Bockpremiär i dubbel bemärkelse

Svante Grahn, från Höganäs i Skåne, har sett fram emot bockpremiären under många och långa månader. Mellan sommarens besök på skjutbanan har han lagt åtskilliga timmar på att spana efter jaktmarkens bockar. Plötsligt koncentreras all möda, förväntningar och förhoppningar till en enda dag – det är dags för bockpremiär!

Den fina revirbocken fick passera Svante efter att han fällt den mindre gaffelbocken.

2014 kom att bli Svante Grahns första jaktsäsong på egna ben. För även om Svante var redo för bockjakt redan året innan, så hängde inte polisens tillståndshandläggare med i svängarna. Det hann dock bli lite jakt under säsongens senare hälft då Svante fällde sina första vilt, ett rådjur och ett par harar, men någon bock blev det inte.

Nygammalt intresse

Helt grön längs Dianas stigar är Svante inte.
– Som liten var jag ofta med pappa och jagade småvilt med våra två engelska settrar, berättar Svante.
När Svantes pappa gick bort i början av 2000-talet försvann den naturliga kopplingen till jakten, men intresset har funnits kvar och stärkts de senaste åren, inte minst genom farbror Per Grahn som basar över en rådjurstät mark utanför Helsingborg som Svante har en alldeles speciell relation till.
– Jag är i princip född på den jaktmarken, pappa tog med mamma ut på jakt 1979 när hon var höggravid med mig. Mitt under jakten gick vattnet och pappa fick motvilligt bryta, säger en leende Svante.
– Jag borde kanske ta med Anna ut en sväng, säger Svante och syftar på sin hustru som väntar parets andra barn i början av september.

Premiär på ny jaktmark

I början av sommaren läste Svante en annons där ett jaktlag utanför Ängelholm sökte nya medlemmar. Kemin stämde direkt och snart var Svantes plats i jaktlaget klar. Nu öppnade sig nya möjligheter inför bockjaktspremiären och Svante la många kvällar på att kikarspana och lära sig markens rådjur. Sedan flera bockar visat sig veckorna innan jaktstarten fick den nya jaktmarken bli valet för premiärjakten. Förväntningarna stegrades ytterligare när Svante drog vinstlotten och fick välja pass till premiärmorgonen först av alla.

Premiärnerver

Svante vaknar långt innan väckarklockan ringer och bestämmer sig för att kliva upp och vara på plats i god tid innan det ljusnar. Det är uppehåll men dånande åskskurar hotar runtomkring i den mörka augustimorgonen.
Den kraftiga vinden blåser i alla fall åt rätt håll när Svante bokstavligt talat pulsar genom den mjuka potatisåkern fram till sitt pass. Väl på plats i jakttornet rättas ansiktsmasken till en sista gång innan lugnet lägger sig på utsidan. För under den första timmen, innan det äntligen blir ljust nog för att börja kikarspana, hinner det snurra många tankar i huvudet på den förväntansfulla jägaren.

Svante Grahn, 34 år, tar ordentligt stöd när han fäller sin första bock på marken i nordvästra Skåne.

Svante Grahn, 34 år, tar ordentligt stöd när han fäller sin första bock på marken i nordvästra Skåne.

Bockfeber

I mycket svagt ljus skymtas en räv men avståndet är alldeles för långt för ett skott och lockpipan ligger kvar hemma. Men Svante behöver inte vänta länge innan ett rådjur kommer över grannmarken och visst har den horn!
Gaffelbocken går med bestämda steg och viker den inte av från kursen hamnar den rakt i famnen på Svante. Men precis när bocken når den ogräskant som markerar gränsen viker den av och går rakt från Svante.
När bocken slutligen passerar gränsen är avståndet minst 200 m och djuret lägger sig direkt ner i vetestubben.
– Det var lika bra att den inte kom över direkt, viskar Svante och visar med en lätt darrande hand att anspänningen är hög.

