Blyförbud farligare än blykulor?

Boden (JJ) Utvärdera förbudet mot bly i jaktammunition. Det kräver Anna Grönlund Krantz (fp).

1998 tog riksdagen beslut om att förbjuda bly i jaktammunition. Beslutet träder i kraft i den första den den 1 januari 2006 och i ett andra steg 2008. Orsaken till förbudet var att användningen av bly i samhället skulle minska.
Anna Grönlund Krantz menar att det föreslagna förbudet innebär mer skada än nytta och att den negativa miljöeffekten med bly i jaktammunition är mycket liten. Hon har ställt en fråga till miljöministern där hon undrar om ministern är beredd att göra en analys av vad förbudet innebär.
Anna Grönlund Krantz anser att de alternativ till bly i jaktammunition som finns inte är bra.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser