Blyskadat älgkött kan vara en hälsofara!

VÄRMLAND(JJ). Om man äter av vilt som skjutits med blykulor kan det innebära en hälsorisk. Det menar veterinären och professorn Jon M Arnemo, vid Högskolan i norska Hedmark, som genomfört en studie på 6 000 älgar som fällts i Sverige, Finland och Norge.

– I Norge och Sverige så är det nästan uteslutande blyhaltiga kulor som används. När vi analyserar projektilerna som använts märker vi att det tappas mycket bly, säger Jon M Arnemo till Sveriges Radio P4 Värmland.

Det har visat sig att blyrester kan spridas i en omkrets av en halv meter. Dessutom visar studien att om en person bara behöver få i sig bara en procent av blyresterna för att komma över de gränsvärden som satts upp som hälsovådligat av bland annat Livsmedelsverket. 

Arnemo är bekymrad över resultaten och menar att det är en potentiell hälsorisk att äta mycket viltkött, där man använt blyammunition för att skjuta djuret. 
Blyförgiftning kan orsaka besvär som exempelvis blodbrist och sömnproblem. 
Det här rapporterar Sveriges Radio P4 Värmland.

Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsulent i Svenska Jägareförbundet, är dock skeptisk till resultatet. Han har dock inte läst studien. 
– Jägare har ju ätit vilt i alla tider och jag har aldrig hört talas om att någon blivit blyförgiftad. Inte heller har jag sett några forskningsresultat i den riktningen, säger Glöersen till Nya Wermlands-Tidningen.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Klarar sig kalven i vinter? Hur många älgar dör?

Fagersta (JJ) – Vi har inte upplevt sådant här väder tidigare. Det går inte att förutse hur många vilda djur som kommer att dö till följd av värmen och torkan. Det säger Jägareförbundets forskningsansvarige, Fredrik Widemo.

Älgjaktsvinnarna klara

Kungsbacka (JJ) Varje höst lottar Jaktjournalen ut fem platser till tidningens älgjakt i Ströms Vattudal. Som vanligt är intresset mycket stort. Och de lyckliga vinnarna är…

Annonser