Bly – en enkel hanteringsfråga

Öster Malma (JJ) Vanlig jaktammunition kan lämna blyrester i viltköttet, men nya undersökningar visar att detta är en enkel hanteringsfråga. Livsmedelsverket ändrar därför råden för konsumtion av viltkött. Alla kan äta viltkött som skottrensats enligt de nya rönen utan att vara oroliga. Det handlar bara om att skottrensa tillräckligt, eller att använda blyfri ammunition.

    

Blyfragment från en studsarkula kan sprida sig mer än man tidigare trott i en viltkropp. Var därför noggran med skottrensningen och ta till ordentligt.

För tre år sedan visade svenska undersökningar att det fanns blyrester i älgfärs från jägarnas frysboxar och i färs köpt över disk. Svenska Jägareförbundet, Livsmedelsverket och Statens Veterinärmedicinska Anstalt inledde då ett samarbete för att undersöka hur blyfragment sprider sig i viltet och hur man bör skottrensa för att få bort blyet.

– Undersökningarna är nu klara, och visar att fragmenten sprider sig längre än man tidigare trott säger Fredrik Widemo, forskningsansvarig på Svenska Jägareförbundet.

– För kulskjutet vilt behöver man skära bort allt kött som ser påverkat eller blodsprängt ut, och ytterligare tio centimeter opåverkat kött runt sårkanalen. Då kan man sänka blyhalten med upp till 1000 gånger. För hagelskjutet vilt bör man putsa bort allt kött som ser påverkat ut av haglen, och då sänker man blyhalten med upp till 100 gånger.

– Rätt skottrensat är viltkött ett fantastiskt livsmedel och en viktig resurs, säger Torbjörn Larsson i Jägareförbundets förbundsstyrelse. Det är självfallet glädjande att vi nu har fått fram ny kunskap om hur vi ska hantera viltköttet på rätt sätt.

– Självklart är det samtidigt viktigt att vi jägare tar hand om slaktrester så att hundar och vilt inte kan komma åt avfall som kan misstänkas innehålla blyrester, avslutar Fredrik Widemo.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Älgjaktsvinnarna klara

Kungsbacka (JJ) Varje höst lottar Jaktjournalen ut fem platser till tidningens älgjakt i Ströms Vattudal. Som vanligt är intresset mycket stort. Och de lyckliga vinnarna är…

Annonser