ägare: Christian och Maria Johansson, Broaryd
Uppfödare: Christian och Maria Johansson, Broaryd.

Utställning

2012
SÄK    Britt-Mari Nordqvist    Good JUNKL
SÄK    Ann Carlström    Good UKL
2013
SÄK    Per Svarstad    Excellent JKL
SKK    Mats Jonsson    Excellent JKL, 1 JKK
SKK    Leif-Herman Wilberg    Sufficent JKL
SÄK    Erna-Britt Nordin    Excellent JKL, 3 JKK

2014
SÄK    Boo Lundström    Excellent JKL
SÄK    Arvid Göransson    Very Good JKL
SÄK    Göran Hallberger    Very Good JKL

Jaktprov

2012-2013
SÄK    Per-Ola Andersson    1:a, 72 p
SÄK    Börje Svensson    1:a, 83,5 p
SÄK    Knut Johansson    1:a, 74 p
2013-2014
SÄK    Kjell Ragnarsson    1:a, 86 p
SÄK    Oskar Gustavsson    2:a, 68 p
SÄK    Knut Johansson    1:a, 94 p
2014-2015
SÄK    Tommy Sjökvist    1:a, 80,5 p
SÄK    Johan Arvidsson    2:a, 65 p
SÄK    Kjell Ragnarsson    1:a, 91 p

 

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ännu en vargattack mot får i södra Sverige

I helgen inträffade ytterligare en attack mot en fårbesättning i södra Sverige. Länsstyrelsepersonal misstänker att det även denna gång är den fårdräpande tiken från Tönsenreviret i Gävleborg som varit framme.

Big Game läggs ned

Jaktmagasinet Big Game läggs ned. Eventuellt kommer tidningen att återuppstå i framtiden, men nu inriktar sig ägarna på att betala tillbaka pengar till dem som löst prenumerationer men inte fått några tidningar.

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