Fler djur gör entré

Precis när pulsen börjat stabilisera sig kommer ytterligare två rådjur in på scenen. Det är ingen tvekan om att det sista rådjuret är den revirbock med rejäla horn som Svante sett flera gånger under sommaren i sällskap med sin get.
Plötsligt händer allt mycket snabbt, geten rusar rakt mot gaffelbocken som rest sig ur sin lega och gör några lekfulla utfall innan hon åter sluter upp vid den stora bockens sida.
När revirbocken drar förbi Svante försöker han hitta sin skottchans genom att göra några kraftiga lockljud för att stoppa ekipaget men utan framgång.
– De fick kanske vind av mig när de kom runt, viskar Svante lite uppgivet när bock och get försvunnit utom synhåll.

Första bocken

Det var ju inte så här det skulle sluta men Svante hinner knappt känna besvikelsens tomhet innan gaffelbocken sakta börjar följa geten och revirbocken. Ett ödesdigert misstag, för när han kort stannar till på 100 m avstånd med full bredsida är Svante redo.
Med gott stöd för sin Winchester i kaliber 6,5×55 låter Svante skottet gå och bocken går omedelbart omkull för en hög träff strax bakom bogen. Den snabba repeteringen sker automatiskt och Svante behåller bocken i siktet en liten stund till innan det går upp för honom att allt är över. Spänningen släpper och plötsligt bubblar glädjen och lättnaden fram efter adrenalinpåslaget.

Revirbocken får fri lejd

Efter några sekunder spänns Svantes hållning igen, revirbocken och hans get är på väg tillbaka. Bocken går sakta fram mot den fallna rivalen och visar gång efter annan upp sig i perfekt skottläge.
Trots att jaktlaget inte har begränsat bockavskjutningen genom några formella regler tycker Svante att det räcker med ett djur. Revirbocken får i stället chansen att bli ett år äldre om den klarar sig undan höstens jakter.
Jaktledaren skickar senare ett uppskattande meddelande till den nyblivna bockskytten som visat så god hänsyn och gott omdöme.

En strålande glad Svante Grahn konstaterar att bockjakten inte kunde ha startat bättre!

En strålande glad Svante Grahn konstaterar att bockjakten inte kunde ha startat bättre!

Tid för eftertanke

Väl framme vid den fallna bocken spricker de mörka molnen upp och i morgonsolens första strålar börjar de sedvanliga rutinerna. Träffen analyseras, trofén synas och kroppens storlek bedöms.
– Det var lite synd att jag inte fick tag i den stora bocken men samtidigt är jag så nöjd över att ha lyckats med jakten på egen hand och att allt gick bra, säger en leende Svante.
– Är det en okej bock att skjuta rent avskjutningsmässigt, frågar Svante JJ:s reporter. Efter en kort paus blir svaret att bocken är ung och med ökad ålder skulle den säkert ha fått en starkare trofé.
Men om detta kan vi bara spekulera och den första bocken kommer alltid att ha en speciell plats i ett jägarhjärta oavsett troféstorlek, så njut av stunden.

Läropengar och tändvätska

Ett par dagar efter den lyckade premiären är Svante åter ute på bockjakt. Denna gång är det i stället en rävvalp som smyger fram ur ett buskage mindre än tio meter från Svantes torn.
När Svante får syn på räven i ögonvrån och försöker manövrera sig i läge, stelnar räven till innan den drar i väg över fälten tillsammans med ett kullsyskon som två röda blixtar.
Bilfärden hemåt inleds i moll men det dröjer inte länge innan revanschlustan spirar.
– Det var kanske inte så dumt att räven kom undan i dag, nu blir det inga problem att motivera åtskilliga vakpass framöver, säger den obotliga optimisten Svante Grahn.
Så även om räven klarade premiärveckan så fick Svante fälla en bock och inte vilken bock som helst – hans första bock!

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Björnjakten 2018 – Robert Salomonsson tror på Lillen

Dorotea (JJ) Den 21 augusti är det dags för björnjaktspremiär. I år får totalt 284 björnar fällas under licensjakten som får pågå som längst fram tills den 15 oktober. Jaktjournalen har checkat av hur några av Sveriges mer namnkunniga björnjägare förberett sig.

Annonser